Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η επιστροφή του κινηματογράφου Drive-In

Ελλάδα 19:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η επιστροφή του κινηματογράφου Drive-In

ΝΕΑ

Η επιστροφή του κινηματογράφου Drive-In

ΝΕΑ

Μία σελίδα στο διαδίκτυο που μετρά αντίστροφα για το νέο ξεκίνημα των κινηματογράφων  drive-in στην Ελλάδα μας κίνησε την περιέργεια. Το αυτοκίνητο ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του τύπου θέασης ταινιών και για τον λόγο αυτό μας ενδιαφέρει.

Advertisement
Advertisement

 

Μία σελίδα με το όνομα «Αθενς Ντράιβ-Ιν» έκανε την εμφάνισή της στο internet. Απεικονίζει μία αντίστροφη μέτρηση ως την 1η Ιουνίου, ημέρα που, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, θα επιτραπεί η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων. Περισσότερες πληροφορίες, ακόμη, δεν έχουν γίνει γνωστές, όπως η ακριβή τοποθεσία, ωστόσο μετά την ανακοίνωση της είδησης, όλοι ανυπομονούν για αυτή την νοσταλγική προοπτική θέασης ταινιών.

Advertisement
Advertisement

Τα drive – in στην Ελλάδα

Παρά την επιτυχία τους στην Αμερική, οι κινηματογράφοι αυτοκινήτων υπήρξαν λιγότερο δημοφιλείς στην Ελλάδα. Ξεκίνησαν με B – movies (όχι ποιοτικές και συνήθως δεύτερης ποιότητας φιλμ) και στη συνέχεια οι ταινίες που επέλεγαν οι ιδιοκτήτες τους ήταν ερωτικού περιεχομένου.

Drive – in λειτούργησαν σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα γνωστά ήταν στην Αμμουδάρα Κρήτης. Στο Μαρούσι υπήρχε το Athens Drive-In (στη Λεωφ, Κηφησίας), ενώ στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής υπήρχε το Avanti. Οι περισσότεροι ίσως έχετε παρατηρήσει ότι έχει απομείνει από το Drive-in στην Μαλακάσα. Λειτούργησε για μόλις 3 χρόνια, από το 1977 έως το 1980 και σήμερα μόνο η οθόνη υπάρχει ακόμα, αλλά ο χώρος είναι άδειος.

Advertisement

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και στην Ελλάδα μια προσπάθεια αναβίωσης της κουλτούρας του drive – in μέσα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, καθώς και από το 1ο  En Lefko Film Festival με την προβολή της ταινίας «Bonnie and Clyde» στον Λυκαβηττό.

Advertisement

Λίγη ιστορία

Μία μάντρα αυτοκινήτου και μία… υπέρβαρη μητέρα «γέννησαν» την ιδέα του κινηματογράφου Drive-In . Οι πρώτοι κινηματογράφοι αυτοκινήτου έκαναν την εμφάνισή τους ήδη από τη δεκαετία του 1930, και έγιναν μόδα -κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- τη δεκαετία του 1950. Πρόκειται για υπαίθριες γιγαντοοθόνες, στις οποίες έχετε πρόσβαση με το αυτοκίνητο, μέσα από το οποίο παρακολουθείτε την ταινία.

Τα drive – in ήταν ιδέα του Richard M. Hollingshead, Jr., από το Νιου Τζέρσεϊ. Ένα από τα πρώτα drive-in που έχουν καταγραφεί ήταν το σινεμά Theatre de Guadalupe στο Νιού Μέξικο, όπου υπήρχαν θέσεις τόσο για καθήμενους, όσο και χώρος για αυτοκίνητα. Το σινεμά αυτό άνοιξε τον Απρίλιο του 1915. Ο Hollingshead, Jr θέλησε να διαφημίσει με αυτόν τον τρόπο τη μάντρα αυτοκινήτων του πατέρα του, ενώ θέλησε να βρει μια αναπαυτική λύση για να βλέπει ταινίες η εύσωμη μητέρα του, η οποία δεν χωρούσε στα καθίσματα των κινηματογραφικών αιθουσών.

Advertisement

Αρχικά τέντωσε ένα μεγάλο πανί ανάμεσα σε δέντρα, έστησε μία μηχανή προβολής στην οροφή του αυτοκινήτου του και τοποθέτησε ένα ραδιόφωνο πίσω από την αυτοσχέδια οθόνη. Έπειτα από πολλές δοκιμές ικανοποιήθηκε από το αποτέλεσμα και στις 6 Αυγούστου 1932 κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα εγκαινίασε τον πρώτο κινηματογράφο drive-in. Το πρώτο drive in άνοιξε στις 6 Ιουνίου του 1933. Οι θεατές πλήρωσαν μόλις 25 σεντς ανά αυτοκίνητο και ανά θεατή και η ταινία που παρακολούθησαν ήταν η βρετανική κωμωδία Wives Beware.

Οι επόμενες δεκαετίες αποδείχθηκαν «χρυσές», οι κινηματογράφοι αυτοκινήτων αυξάνονταν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα εξελισσόταν και η τεχνολογία της εικόνας και του ήχου. Το 1958, την περίοδο της ακμής τους, λειτουργούσαν 4.063 drive – in σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, με την κινηματογραφική αυτή μόδα να περνάει και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Προβάλλονταν συνήθως δύο φίλμς συνεχόμενα. Όσο για τον ήχο, υπήρχε μια συγκεκριμένη ραδιοφωνική συχνότητα στην οποία συντονίζονταν οι επιβαίνοντες των αυτοκινήτων για να έχουν ήχο από την ταινία.

Το μεγαλύτερο drive-in  και η πτώση τους

Το Johnny All-Weather Drive-In στην Νέα Υόρκη με χωρητικότητα 2.500 αυτοκινήτων ήταν το μεγαλύτερο. Διέθετε παιδική χαρά, εστιατόριο στην οροφή και μία μεγάλη χειμερινή αίθουσα, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στους θεατές να δουν την ταινία από το αυτοκίνητό τους. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη τους επιτυχία, οι drive – in κινηματογράφοι δέχτηκαν το πρώτο τους πλήγμα τη δεκαετία του ’60, όταν εμφανίστηκε η ιδιωτική τηλεόραση. Στράφηκαν στις ερωτικές ταινίες και δέχθηκαν την επίθεση των ΜΜΕ.

Μερικές εκατοντάδες drive-in απομένουν πλέον στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου (κυρίως Καναδά και Αυστραλία), ενώ έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή και στην Κίνα.