Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η BP «πιστεύει» πως θα καταργηθεί η ιδιοκτησία αυτοκινήτων

Ελλάδα 12:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η BP «πιστεύει» πως θα καταργηθεί η ιδιοκτησία αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Η BP «πιστεύει» πως θα καταργηθεί η ιδιοκτησία αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Η εταιρεία πετρελαιοειδών επένδυσε εφαρμογή μιας start-up που αλλάζει τα δεδομένα των μετακινήσεων με μια συνδρομή.

Advertisement
Advertisement

Η BP επενδύει 10 εκατομμύρια ευρώ στους κατασκευαστές της εφαρμογής Whim, η οποία επιτρέπει στους χρήστες με την καταβολή μιας μηνιαίας συνδρομής να έχουν πρόσβαση τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές μεταφορές στην πόλη τους.

Η φινλανδική εταιρεία που κατέχει την εφαρμογή Whim, η MaaS Global, ξεκίνησε να προσφέρει την υπηρεσία στο Ελσίνκι το 2017 ενώ τώρα είναι διαθέσιμη και στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στη Βιέννη και την Αμβέρσα.

Advertisement
Advertisement

Η επένδυση που πραγματοποίησε η BP θα υποστηρίξει σχέδια επέκτασης της start-up εταιρείας στη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ, ανέφερε η εταιρεία πετρελαιοειδών.

Μια μελέτη στις αρχές του τρέχοντος έτους απέδειξε ότι οι χρήστες της εφαρμογής στη Φινλανδία μείωσαν τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου τους και μετακινούνταν με ταξί, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα ποδήλατα και με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που είχαν πρόσβαση καταβάλλοντας μόνο το μηνιαίο αντίτιμο για τη χρήση της εφαρμογής.

Η επένδυση της BP θα της δώσει πρόσβαση στην τεχνολογία που υποστηρίζει την υπηρεσία. Όπως και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις καυσίμων, ο βρετανικός πετρελαϊκός μεγαλοπρεπής επιδιώκει να εδραιωθεί σε επιχειρήσεις που κατανοούν τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών γύρω από την κινητικότητα.

Advertisement

«Το whim είναι εξαιρετικά βολικό. Εξαφανίζει την ταλαιπωρία από το σχεδιασμό των μετακινήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις των χρηστών στις επιλογές μεταφοράς τους», δήλωσε ο Roy Williamson, αντιπρόεδρος της BP για την προηγμένη κινητικότητα.

Στο Ελσίνκι, το Whim προσφέρει τέσσερα διαφορετικά «σχέδια» μετακινήσεων που μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες.

Advertisement

Το φθηνότερο είναι μια συμφωνία «πληρώνεις όσο μετακινείσαι», όπου η εφαρμογή λέει σε έναν χρήστη τον καλύτερο τρόπο να φτάσει από έναν προορισμό στον επόμενο χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεταφοράς χρησιμοποιώντας δημόσια και ιδιωτικά μέσα.

Στην πιο ακριβή επιλογή, οι χρήστες πληρώνουν 499 ευρώ το μήνα για απεριόριστη πρόσβαση σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ταξί, μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και ποδήλατα της πόλης.

Η εταιρεία MaaS Global, η οποία έχει μετατρέψει την «κινητικότητα ως υπηρεσία», επισημαίνει σε έρευνα ότι η δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού σχεδίου για όλους τους τύπους μεταφορών θα είναι σημαντική για τη μείωση των ρύπων αλλά και για την προώθηση της μετάβασης σε αυτοκίνητα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Στο μέλλον, η ιδιοκτησία ιδιωτικών αυτοκινήτων μπορεί να μειωθεί, ενώ το λογισμικό βοηθά τους ανθρώπους να βρουν άμεσες, εύκολες και φθηνές επιλογές μεταφοράς, σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας.

Advertisement

Σε ένα χρόνο λειτουργίας η εταιρεία δήλωσε ότι ανακάλυψε πως οι χρήστες της μετακινήθηκαν χρησιμοποιώντας δημόσιες συγκοινωνίες, ποδήλατα αλλά και τα… πόδια τους στο Ελσίνκι περισσότερο από άλλες πόλεις. Αν και δεν παρακολουθεί ιδιωτικές εκδρομές με αυτοκίνητα, οι επιλογές της «νέας κινητικότητας» θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το 38% των ημερήσιων εκδρομών με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, ανέφερε η έκθεση.

Η BP είναι ήδη ο μεγαλύτερος επενδυτής της χρέωσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέποντας την αυξανόμενη ζήτηση για οχήματα χωρίς κινητήρα καύσης.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Μεταφορών: «Ο ρυπαίνων πληρώνει»

Πωλείται μία από τις πιο διάσημες Jaguar (+video)

Μητσοτάκης: Οι Βουλευτές υποχρεωτικά με ηλεκτρικό αυτοκίνητο