Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Hyundai: Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για οδηγούς με προβλήματα ακοής

Ελλάδα 12:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Hyundai: Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για οδηγούς με προβλήματα ακοής

ΝΕΑ

Hyundai: Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για οδηγούς με προβλήματα ακοής

ΝΕΑ

Αυτό το ακούσατε; Η Hyundai, που δίνει όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης, έδωσε στην δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για το νέο σύστημα που εξέλιξε που έχει σαν στόχο να βοηθάει οδηγούς με προβλήματα στην ακοή τους.

Advertisement
Advertisement

 

Το να βασίζεται κάποιος μόνο στην όρασή του όταν οδηγεί εμπεριέχει σημαντικά περισσότερους κινδύνους από ό,τι αν όλες οι αισθήσεις του λειτουργούν το ίδιο καλά. Επίσης πολύ υψηλότερος είναι και ο ρυθμός της κούρασης που νιώθει ένας οδηγός με προβλήματα ακοής αφού πρέπει τα μάτια και το μυαλό του να βρίσκονται διαρκώς σε υψηλότερη κατάσταση εγρήγορσης.

Advertisement
Advertisement

H Hyundai έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα ή τουλάχιστον να προσφέρει μια σημαντική χείρα βοηθείας σε όλους εκείνους τους οδηγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής μικρού ή μεγάλου βαθμού.

Το νέο σύστημα υποβοήθησης της Hyundai αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει μοτίβα θορύβου που συγκεντρώνει από το περιβάλλον στο οποίο κινείται το αυτοκίνητο. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης τα επικοινωνεί στον οδηγό του αυτοκινήτου μέσω δύο ξεχωριστών συστημάτων τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα και ενημερώνουν τον οδηγό, το πρώτο μέσω οπτικοακουστικών σημάτων (Audio-Visual Conversion -AVC) και το δεύτερο μέσω ήχου και αφής (Audio-Tactile Conversion (ATC).

Advertisement

Τα σήματα μεταφράζονται σε εικόνες που προβάλλονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου αλλά και δονήσεις στο τιμόνι το οποίο φέρει και μπάρες LED για υποβοήθηση στην πλοήγηση. Έτσι, για παράδειγμα, το σύστημα της Hyundai μπορεί να αναγνωρίσει στον περίγυρό του την ύπαρξη σειρήνας σε λειτουργία και να μεταφέρει στο ταμπλό αυτή την πληροφορία, ενημερώνοντας παράλληλα τον οδηγό από πού έρχεται ο ήχος με δονήσεις στο τιμόνι αλλά και πόσο μακριά είναι.

Με αυτή την τεχνολογία οι Κορεάτες ανοίγουν παράλληλα και μια νέα αγορά, ίσως ανεξερεύνητη μέχρι στιγμής, αφού μόνο στην Κορέα υπάρχουν 300.000 άνθρωποι με προβλήματα ακοής, και αρκετοί από αυτούς μπορεί και να μην οδηγούσαν μέχρι σήμερα. Τώρα έχουν μια ασφαλέστερη ευκαιρία για να δοκιμάσουν.

Advertisement

Το νέο σύστημα ασφάλειας της Hyundai θα μπορούσε να εφαρμοστεί ίσως και στα αυτόνομα αυτοκίνητα στο μέλλον -ίσως σε διασωστικά οχήματα- τα οποία εκτός από το να “βλέπουν” θα μπορούν και να “ακούν”.

Η Hyundai ετοίμασε και ένα πολύ προσεγμένο σύντομο βίντεο σε στιλ ντοκιμαντέρ που ονομάζεται “Quiet Taxi” στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Lee Dae-ho, ο πρώτος ταξιτζής της Κορέας με προβλήματα στην ακοή του.

Advertisement