NewsAuto.gr
ΝΕΑ

Elon Musk: Αποσύρει την Tesla από το Χρηματιστήριο;

Με μία ξαφνική κίνηση, ο εκκεντρικός ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, ανακοίνωσε μέσω Twitter, την αποχώρηση της εταιρείας από το Χρηματιστήριο, με το κόστος της παραπάνω θαρραλέας κίνησης να φτάνει, σύμφωνα με οικονομικές πηγές τα 362 € ανά μετοχή.

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ιδρυτή και Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla είχε θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την τιμή της μετοχής, η οποία από τα 294 € έφτασε τα 327 €, μία αύξηση της τάξεως του 11%, λίγο πριν την αναστολή της διαπραγμάτευσης. Η επόμενη κίνηση του Musk, μετά το «τιτίβισμα» στον προσωπικό του λογαριασμό, ήταν η αποστολή e-mail  στους εργαζόμενους, με το οποίο εξηγούσε τους λόγους που θέλει να βγει η επιχείρηση από το Χρηματιστήριο, θεωρώντας ότι είναι η πιο συμφέρουσα λύση. O Musk πιστεύει ότι η Tesla αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο ως εισηγμένη εταιρεία, γεγονός που ασκεί τεράστια πίεση στον ίδιο για να πάρει αποφάσεις που μπορεί να είναι σωστές για χρονική περίοδο τριών μηνών, αλλά όχι μακροπρόθεσμα.

Η Musk ισχυρίστηκε ότι η Tesla διαθέτει το «πιο συσσωρευμένο απόθεμα στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς» και αυτό σημαίνει ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν κίνητρο να επιτεθούν στην εταιρεία». Ο Musk πιστεύει ότι η αποδέσμευση της εταιρείας από το Χρηματιστήριο θα επιτρέψει να επικεντρωθεί περισσότερο στους μακροπρόθεσμους στόχους, αναφέροντας ως παράδειγμα την SpaceX που λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά, όντας μία αμιγώς ιδιωτική εταιρεία.

Αν και ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί κάτι οριστικό, ο Musk γνωστοποίησε πως θα προτείνει σε όλους τους μετόχους, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι της Tesla, είτε να παραμείνουν ως επενδυτές στην ιδιωτική εταιρεία, είτε να πουλήσουν τις μετοχές τους έναντι 362 € ανά μετοχή.