Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

daktylios.gov.gr: Ελεύθερα τα υβριδικά, plug-in, mild hybrid, CNG και LPG

Ελλάδα 10:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

daktylios.gov.gr: Ελεύθερα τα υβριδικά, plug-in, mild hybrid, CNG και LPG

ΝΕΑ

daktylios.gov.gr: Ελεύθερα τα υβριδικά, plug-in, mild hybrid, CNG και LPG

ΝΕΑ

Το Newsauto.gr αποκαλύπτει σε ποια αυτοκίνητα θα επιβάλλεται το όριο των 120 γρ./CO2 και σε ποια όχι.

Advertisement
Advertisement

Ο νέος Δακτύλιος ξεκινά να ισχύει από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου αλλά η διατύπωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης δεν ορίζει ξεκάθαρα ποια αυτοκίνητα αφορά το όριο των 120 γραμματίων CO2 ανά χιλιόμετρο και ποια όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr το όριο των 120 γρ. CO2 / χλμ. αφορά μόνο στα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 6 και κινούνται αποκλειστικά με βενζίνη ή diesel!

Advertisement
Advertisement

Όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που είναι υβριδικά, plug-in υβριδικά, με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου ή φυσικού αερίου θα εισέρχονται ελεύθερα στον Δακτύλιο χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινή είσοδός τους από τα γραμμάρια CO2 που εκπέμπουν.

Όσον αφορά στα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, όπως αποκάλυψε το Newsauto.gr, αν το εργοστάσιο παραγωγής έχει καταθέσει την μέτρηση των εκπομπών CO2 με το νέο πρότυπο WLTP αλλά και με το παλαιό πρότυπο NEDC τότε οι ιδιοκτήτες τους μάλλον είναι τυχεροί καθώς το σύστημα θα αναγνωρίζει την χαμηλότερη τιμή των ρύπων, δηλαδή τη μέτρηση με το σύστημα NEDC, οπότε και είναι πολύ πιθανό να εισέρχονται ελεύθερα στον Δακτύλιο αν φυσικά εκπέμπουν κάτω από τα 120 γρ./ CO2.

Advertisement

Από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μπορούν να εισέρχονται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr όπου συμπληρώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους αλλά και το ΑΦΜ τους θα μπορούν αμέσως να διαπιστώνουν αν κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο αλλά και να εκτυπώσουν το ειδικό έγγραφο με το υδατογράφημα που θα μπορούν να «διαβάζουν» οι Αρχές.

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα daktylios.gov.gr για να εκδώσετε το ειδικό σήμα για να κυκλοφορείτε ελεύθερα στον δακτύλιο της Αθήνας. Θα πρέπει το όχημά σας να είναι:

Advertisement

ηλεκτρικό
εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
υβριδικό
κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2.

Θα χρειαστείτε:

-τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet

Advertisement

-τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

-τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα

Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, στην περίπτωση που δεν εκδίδεται το σήμα και ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση daktylios@yme.gov.gr.

Για άδειες εισόδου μόνιμων κατοίκων του Δήμου Αθηναίων στο δακτύλιο επιλέξτε εδώ

Αν το όχημα σας δεν ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και δικαιούστε κάποια από τις λοιπές άδειες κυκλοφορίας στο δακτύλιο, μπορείτε να την αιτηθείτε στην Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Να υπενθυμίσουμε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες αγγίζει το ποσό των 100 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σοκ! Εκτός Δακτυλίου τα καινούρια αυτοκίνητα
ΦΕΚ-Δακτύλιος: Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα, ποιοι θα λάβουν άδεια και ποιοι κόβονται
Τα «αγκάθια» του νέου Δακτυλίου!