Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ASEM: Ανοίγει το δρόμο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Ελλάδα 7:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ASEM: Ανοίγει το δρόμο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

ΝΕΑ

ASEM: Ανοίγει το δρόμο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

ΝΕΑ

Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης και του car sharing στην Ελλάδα ξεκινά από τη Ρόδο.

Advertisement
Advertisement

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας η Ρόδος γίνεται το επίκεντρο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, αφού η ASEM Island Mobility Services είναι η πρώτη πλατφόρμα υπηρεσίας κοινής χρήσης οχημάτων στη χώρα μας, η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και scooter, αλλά και ένα πλήρες δίκτυο φόρτισης σε όλο το νησί.

Πρόκειται άλλωστε για ένα τολμηρό, αλλά αναγκαίο με βάση την μελλοντική επέλαση της ηλεκτροκίνησης, εγχείρημα, που έχει εκπονηθεί πλήρως από την Ξενάκης Αυτοκίνητα, τον Επίσημο έμπορο των VW, Audi, Skoda, SEAT, Kia, Huyndai και Toyota στα Δωδεκάνησα, με τη βοήθεια του Ομίλου ΗΡΩΝ και της Eurobank.

Η ASEM Island Mobility Services, θυγατρική της Ξενάκης Αυτοκίνητα, επιτρέπει τη χρήση ενός εκ των ηλεκτρικών scooter ή αυτοκινήτων της εταιρείας μέσω του ASEM app, μιας εφαρμογής την οποία ο χρήστης «κατεβάζει» στο κινητό του εύκολα και γρήγορα.

Advertisement
Advertisement

Όπως μας εξηγεί ο κ. Νίκος Ξενάκης, Ιδιοκτήτης της Ξενάκης Αυτοκίνητα, ο χρήστης έχοντας στο κινητό του την εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει το όχημα που τον ενδιαφέρει, να κάνει την κράτηση για αυτό και στη συνέχεια πάντα μέσω της εφαρμογής, να το ξεκλειδώσει και να το χρησιμοποιήσει για τις μετακινήσεις του.

Τα οχήματα της ASEM app είναι αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά και πρόκειται για 10 επιβατικά VW e-Golf, καθώς και 25 μηχανάκια N της πρωτοπόρου σε αυτόν τον τομέα εταιρείας NIU, τα οποία και αποτελούν το ιδανικό μέσο μετακίνησης για το κέντρο της Ρόδου ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Advertisement

Για τις ανάγκες φόρτισης των οχημάτων η ASEM Island Mobility Services έχει ήδη δημιουργήσει 5 σταθμούς φόρτισης της Ολλανδικής EVbox στο νησί, ενώ ως το τέλος Μαρτίου θα τοποθετηθούν ακόμη 4 φορτιστές, αλλά και 7 ακόμη στα ξενοδοχεία του Esperia Group και Atalanti). Συνεπώς, το δίκτυο φόρτισης της Asem θα αποτελείται από 16 σταθμούς, με δυνατότητα φόρτισης 32 αυτοκινήτων ταυτόχρονα.

Όλοι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν την κάρτα φόρτισης από το κατάστημα της Asem και να φορτίζουν δωρεάν το όχημά τους σε οποιοδήποτε σημείο φόρτισης στο νησί.

Advertisement

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ξενάκη, στόχος της εταιρείας εκτός από την ευκολία που προσφέρει στον καθημερινό χρήστη, είναι να μυήσει τον κόσμο αλλά και τους επισκέπτες της Ρόδου στα ηλεκτρικά οχήματα και τα οφέλη που αυτά έχουν για το περιβάλλον, εν όψει μάλιστα της επερχόμενης μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση που θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος των υπηρεσιών, ο κ. Ξενάκης μας αποκάλυψε ότι η ενοικίαση για μια ώρα χρήσης του ηλεκτρικού scooter θα κοστίζει 4,99 ευρώ, ενώ για 3 ώρες, 9,99 ευρώ. Η ενοικίαση του VW e-Golf θα γίνεται με την ημέρα και θα κοστίζει 35 ευρώ για 1 ημέρα ή 69 ευρώ το διήμερο, ένα ποσόν αρκετά συμφέρον σε σχέση με αυτό της ενοικίασης ενός αυτοκινήτου με μοτέρ εσωτερικής καύσης, αφού σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του ρεύματος.

Advertisement

Η πρωτοποριακή υπηρεσία ASEM Island Mobility Services λειτουργεί ήδη πιλοτικά από τον Νοέμβριο του 2018 και πλέον, όλα τα οχήματα θα είναι διαθέσιμα προς χρήση στα μέσα με τέλη του ερχόμενου Απριλίου. Στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω εξάπλωσή της στο άμεσο μέλλον τόσο στο νησί της Ρόδου, όσο και στα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων.