Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Αχρείαστα πολλά από τα νέα συστήματα στα αυτοκίνητα

Ελλάδα 14:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αχρείαστα πολλά από τα νέα συστήματα στα αυτοκίνητα

Car Gadget

Αχρείαστα πολλά από τα νέα συστήματα στα αυτοκίνητα

Car Gadget

Έρευνα αναφέρει πως μεγάλος αριθμός οδηγών δυσανασχετεί και αδιαφορεί για πολλές από τις σύγχρονες τεχνολογίες που ενσωματώνονται στα καινούρια αυτοκίνητα –  Οι ιδιοκτήτες ποιων brands είναι οι πιο ικανοποιημένοι;

Advertisement
Advertisement

Μπορεί οι κατασκευαστές να επενδύουν μαζικά στον εφοδιασμό των νέων μοντέλων τους με πληθώρα σύγχρονων συστημάτων και τεχνολογιών που καθιστούν τα οχήματα πιο θελκτικά και ασφαλή, δεν βρίσκουν όμως πάντα ανταπόκριση από τους οδηγούς. Αυτό καταδεικνύει νέα έρευνα της J.D Power που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ και μελετά την ικανοποίηση των οδηγών σχετικά με τις νέες προηγμένες τεχνολογίες.

Ειδικότερα, μέσα στις 90 πρώτες μέρες κατοχής ενός καινούριου αυτοκινήτου, μόλις οι μισοί ιδιοκτήτες έχουν χρησιμοποιήσει πάνω από το 1/3 των ενσωματωμένων προηγμένων τεχνολογιών. Όσοι, μάλιστα, δεν κάνουν χρήση των συστημάτων, ισχυρίζονται πως τους είναι παντελώς άχρηστα.

Επί παραδείγματι, το 61% των ιδιοκτητών αναφέρει πως δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ψηφιακών αγορών μέσω του συστήματος πολυμέσων, και το 51% δηλώνει πως δεν τους είναι χρήσιμη.

Advertisement
Advertisement

Ένας ακόμα βασικός παράγοντας «αδιαφορίας» για μια τεχνολογία είναι η αποτελεσματικότητά της, και ο βαθμός διευκόλυνσης του έργου του οδηγού. Συγκεκριμένα, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αποδοκιμάζει την τεχνολογία ελέγχου πολλών λειτουργιών με χειρονομίες αντί αγγίγματος (απτική διάδραση), με 41 στους 100 να υποδεικνύουν προβλήματα στην απόκριση.

Στον αντίποδα, η λειτουργία οδήγησης ορισμένων ηλεκτρικών αποκλειστικά με το πεντάλ γκαζιού (one-pedal) χαίρει μεγάλης εκτίμησης, με τους δυσαρεστημένους να είναι ελάχιστοι.

Advertisement

Το ίδιο ισχύει και για τις τεχνολογίες rear-vew mirror (πίσω καθρέπτης με χρήση καμερών) και κάμερα οπισθοπορείας που αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες από τους οδηγούς. Πολλοί, μάλιστα, από τους δυνητικούς αγοραστές νέου IX, δηλώνουν πως θα ήθελαν να προσθέσουν τα προαναφερθέντα συστήματα στο μελλοντικό τους όχημα.

Πρωταθλήτριες οι Genesis και Hyundai

Η J.D Power, παράλληλα, ανέδειξε τις κορυφαίες μάρκες, βάσει της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών τους και της ευκολίας στη χρήση τους. Πρόκειται για τον δείκτη Tech Experience Index (TXI) που βασίζεται στις απαντήσεις 110.827 ιδιοκτητών καινούριων οχημάτων (Model year 2021), μετά τις πρώτες 90 μέρες κατοχής τους.

Advertisement

Ο κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων που συνδυάζει καλύτερα αποτελεσματικότητα με ευκολία στη χρήση ήταν η Genesis με σκορ 634/1.000, ακολουθούμενη από τις Cadillac (551) και Volvo (550).

Η Hyundai (519) κυριαρχεί στις μάρκες ευρείας παραγωγής, με τη δεύτερη και τρίτη θέση να καταλαμβάνεται από τις Kia (510) και Nissan (502) αντίστοιχα.

Advertisement

Σημειωτέον ότι τη μεγαλύτερη βαθμολογία (668) συγκέντρωσε η Tesla, αλλά δεν συγκαταλέγεται στην κατάταξη, δεδομένου ότι δεν πληροί τα σχετικά κριτήρια. Παράλληλα, η Tesla δεν χορηγεί άδεια στην J.D Power να συμπεριλάβει στην έρευνα ιδιοκτήτες των μοντέλων της, σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ όπου δραστηριοποιείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρευνα: Πόσο πρόθυμοι είμαστε να αποκτήσουμε εξηλεκτρισμένο αυτοκίνητο;
Μεγάλη έρευνα της NHTSA για προβληματικούς αερόσακους
Υπό έρευνα η Porsche για λάθος στοιχεία κατανάλωσης καυσίμου