Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέα κοινή αρχιτεκτονική Renault-Nissan

Ελλάδα 12:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα κοινή αρχιτεκτονική Renault-Nissan

ΝΕΑ

Νέα κοινή αρχιτεκτονική Renault-Nissan

ΝΕΑ

Με τα νέα Qashqai και X-Trail, στα τέλη του έτους, θα κάνει πρεμιέρα η αρχιτεκτονική CMF του Ομίλου Renault-Nissan. Η γαλλοϊαπωνική κοινοπραξία ακολουθεί μία άλλη τακτική από αυτήν της δημιουργίας κοινής πλατφόρμας πάνω στην οποία βασίζονται διάφορα μοντέλα, όπως π.χ. συμβαίνει με την MQB του Ομίλου Volkswagen, προκειμένου να πετύχει οικονομία κλίμακας.

Advertisement
Advertisement

Οι δύο κατασκευαστές επέλεξαν μία αρχιτεκτονική την οποία ονομάζουν CMF (Common Module Family). Επιτρέπει στα διάφορα συμβατά μέρη (κινητήρας, καμπίνα επιβατών, εμπρός και πίσω κάτω τμήμα του αμαξώματος, ηλεκτρικά συστήματα) να «κουμπώνουν» μεταξύ τους. Η CMF μπορεί να είναι συμβατή με διάφορες πλατφόρμες.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι αρχικές εφαρμογές της CMF στις κατηγορίες των μικρομεσαίων και μεγάλων μοντέλων θα αφορούν 14 αυτοκίνητα (11 των Renault – Dacia και 3 της Nissan) και ετήσια παραγωγή 1,6 εκατ. οχημάτων. Η νέα αρχιτεκτονική θα περιορίσει κατά 30-40 % το βασικό κόστος παραγωγής κάθε μοντέλου και κατά 20-30 % την τιμή αγοράς από τις Renault – Nissan των διαφόρων εξαρτημάτων των αυτοκινήτων.

Η πρεμιέρα της CMF θα γίνει στα τέλη του 2013 με τα νέα Qashqai, X-Trail και Rogue (πρόκειται για την αμερικάνικη παραλλαγή του Qashqai) ενώ από το 2014 θα επεκταθεί στους αντικαταστάτες των Espace, Scenic και  Laguna.[nggallery id=2738]

Advertisement
Advertisement