Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Πως μας βοηθάει το… καλό ντύσιμο;

Ελλάδα 15:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πως μας βοηθάει το… καλό ντύσιμο;

Men + Speed

Πως μας βοηθάει το… καλό ντύσιμο;

Men + Speed

Το να φοράτε καλοραμμένο κοστούμι, ωραία παπούτσια, και ίσως ένα καλό πουκάμισο θα σας κάνει να νιώθετε όμορφα. Και η επιστήμη έχει κάποιο λόγο να το υποστηρίζει αυτό.

Advertisement
Advertisement

ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ (twitter.com/vassilikigew)

Πρόσφατα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του Πανεπιστημίου Νόρθριτζ της Καλιφόρνια δημοσίευσαν μια μελέτη που εξετάζει πώς τα ρούχα μπορεί να επηρεάζουν τόσο τις αφηρημένες όσο και τις πιο συγκεκριμένες σκέψεις των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι φορώντας επίσημα ρούχα, οι άνθρωποι νιώθουν πιο απελευθερωμένοι από το να σκέφτονται συγκεκριμένα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ικανότητά τους να σκέφτονται πιο αφηρημένα.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι η αφηρημένη σκέψη διευκολύνει την επιδίωξη των μακροπρόθεσμων στόχων έναντι των βραχυπρόθεσμων, ενώ η συγκεκριμένα σκέψη συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να προτιμούν μικρότερα και άμεσα κέρδη σε σχέση με μεγαλύτερα μελλοντικά κέρδη. Για παράδειγμα, σκεφτείτε να σβήσετε ένα φως. Μια συγκεκριμένη σκέψη θα μπορούσε να είναι, «σβήνω το φως», ενώ μια αφηρημένη σκέψη θα μπορούσε να είναι «σβήνω το φως για να εξοικονομήσω χρήματα».

Advertisement
Advertisement

Οι ερευνητές το απέδειξαν αυτό ζητώντας από άνδρες διαφόρων ηλικιών, να φορέσουν διάφορα ρούχα -μερικά επίσημα και κάποια όχι- για να καταγράξουν πώς αισθάνθηκαν φορώντας τα και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μια σειρά δοκιμών. Όσοι κατέταξαν τους εαυτούς τους ως πιο επίσημα ντυμένοι σκόραραν ομόφωνα υψηλότερη βαθμολογία στο να σκέφτονται αφηρημένα από εκείνους που ήταν πιο απλά ντυμένοι.

Και όλα αυτά εξαιτίας ενός μόνο λόγου: Της «Δύναμης Ισχύος».

well-dressed640

Advertisement

Σύμφωνα με τη μελέτη, η δύναμη μεσολαβεί σε μεγάλο βαθμό στη σχέση μεταξύ της επισημότητας της ένδυσης και τον αριθμό των δράσεων που προσδιορίζονται σε υψηλό επίπεδο. Με άλλα λόγια, οι επίσημα ντυμένοι φοιτητές αισθάνθηκαν πιο ισχυροί και αυτό τους επέτρεψε να σκέφτονται πιο αφηρημένα.

Οπότε θυμηθείτε! Την επόμενη φορά που θα ντυθείτε, αυτό θα μπορεί να είναι που θα κάνει τη διαφορά…

Advertisement