Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

O Schumacher ζει; Ποια είναι η αλήθεια

Ελλάδα 19:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

O Schumacher ζει; Ποια είναι η αλήθεια

FORMULA 1

O Schumacher ζει; Ποια είναι η αλήθεια

FORMULA 1

Εχουν περάσει πάνω από εννιά χρόνια από το ατύχημα του Michael Schumacher στις Άλπεις. Πολλά έχουν γραφεί από το 2013 για την υγεία του. Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα;

Advertisement
Advertisement

Αναμφίβολα το παραπάνω ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί με μία μόνο έκφραση… Από τη μία είναι η επιθυμία της οικογένειας του Michael να μην δημοσιοποιεί την εξέλιξη της υγείας του. Από την άλλη υπάρχουν και πολλοί επιτήδειοι που σκαρφίζονται κατά καιρούς διάφορα ευφάνταστα σενάρια στον βωμό μερικών παραπάνω κλικ.

Η κατάσταση είναι, λοιπόν, αρκετά λεπτή. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε μία σειρά από πληροφορίες που αφορούν στην εξέλιξη της υγείας του Schumacher τα τελευταία χρόνια.

Οι πληροφορίες αυτές είτε προέρχονται από αξιόπιστες πηγές –από τον στενό κύκλο του μεγάλου Γερμανού πιλότου- είτε έχουν διασταυρωθεί επαρκώς. Σε κάθε περίπτωση η πηγή θα παρατίθεται. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να ξετυλίξουμε το νήμα της κατάστασης του Michael Schumacher.

Οι πρώτοι μήνες

Advertisement
Advertisement

Το ατύχημα συνέβη τις πρωινές ώρες της 29ης Σεπτεμβρίου του 2013. Ο Schumacher έκανε σκι με ένα γκρουπ φίλων του, μεταξύ των οποίων και ο 14χρονος τότε γιος του, Mick. Για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, ο Michael βγήκε εκτός διαδρομής και ένα από τα πέδιλα του πιάστηκε σε έναν βράχο. Ο Γερμανός έχασε την ισορροπία του και χτύπησε το δεξί μέρος του κεφαλιού του σε έναν άλλο βράχο.

Ο Schumacher φορούσε κράνος, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του έσωσε τη ζωή. Όμως, ο τραυματισμός ήταν πολύ σοβαρός. Μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Grenoble όπου και υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Michael τέθηκε σε τεχνητό κώμα από το οποίο άρχισε να βγαίνει σταδιακά λίγους μήνες αργότερα.

Advertisement

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λοζάνης, ενώ τρεις μήνες αργότερα επέστρεψε σπίτι του για περεταίρω αποκατάσταση. Εκεί βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου του παρέχεται εικοσιτετράωρη φροντίδα από μία ομάδα 15 ιατρών και νοσηλευτών.

Advertisement

Είχε γραφεί σε διάφορες εφημερίδες τότε ότι ο Michael βρισκόταν σε αναπηρικό καρότσι, δεν μπορούσε να μιλήσει και είχε προβλήματα μνήμης. Η μόνη επίσημη δήλωση από το περιβάλλον του Schumacher είχε γίνει μέσω της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του, Sabine Kehm. Συγκεκριμένα, η Kehm είχε δηλώσει ότι: «Η κατάσταση του Michael βελτιώνεται αργά δεδομένης της σοβαρότητας του ατυχήματός του».

Η Corinna και τα fake news

Η σύζυγος του μεγάλου Γερμανού πιλότου, Corinna, έχει τον απόλυτο έλεγχο του ποιος έρχεται σε επαφή με τον Michael. Σύμφωνα με τον πρώην δοκιμαστή και οδηγό της Ferrari, Luca Badoer: «Η Corinna αποφασίζει ποιος θα επισκέπτεται τον Michael». Η οικογένεια Schumacher ανέκαθεν ήθελε να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Και το χαρακτηριστικό αυτό υπερτονίστηκε μετά το ατύχημα του Michael.

Advertisement

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στον Michael. Ασφαλώς, τον επισκέπτονται τακτικά τα μέλη της οικογένειάς του, η Sabine Kehm και ο Jean Todt. Επίσης, τον έχουν επισκεφτεί κατά το διάστημα που βρίσκεται σπίτι του, τόσο ο Ross Brawn όσο και ο Luca di Montezemolo.

Ωστόσο, η Corinna έχει αρνηθεί επίσκεψη στον Willi Weber, μάνατζερ του Schumacher, από την αρχή της καριέρας του. Ο Weber είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η οικογένεια Schumacher τον είχε κρατήσει σε απόσταση επειδή φοβόντουσαν ότι «θα έλεγα την αλήθεια στον κόσμο».

Ίσως η μυστικοπάθεια αυτή της Corinna να φαίνεται υπερβολική. Ωστόσο, εάν αναλογιστούμε τα fake news που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς για τον Michael, μάλλον είναι δικαιολογημένη. Το 2015 το γερμανικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό “Die Bunte” είχε γράψει –υποτίθεται έπειτα από μαρτυρίες συγγενών του Michael- ότι ο Schumy περπατούσε ξανά. Η υπόθεση είχε φτάσει στα δικαστήρια με το περιοδικό να πληρώνει, τελικά, αποζημίωση 50.000 ευρώ στην οικογένεια Schumacher.

Μάχη με τις συνέπειες του ατυχήματος

Μέχρι στιγμής, οι μόνοι που έχουν τοποθετηθεί δημόσια –αλλά με διακριτικότητα- για την κατάσταση του Michael, είναι οι πρώην συνεργάτες του στην Ferrari. Οι Todt, Brawn και di Montezemolo έχουν όλοι επισκεφτεί τον μεγάλο Γερμανό οδηγό, με τον Γάλλο πρώην πρόεδρο της FIA να είναι ο συχνότερος επισκέπτης εκ των τριών.

Ο Todt επισκέπτεται τον Michael δύο φορές τον μήνα ενώ, όπως είχε αποκαλύψει, ο ίδιος είχαν παρακολουθήσει μαζί το Grand Prix του Μονακό το 2019. «Δεν τον αφήνω μόνο του» είχε δηλώσει στο Radio Monte Carlo. «Έχω περάσει πολύ χρόνο με την Corinna μετά το ατύχημα. Είναι μία εξαιρετική γυναίκα και ηγείται της οικογένειάς της. Χάρη στους γιατρούς αλλά και στην θέληση της Corinna, ο Michael επιβίωσε. Όμως αυτό έγινε με ορισμένες συνέπειες».

«Ο Michael και η οικογένειά του μάχονται και θα συνεχίσουν να μάχονται» είχε δηλώσει ο Todt. «Μπορεί να μην έχουμε την ίδια επικοινωνία με παλιά. Όμως, όλα όσα έχουμε ζήσει στο παρελθόν μας βοηθούν στο παρόν. Ο Michael βρίσκεται σε καλά χέρια», κατέληξε ο πρώην επικεφαλής της Ferrari.

Ελπίδες έπειτα από την θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Το 2019 είχε αναφερθεί ότι ο Michael θα υποβαλλόταν σε μία πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα από τον Dr. Philippe Menasche, ο οποίος τον είχε χειρουργήσει στο παρελθόν. Η θεραπεία αυτή –η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κοστίζει 135.00 ευρώ την εβδομάδα- είχε ως στόχο την αναγέννηση του νευρικού συστήματος του Michael.

Φυσικά, η πορεία της θεραπείας αυτής παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Ο ίδιος ο Menasche είχε δηλώσει ότι αν και επαναστατική, η θεραπεία αυτή «δεν κάνει θαύματα». Ο Γάλλος δημοσιογράφος Jean-Michel Deguis είχε δηλώσει στους «Times»: «Τα κύτταρα λαμβάνονται από το μυελό ή την καρδιά του ασθενούς και εγχέονται σε άλλα σημεία το σώματός του. Επισήμως, ο Menasche εφαρμόζει αυτήν τη θεραπεία μόνο στη καρδιά».

Ισχυρίστηκε δε ότι στον Schumacher χορηγείται ενέσιμα Σεκρετίνη, μία ανθρώπινη πρωτεΐνη την οποίαν ο Menasche έχει χαρακτηρίσει «χυμό βλαστοκυττάρων». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η θεραπεία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018.

Μετακόμιση στην Μαγιόρκα;

Όπως και αν έχει η κατάσταση η οικογένεια Schumacher εξακολουθεί να προστατεύει τον Michael από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόσφατα, η Corinna -αποδεχόμενη για λογαριασμό του Michael την ανώτερη τιμή του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας- δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή της. Δίπλα της στην απονομή, η κόρη της Gina-Maria και ο Jean Todt.

Δημοσιεύματα από τη Γερμανία θέλουν την οικογένεια Schumacher να μετακομίζει στη Μαγιόρκα στο προσεχές μέλλον. Για τον λόγο αυτό -αλλά πιθανώς και για να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα- η οικογένεια έχει πουλήσει το σπίτι της στη Νορβηγία καθώς και το ιδιωτικό τζετ. Η συνολική τους αξία αποτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια έχει αγοράσει στη νοτιοδυτική Μαγιόρκα την Villa Yasmin, η οποία στο παρελθόν ανήκε στον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Florentino Perez. Έχουν, μάλιστα, αγοράσει και ένα άλλο γειτονικό οικόπεδο αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο σκοπεύουν να χτίσουν εγκαταστάσεις ιππασίας. Τόσο η Corinna όσο και η Gina-Maria είναι λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ.

Keep fighting Michael

Στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ “Schumacher” το οποίο προβλήθηκε στο Netflix όλα τα μέλη της οικογένειας Schumacher μίλησαν για τον Michael και πόσο το ατύχημα στην Meribel έχει αλλάξει τη ζωή τους. Ο Mick είχε δηλώσει ότι: “θα παρατούσα τα πάντα για μία μόνο ευκαιρία να μιλήσω με τον πατέρα μου για F1. Θυμάμαι όλες τις χαρούμενες στιγμές που ζήσαμε μαζί, οι τέσσερείς μας”.

Στο ερώτημα αν τελικά ο Schumi ζει, παραθέτουμε τα ιδιαιτέρως συγκινητικά ήταν τα λόγια της Corinna: “Ο Michael είναι εδώ. Διαφορετικός αλλά παρών και αυτό μας δίνει δύναμη πιστεύω. Και ότι και αν συμβεί θα εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε. Να συνεχίσουμε ως οικογένεια με τον τρόπο που ήθελε ο Michael. Να συνεχίσουμε με τις ζωές μας”.

Keep fighting Michael

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα πουλάνε όλα του Schumacher – Πόσο πούλησαν την θρυλική του Ferrari
Eau Rouge: Η στροφή των στροφών! (+video)
De la Rosa: Ο Verstappen μπορεί να γίνει ο καλύτερος όλων των εποχών!