Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Το Grand Prix Καναδά από πλευράς ελαστικών

Ελλάδα 4:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Grand Prix Καναδά από πλευράς ελαστικών

FORMULA 1

Το Grand Prix Καναδά από πλευράς ελαστικών

FORMULA 1

Το Grand Prix του Μοντρεάλ που έλαβε χώρα στην πίστα Gilles Villeneuve, μπορεί να μην είχε πολλά απρόοπτα, αποτέλεσε όμως ένα αγώνα που εν πολλοίς κρίθηκε από την αντοχή των ελαστικών. Ας δούμε λοιπόν τον έβδομο αγώνα της σεζόν, από την οπτική γωνία της Pirelli.

Advertisement
Advertisement

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Στον Καναδά εφαρμόστηκε ένα μείγμα διαφορετικών στρατηγικών για τα ελαστικά. Στο βάθρο ανέβηκαν τρεις διαφορετικές ομάδες, μεταξύ των οποίων υπήρξαν δυο διαφορετικές φιλοσοφίες στρατηγικής. Τόσο ο νικητής του αγώνα για λογαριασμό της Ferrari, Sebastian Vettel όσο και ο Valtteri Bottas που τερμάτισε 2ος για λογαριασμό της Mercedes, εκκίνησαν με την πάρα πολύ μαλακή γόμα και μετά έβαλαν την πολύ μαλακή περίπου την ίδια στιγμή.

Οι δυο οδηγοί της Red Bull που τερμάτισαν στην 3η και 4η θέση ακολούθησαν αντίθετη πορεία. Συμπλήρωσαν ένα μικρό πρώτο μέρος με την εξαιρετικά μαλακή γόμα και μετά έβαλαν την πολύ μαλακή γόμα και πήγαν ως τον τερματισμό. Ενόσω οι πρωτοπόροι της κούρσας μάχονταν για θέση, η στιγμή της αλλαγής ελαστικών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.

Advertisement
Advertisement

canada18-pirelli-infographics-review-a640tall

Πολλοί οδηγοί επιχείρησαν παράκαμψη (undercut) μπαίνοντας νωρίτερα στα πιτ σε μια αμφίρροπη μάχη στρατηγικής. Ο οδηγός της Haas, Romain Grosjean εκκίνησε τελευταίος καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα στις κατατακτήριες δοκιμές. Πραγματοποίησε ένα υπερβολικά μεγάλο πρώτο μέρος με την πάρα πολύ μαλακή γόμα προτού βάλει τη πολύ μαλακή και τερματίσει τελικά οριακά εκτός βαθμών.

canada18-pirelli-infographics-review-b640tall

Advertisement

Ο Mario Isola, επικεφαλής αγώνων αυτοκινήτου της Pirelli, είπε για σχετικά: «Η στρατηγική σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύτηκε από το αποτέλεσμα των κατατακτήριων δοκιμών. Η παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας στην αρχή διασφάλισε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί ο αγώνας με μια αλλαγή ελαστικών. Αυτό ήταν εφικτό λόγω της χαμηλής φθοράς και θερμικής καταπόνησης που γενικά είδαμε σ’ αυτή την πίστα. Όλες οι διαθέσιμες γόμες χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Υπήρξε διαφορετικός τρόπος σκέψης, όσον αφορά στη στρατηγική, σε όλο το grid. Ένας αριθμός οδηγών με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Daniel Ricciardo της Red Bull, αλλά και τον Romain Grosjean της Haas, αξιοποίησαν τη στρατηγική για να κερδίσουν θέσεις στην κατάταξη. Το πρωτάθλημα άλλαξε πάλι τροπή και αυτό το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον καθώς οδεύουμε προς έναν τελείως καινούργιο προορισμό, το Πωλ Ρικάρντ της Γαλλίας».