Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Χιλιάδες επικίνδυνα «σαπάκια» ενοικιάζονται παράνομα!

Ελλάδα 9:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χιλιάδες επικίνδυνα «σαπάκια» ενοικιάζονται παράνομα!

Fleet Cars

Χιλιάδες επικίνδυνα «σαπάκια» ενοικιάζονται παράνομα!

Fleet Cars

Αμέτρητα παλαιά οχήματα ενοικιάζονται παράνομα από εμπορίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αλλά και ιδιώτες!

Advertisement
Advertisement

Μπαράζ παράνομων ενοικιάσεων καταγράφεται στο Διαδίκτυο από εμπορίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ή πρώην εμπόρους οι οποίοι λειτουργούν τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους χωρίς άδειες αλλά και χωρίς να πληρώνουν εφορία, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές ενοίκια και άλλα χαράτσια εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου. Το Newsauto.gr μετά από έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε πως οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ενοικιάζουν έναντι 13 ευρώ ή και παραπάνω αυτοκίνητα με ηλικίες ακόμη και άνω των 17 ετών κάτι το οποίο απαγορεύει ο νόμος αλλά εκείνοι ρισκάρουν εξαιτίας των λίγων ελέγχων που πραγματοποιούνται στην αγορά!

Πέραν των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο «παιχνίδι» φαίνεται ότι έχουν εισέλθει και ιδιώτες καταναλωτές οι οποίοι ενοικιάζουν τα αυτοκίνητά τους έναντι αμοιβής χωρίς να κόβουν φορολογικά παραστατικά και βέβαια χωρίς να υπάρχει καν εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων! Να υπενθυμίσουμε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στα τέλη του 2015 τα όρια ηλικίας των οχημάτων προς ενοικίαση αυξάνοντας το περιθώριο επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης από 3 έως και 7 έτη προκαλώντας την έντονη αντίδραση των επιχειρήσεων του κλάδου!

Advertisement
Advertisement

Διαβάστε επίσης: Μεταχειρισμένα ΙΧ αντί να διαλύονται στην ΕΕ έρχονται Ελλάδα!

Ειδικότερα στα τέλη του 2015 η νομοθεσία άλλαξε και η ηλικία των αυτοκινήτων προς ενοικίαση χωρίς οδηγό αυξήθηκε στα 12 έτη ανεξαρτήτως κυβισμού με τον χρόνο να υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που, όμως, δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο από 1 χρόνο από το έτος κατασκευής του.  Και για αυτό τον λόγο οι επιχειρήσεις που ενοικιάζουν αυτοκίνητα οφείλουν να υποβάλλουν στον ΕΟΤ και το πιστοποιητικό ταξινόμησης των αυτοκινήτων. Αντίστοιχα η ηλικία του οχήματος με οδηγό προς ενοικίαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη.

Ειδικότερα ο ΣΤΕΕΑΕ όταν ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είχε αναφέρει ότι: «Σαν Σύνδεσμος έχουμε αντίρρηση για αυτή την τροποποίηση γιατί:

Advertisement

– Ήδη τα 7 ή τα 9 χρόνια είναι πολλά για τα Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα. Η αλλαγή πολλών χρηστών/οδηγών και ο μεγάλος αριθμός χιλιομέτρων που διανύουν υπαγορεύει την ανάγκη για ανανέωση των αυτοκινήτων πολύ πριν καλύψουν τα επιτρεπόμενα όρια ηλικίας. Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων παραβιάζουν συστηματικά τη διάταξη και διατηρούν στο στόλο τους αυτοκίνητα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως είναι αναμενόμενο, η τακτική αυτή δεν θα αλλάξει, τα 12 χρόνια πολύ εύκολα θα γίνουν 15 και ακόμη παραπάνω…

– Σε 12 χρόνια ένα Ενοικιαζόμενο Αυτοκίνητο θα έχει διανύσει τουλάχιστον 120.000 χλμ., νούμερο «δυσθεώρητο»… Προσφιλές γιατρικό, το γύρισμα του κοντέρ. Οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, έχοντας σαν κύρια πηγή για το εμπόρευμα τους τα RaC, θα αγοράζουν φτηνά ακριβώς λόγω των πολλών χιλιομέτρων, θα κατεβάζουν το κοντέρ και θα προωθούν το εμπόρευμά τους στον ανυποψίαστο καταναλωτή σε ανεβασμένες τιμές. Παράλληλα, και τα πολλά RaC που επίσης προμηθεύονται αυτοκίνητα από τις πιο μεγάλες εταιρείες του χώρου θα καταφεύγουν στην ίδια λύση. Και στις δύο περιπτώσεις, χαμένος είναι ο – απροστάτευτος – καταναλωτής.

Advertisement

– Η εν λόγω τροποποίηση δεν συμβαδίζει με την προσπάθεια για αναβάθμιση του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος που γίνεται από Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς. Οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που όσοι ασχολούνται σοβαρά με τον Τουρισμό έχουν θέσει σαν στόχο, δεν μπορούν να υποστηριχθούν από αυτοκίνητα τέτοιας παλαιότητας.

– Τελευταίο αλλά πολύ βασικό, δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί: Ηλικία αυτοκινήτων, πραγματικά διανυθέντα χιλιόμετρα, σωστή μηχανική συντήρηση, Τεχνικοί Έλεγχοι (ΚΤΕΟ), εκπομπές καυσαερίων (ΚΕΚ), τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν ελέγχονται τακτικά και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να ευνοείται ο μη υγιής ανταγωνισμός και να επιβαρύνεται ο καταναλωτής.»

Advertisement

Mercedes-E200 17ετίας ενοικιάζεται 210 ευρώ το τριήμερο!

Το πρώτο αυτοκίνητο που ενοικιάζονταν παράνομα αφορούσε μία Mercedes E200 με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2002 (δηλαδή με ηλικία άνω των 17 ετών) ενοικιάζεται έναντι 70 ευρώ την ημέρα με ελάχιστη ενοικίαση τις 3 ημέρες!

Ο έμπορος μεταχειρισμένων διαφημίζει επίσης πως το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα υγραεριοκίνησης αλλά και αυτόματο κιβώτιο (Σαζμάν το αναφέρει χαρακτηριστικά)!

Επίσης σε περίπτωση που ο υποψήφιος ενοικιαστής επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο για επιπλέον των 3 ημερών υπάρχει άλλη χρέωση την οποία μαθαίνει κανείς μόνο αν επικοινωνήσει με τον έμπορο μεταχειρισμένων.

Ford Fusion 14ετίας με μόλις 20 ευρώ

Άλλος έμπορος μεταχειρισμένων διαφημίζει την ενοικίαση ενός Ford Fusion 1,4 βενζίνης με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2005 με κόστος μόλις 20 ευρώ!

Το αυτοκίνητο όπως φαίνεται και στην αγγελία που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο έχει διανύσει μόλις 94.000 χιλιόμετρα και είναι Full Extra!

Honda Jazz 14ετίας με 25 ευρώ

Ένα Honda Jazz με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2005, δηλαδή το αυτοκίνητο έχει ηλικία άνω των 14 ετών, ενοικιάζεται από έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην τιμή των 25 ευρώ.

Στην αγγελία που έχει αναρτήσει σε γνωστή ιστοσελίδα αναφέρει ότι το αυτοκίνητο είναι πολύ οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου ενώ από την 1 Ιουλίου έως και τις 30 Αυγούστου υπάρχει ελάχιστη διάρκεια ενοικίασης 3 ημέρες δηλαδή το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 75 ευρώ.

Παράλληλα ο έμπορος μεταχειρισμένων επισημαίνει ότι για διάστημα μεγαλύτερο των 3 ημερών η τιμή διαφοροποιείται και οριστικοποιείται κατόπιν επικοινωνίας.

Επίσης ο έμπορος διαφημίζει με κεφαλαία γράμματα ότι η ενοικίαση πραγματοποιείται χωρίς Πιστωτική Κάρτα!

Porsche Cayenne 13 ετών με 200 ευρώ την ημέρα

Κάποιος άλλος έμπορος μεταχειρισμένων αποφάσισε να βγάλει για… μεροκάμματο μια Porsche Cayenne με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2006, δηλαδή με ηλικία άνω των 13 ετών!

Το πολυτελές SUV της Porsche ενοικιάζεται για γάμους, εκδηλώσεις, επαγγελματικά ταξίδια ή διακοπές έναντι 200 ευρώ την ημέρα για τις τρεις πρώτες ημέρες ενώ αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει για επιπλέον των 3 ημερών τότε το κόστος ενοικίασης μειώνεται στα 150 ευρώ την ημέρα.

Ο έμπορος μεταχειρισμένων που ενοικιάζει την Porsche θέτει απαραίτητη προϋπόθεση ο οδηγός να είναι άνω των 25 ετών ενώ επισημαίνει πως η Μικτή Ασφάλεια διατίθενται με Έξτρα Χρέωση.

Τώρα πως χρεώνεται η ασφάλεια σε ένα αυτοκίνητο που ενοικιάζεται χωρίς παραστατικά είναι ένα θέμα προς… διερεύνηση!

BMW X3 14ετίας από 62 ευρώ την ημέρα

Μια BMW X3 με κινητήρα βενζίνης 3 λίτρων αλλά και σύστημα υγραεριοκίνησης με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2005, δηλαδή άνω των 14 ετών, φαίνεται πως διαφημίζει για ενοικίαση άλλος έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Το συγκεκριμένο μοντέλο το ενοικιάζει έναντι 50 ευρώ την ημέρα, χωρίς να περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, δηλαδή το συνολικό κόστος ενοικίασης την ημέρα ανέρχεται σε 62 ευρώ αν συνυπολογίσει κανείς τον ΦΠΑ.

Τώρα που αποδίδεται ο ΦΠΑ δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε με βεβαιότητα καθώς η νομοθεσία όπως προαναφέραμε απαγορεύει την ενοικίαση αυτοκινήτων με ηλικίες άνω των 12 ετών!

Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη έρχεται στο τέλος της αναρτημένης αγγελίας καθώς όπως αναγράφει χαρακτηριστικά: «Η τιμή ημέρας για την μίσθωση του αυτοκινήτου για ελάχιστη διάρκεια 1 μήνα!»

Δηλαδή ο έμπορος μεταχειρισμένων ενοικιάζει την BMW X3 μόνο για ελάχιστο διάστημα 30 ημερών δηλαδή 1.860 ευρώ το μήνα!

Ιστοσελίδα με ενοικιάσεις παλαιών αυτοκινήτων

Κάποιος άλλος επιχειρηματίας αποφάσισε να κατασκευάσει δική του ιστοσελίδα με ενοικιάσεις αυτοκινήτων ώστε να διαφημίζει καλύτερα τα αυτοκίνητά του.

Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως τα περισσότερα αυτοκίνητα που ενοικιάζονται έχουν ηλικία μεγαλύτερη του επιτρεπτού ορίου των 12 ετών αλλά οι επιχειρηματίες φαίνεται πως λειτουργούν χωρίς να τους αγγίζει ο νόμος!

Άλλωστε το Hyundai Accent που διαφημίζουν ότι ενοικιάζουν μπορεί να έχει και ηλικία άνω των 20 ετών.

Hummer καινούριο του 2005!

Μια ιδιαίτερη αγγελία έχει αναρτήσει έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που αφορά σε ένα Hummer H2 με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2005, δηλαδή άνω των 13 ετών, το οποίο το ενοικιάζει μόνο με οδηγό έναντι 500 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ!

Δηλαδή το συνολικό κόστος της ημερήσιας ενοικίασης ανέρχεται σε 620 ευρώ!

Βέβαια ο υποψήφιος ενοικιαστής θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος των καυσίμων αλλά και των λοιπών εξόδων που στην περίπτωση του Hummer Η2 με τον βενζινοκινητήρα των 6 λίτρων η κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα…

Να υπενθυμίσουμε πως το όχημα με οδηγό για να ενοικιαστεί νόμιμα πρέπει να έχει ηλικίας μικρότερη των 7 ετών!

Ενοικιάζεται Ferrari 360 Modena Spider F1 15 ετών

Super Cars για βαφτίσεις, γάμους, δεξιώσεις ή άλλα events διαθέτει έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία παρά το αυξημένο της ηλικίας τους που οδηγούν σε παράνομη πράξη τα διαφημίζει στις ιστοσελίδες με αγγελίες αυτοκινήτων στο Διαδίκτυο.

Ειδικότερα μεταξύ των Super Cars που ενοικιάζει ο έμπορος μεταχειρισμένων ξεχωρίζει μια Ferrari 360 Modena Spider F1 με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2004 (δηλαδή το αυτοκίνητο έχει κλείσει 15 έτη από την 1η ημέρα κυκλοφορίας του) και ενοικιάζεται με δελεαστικούς τρόπους αποπληρωμής που περιλαμβάνει την εξόφληση σε 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις με χρήση πιστωτικής κάρτας!

Το θέμα ωστόσο αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον καθώς τα Super Cars που ενοικιάζονται δίδονται με οδηγό γεγονός που αμέσως μειώνει στα 7 έτη το επιτρεπτό όριο ηλικίας ενοικίασης των αυτοκινήτων.

Αλλά στην Ελλάδα όλα γίνονται τελικά…

Direction artistique : Laurent Nivalle _ Réalisation : Charles-Antoine d’Autichamp
Centre de création Citroën _ VirtualLab

Citroen C2 με 13 ευρώ

Το φθηνότερο αυτοκίνητο που βρήκαμε στις ιστοσελίδες με αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αφορούσε σε ένα Citroen C2 μοντέλο του 2008, δηλαδή με ηλικία άνω των 11 ετών το οποίο η εταιρεία το μίσθωνε για μόλις 13 ευρώ!

Ωστόσο στο τέλος της αγγελίας ανέφερε ότι οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων την χαμηλή περίοδο ζήτησης ξεκινούν από τα 25 ευρώ και την υψηλή περίοδο ζήτησης από 35 ευρώ…

Διαβάστε επίσης:
Απίστευτο: Αγοράζουν αυτοκίνητο με 670€ και το πουλάνε πάνω από 5.000€
Γυρισμένα χιλιόμετρα: Πώς θα τα αποφύγετε
Επιτήδειος έμπορος πουλά online μεταχειρισμένα ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα!