Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ρεύμα στο σπίτι από το αυτοκίνητο…

Ελλάδα 21:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ρεύμα στο σπίτι από το αυτοκίνητο…

Mobility

Ρεύμα στο σπίτι από το αυτοκίνητο…

Mobility

Σύντομα θα είναι διαθέσιμος ο αμφίδρομος ταχυφορτιστής με τον οποίο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που διαθέτουν σύστημα σύνδεσης όπως του Nissan Leaf, θα μπορούν να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το δίκτυο.

Advertisement
Advertisement

Η ιδέα είναι σχετικά απλή και γεννήθηκε περισσότερο από μια πρακτική ανάγκη. Στην Ιαπωνία, μετά το σεισμό του 2011 και τις παρενέργειες που υπήρξαν στις δομές του κράτους, η δυνατότητα να πάρει κανείς το ρεύμα από το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο για να καλύψει κάποιες άλλες ανάγκες πέραν της μετακίνησης, ήταν μια πολύ καλή ιδέα.

Η Nissan που μόλις είχε αποκαλύψει το Leaf, έκανε όλα όσα επέτρεπαν οι τεχνολογίες της εποχής, για να είναι έτοιμη να καλύψει μια τέτοια δυνατότητα, που εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως θα αλλάξει τελείως τη δυναμική των ηλεκτρικών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά αντιμετωπίζονται, τόσο από το κοινό, όσο και από τα κράτη.

Advertisement
Advertisement

Η προοπτική να απαλλάσσεται ο ιδιοκτήτης από ένα μέρος της χρέωσης που έχει για το ρεύμα του σπιτιού του, χρησιμοποιώντας για τις ημερήσιες ανάγκες του το ρεύμα από τους συσσωρευτές του Leaf, ήταν μια «προφητική» προοπτική την οποία η Nissan αναγνώρισε ταχύτατα. Κάπως έτσι γεννήθηκε και εξελίχθηκε η ιδέα της ροής της ενέργειας, αντίστροφα από αυτό που φαντάζεται κανείς όταν μιλάει για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η διαδρομή του ρεύματος από το αυτοκίνητο στο δίκυτο και τούμπαλιν, αφορά μια σειρά από τεχνολογίες και εξελίξεις που πραγματικά αλλάζουν επίπεδο ακόμα και στην κουλτούρα της αυτοκίνησης.

Advertisement

Η εταιρεία Wallbox, τον Ιανουάριο στη CES παρουσίασε τον πρώτο οικιακό φορτιστή «διπλής κατεύθυνσης» Quasar στα τελικά στάδια της εξέλιξής του και τώρα έχει φτάσει όπως φαίνεται η ώρα να τον παρουσιάσει επίσημα και να τον λανσάρει εμπορικά.

Η αρχή θα γίνει στις ΗΠΑ, όπου το Quasar θα ξεκινήσει να διατίθεται με ένα κόστος της τάξης των 4.000 δολαρίων (περίπου €3.700). Οι προϋποθέσεις για τη χρήση του αμφίδρομου φορτιστή, είναι η ύπαρξη υποδοχής για σύνδεση με ταχυφορτιστή CHAdeMO- κάτι που το Nissan Leaf διαθέτει σε όλες τους τις εκδόσεις. Από εκεί και πέρα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ο κάτοχος του Quasar θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που του παρέχει η τεχνολογία της αμφίδρομης σύνδεσης μεταξύ οχήματος και σπιτιού, μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες με τη χρήση της αποθηκευμένης ενέργειας από το αυτοκίνητο.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οριστικό: Η Tesla έρχεται Ελλάδα-Ζητάει προσωπικό

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αγοράζουν οι Έλληνες

Advertisement

Πόσα ηλεκτρικά έχουν πωληθεί φέτος στην Ελλάδα;