Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ηλεκτρικό ΙΧ: Τι επιδότηση δίνουν η υπόλοιπες χώρες της ΕΕ;

Ελλάδα 14:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηλεκτρικό ΙΧ: Τι επιδότηση δίνουν η υπόλοιπες χώρες της ΕΕ;

Mobility

Ηλεκτρικό ΙΧ: Τι επιδότηση δίνουν η υπόλοιπες χώρες της ΕΕ;

Mobility

Μετά και την παρουσίαση του προγράμματος κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων Στη χώρα μας, ας δούμε τι επιδοτήσεις δίνουν αυτή την περίοδο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης…

Advertisement
Advertisement

Η ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης αποτελεί βασικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετά κράτη-μέλη δίνουν κίνητρα για την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ κάποιες άλλες παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις ή άλλα κίνητρα που δεν περιλαμβάνουν την χρηματική επιδότηση.

Σήμερα 11 κράτη – μέλη της Ε.Ε.παρέχουν επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τη χώρα μας να είναι η 12η. Σημειώστε πως καάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Νορβηγία, έχουν σταματήσει τα κίνητρα που είχα θέσει πριν 5 χρόνια περίπου, αφού πλέον οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι άνω του 50% των συνολικών πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Επίσης, σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ τα κράτη-μέλη που δεν προσφέρουν κίνητρα απόκτησης παρέχουν φορολογικές διευκολύνσεις όπως για παράδειγμα μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας, δωρεάν παρκάρισμα στις πόλεις, κίνηση στις λεωφορειολωρίδες, μειωμένα ασφάλιστρα, κ.ά.

Οι χώρες που αυτή τη στιγμή δεν παρέχουν καμία επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι οι Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κροατία, και Σλοβακία.

Συγκεκριμένα:

Advertisement

ΚΥΠΡΟΣ
Εχει ξεκινήσει το Σχέδιο Απόσυρσης και Αντικατάστασης Παλαιών Οχηµάτων και Προώθησης Ηλεκτρικού Οχήµατος, που ουσιαστικά είναι ένα συνολικό πρόγραμμα απόσυρσης. Δίνεται επιδότηση ύψους 2.000 ευρώ σε όποιον αποσύρει ένα παλαιό όχημα και το αντικαταστήσει με ένα νέο, μη ρυπογόνο EURO6. Το παλαιό όχημα πρέπει να είναι ηλικίας 15 ετών ή μεγαλύτερο, ενώ το νέο αυτοκίνητο που θα αγοραστεί θα πρέπει να έχει κινητήρα χωρητικότητας έως 1.8 lt. και να εκπέμπει λιγότερα από 150 g/km CO2 (κατά WLTP). Επιπλέον αυτού και ασχέτως αν αποσυρθεί παλιό αυτοκίνητο, για όλους τους αγοραστές αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ισχύει έκπτωση ύψους 5.000 ευρώ. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα αγοραστεί δεν θα πρέπει να κοστίζει πάνω από 40.000 ευρώ, χωρίς το Φ.Π.Α.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Η απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων ή αυτοκινήτων με κυψέλες καυσίμων επιδοτείται με 3.000 ευρώ ενώ με 1.500 ευρώ επιδοτούνται τα plug-in υβριδικά αλλά και τα ηλεκτρικά με κινητήρα εσωτερικής καύσης που λειτουργεί ως γεννήτρια αυξάνοντας την αυτονομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλο αφιέρωμα: Πόσο πέφτουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα; – Ολες οι τιμές

Advertisement


ΒΕΛΓΙΟ

Τα κίνητρα είναι διαφορετικά στην πόλη των Βρυξελλών από εκείνα της Φλάνδρας και αφορούν τόσο σε ηλεκτρικά οχήματα όσο και σε αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου. Το μέγιστο ποσο επιδότησης πλησιάζει τα 10.000€!

ΓΑΛΛΙΑ
Οι υποψήφιοι αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιδοτούνται με 6.000 ευρώ  ενώ υπάρχει και επιδότηση 5.000 ευρώ για την αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού ή υβριδικού plug-in οχήματος με την ταυτόχρονη απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι Γερμανοί υποψήφιοι αγοραστές επιδοτούνται από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανάλογα με την τεχνολογία του νέου οχήματος και το υψηλότερο ποσό λαμβάνουν βέβαια όσοι αποκτούν αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σύντομα θα ξεκινήσει και ένα επιπλέον σχέδιο με απόσυρση παλαιών οχημάτων, από τεχνολογίας EURO5 και πίσω…

Advertisement

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πολύ υψηλό κίνητρο για την απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος έχει και η Ιρλανδία το οποίο φτάνει τα 5.000 ευρώ.

ΙΤΑΛΙΑ
6.000 ευρώ δίνει η Ιταλία στους υποψήφιους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στην Ισπανία τα οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών ή fuel cell αυτοκινήτων κυμαίνεται σε 5.500 ευρώ και αγγίζει τις 15.000 ευρώ για την απόκτηση κάποιου καθαρού φορτηγού!

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Το bonus αγοράς ηλεκτρικού οχήματος ανέρχεται σε 10.000 ευρώ (!) ενώ προβλέπονται επιπλέον 1.500 ευρώ σε περίπτωση ταυτόχρονης απόσυρσης παλαιού οχήματος!

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Το όφελος για την απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος ανέρχεται έως 7.500 ευρώ.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Πάνω από 3 χρόνια “τρέχει” το πρόγραμμα επιδότησης  για την απόκτηση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος. Σήμερα αυτό φτάνει τις 5.650 ευρώ.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Στην Φινλανδία η επιδότηση αγοράς για ηλεκτρικό αυτοκίνητο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ ωστόσο υπάρχει περιορισμός στην αξία λιανικής έως 50.000 ευρώ.

ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημο: Έως 5.500 ευρώ η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

 

Δείτε τις πιο «πράσινες» τεχνολογίες αυτοκινήτου!