Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Ampera-e «ηλεκτροδότησε» το Παρίσι

Ελλάδα 16:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Ampera-e «ηλεκτροδότησε» το Παρίσι

ΝΕΑ

Το Ampera-e «ηλεκτροδότησε» το Παρίσι

ΝΕΑ

400 km αυτονομία εσείς; 500 km εμείς. Κάπως έτσι σκέφτηκαν στην Opel και λίγες ώρες αφότου η Renault παρουσίασε στο Παρίσι την ανανεωμένη έκδοση του ZOE με αυτονομία 400 km «πλειοδότησαν» με 500 km για το Ampera-e! Πώς έγινε αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Καθώς πλησιάζαμε προς το σαλόνι αυτοκινήτου στη γαλλική πρωτεύουσα, η Opel έδινε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το Ampera-e, το οποίο αποτελεί την ευρωπαϊκή παραλλαγή του Chevrolet Bolt. Η μάρκα από το Ρούσελσχαϊμ είχε ανακοινώσει ότι οι πλήρως φορτισμένες οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (χωρητικότητας 60 kWh και εξελιγμένες από την LG) χαρίζουν θεωρητική αυτονομία άνω των 400 km και ρεαλιστική 300 km.

Όμως στο Παρίσι η Renault παρουσίασε το ηλεκτρικό σουπερμίνι ΖΟΕ με νέες μπαταρίες (41 kWh έναντι 22 kWh του σημερινού μοντέλου) και ίδιες τιμές για την αυτονομία: 400 km θεωρητικά και 300 km υπό πραγματικές συνθήκες. Στην Opel επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και στην επίσημη παρουσίαση ανέβασαν την αυτονομία στα 500 km!

Advertisement
Advertisement

opel-ampera-e-paris-2016-4

Βέβαια στην Opel αναγνωρίζουν ότι ο τυποποιημένος κύκλος NEDC δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες που συναντά ένας οδηγός στο δρόμο. Η γερμανική μάρκα είναι μία από αυτές που προτείνει να υιοθετηθεί διεθνώς ο κύκλος δοκιμών WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure), σύμφωνα με τον οποίο το Ampera-e μπορεί να διανύσει με μία φόρτιση περισσότερα από 380 km.

Το ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδει 204 ίππους και 36,7 kgm ροπής και είναι ικανό να χαρίσει στο ηλεκτρικό Opel επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h σε κάτι περισσότερο από 7 sec και ρεπρίζ 80-120 km/h σε 4,5 sec. Η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h για λόγους… προστασίας της αυτονομίας. H διαδικασία φόρτισης σε μία οικιακή παροχή ρεύματος θα διαρκεί περίπου 9 ώρες, ενώ με τη βοήθεια ταχυφορτιστή θα είναι εφικτή η φόρτιση των μπαταριών στο 80% εντός μίας ώρας.

Advertisement

opel-ampera-e-paris-2016-3

Στο «Drive Mode» όταν ο οδηγός του Ampera-e σηκώσει το πόδι από το γκάζι, τότε τίθεται σε λειτουργία το σύστημα επανάκτησης ενέργειας. Η διαδικασία γίνεται πιο έντονα στις θέσεις «Low» και «Regen on Demand», που ο κινητήρας φρενάρει μόνος του το αυτοκίνητο και δεν χρειάζεται ο οδηγός να πατήσει καν το φρένο για να σταματήσει (βέβαια θα πρέπει να πατήσει φρένο σε περίπτωση ανάγκης).

Advertisement

Ο εξοπλισμός συνδεσιμότητας του ηλεκτρικού Opel περιλαμβάνει το σύστημα πολυμέσων IntelliLink που υποστηρίζει τα πρωτόκολλα Apple CarPlay/Android, αλλά το OnStar που παρέχει άμεση βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλου έκτακτου γεγονότος.

Το Opel Ampera-e θα κυκλοφορήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους το πρώτο εξάμηνο του 2017.

opel-ampera-e-paris-2016-2

Advertisement