ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Mercedes-Benz: Νέα GLC

Νέα Mercedes-Benz: GLC

Η νέα GLC είναι η επιτομή της μοντέρνας, σπορτίφ πολυτέλειας. Είναι το πιο δυναμικό μοντέλο της γκάμας των SUV της Mercedes-Benz. Αυτό υπογραμμίζει με την πρώτη ματιά η σχεδίασή της με τις μοναδικές αναλογίες, τις εντυπωσιακές επιφάνειες, τις όμορφα διαμορφωμένες ακμές και τη σαφή διαρρύθμιση του υψηλής ποιότητας εσωτερικού χώρου.

Ελκυστική από κάθε οπτική

Η σχεδίαση της νέας GLC χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές και δυναμικές αναλογίες. Ένα SUV με σπορ εμφάνιση που εντυπωσιάζει μέσα στην πόλη, αλλά και εκτός δρόμου. Xαρακτηρίζεται από εκτενείς, εντυπωσιακές επιφάνειες που εμπλουτίζονται με όμορφα διαμορφωμένες ακμές στις πλευρές. Έτσι, τονίζονται οι θόλοι των τροχών και επιτυγχάνεται μια ισορροπία μεταξύ κομψότητας και εκτός δρόμου επιδόσεων.

Η επιτομή της μοντέρνας, σπορτίφ πολυτέλειας

Εξηλεκτρισμένα σύνολα

Η νέα GLC διατίθεται είτε ως plug-in υβριδική είτε ως ήπιο υβριδική με τεχνολογία 48 Volt και ενσωματωμένη μίζα-δυναμό (ISG). Οι 4κύλινδροι κινητήρες εσωτερικής καύσης με τους οποίους η καινούργια GLC είναι διαθέσιμη αποκλειστικά ξεχωρίζουν με την αυξημένη ισχύ και ροπή τους και σε συνδυασμό με το στάνταρ αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC απογειώνουν την οδηγική εμπειρία σε άλλο επίπεδο. Επίσης, το σύστημα γεννήτριας 48V μειώνει περαιτέρω την κατανάλωση καυσίμου του οχήματος βελτιώνοντας περαιτέρω την επιτάχυνση.

Οι ήπια υβριδικές εκδόσεις της GLC είναι τέσσερις, ενώ τρεις ακόμη εκδόσεις κινητήρων είναι πλήρως υβριδικές μονάδες με πρόσθετη ηλεκτρική ισχύ 100 kW και ηλεκτρική αυτονομία άνω των 100 χιλιομέτρων.

Πολυτελές εσωτερικό

Η υψηλής ανάλυσης οθόνη LCD 12,3 ιντσών (31,2 cm) στη θέση του οδηγού μοιάζει να αιωρείται ελεύθερα μπροστά από το ταμπλό σε σχήμα φτερού. Η κεντρική οθόνη 11,9 ιντσών (30,2 cm) ορθώνεται αρμονικά από την κεντρική κονσόλα, χωρίς καθόλου ενώσεις, και μοιάζει επίσης να αιωρείται πάνω από τον διάκοσμο του ταμπλό. Όπως το ταμπλό οργάνων, έτσι και η οθόνη είναι ελαφρώς στραμμένη προς τον οδηγό.

Εντυπωσιακή αεροδυναμική

Στην πλέον ευνοϊκή αεροδυναμική διαμόρφωση της νέας GLC, ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι μόλις Cd = 0,29, βελτιωμένος κατά δύο δέκατα από το προηγούμενο μοντέλο (Cd = 0,31) – μια αξιοσημείωτη εξέλιξη για SUV με συμβατικό σύστημα κίνησης. Η βελτίωση της οπισθέλκουσας και του αεροδυναμικού θορύβου επιτεύχθηκε χάρη σε εκτενείς ψηφιακές προσομοιώσεις (Computational Fluid Dynamics – Υπολογιστική Ρευστοδυναμική), καθώς και δοκιμές με πραγματικά οχήματα στην αεροακουστική-αεροδυναμική σήραγγα.

Άπλετος χώρος

Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών επωφελείται από τον μακρύτερο πίσω πρόβολο και αυξάνεται σημαντικά στα 620 λίτρα (+70 λίτρα σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο), γεγονός που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στην καθημερινότητα, στις οικογενειακές διακοπές ή τις περιστασιακές μεταφορικές ανάγκες. Στον βασικό εξοπλισμό της GLC περιλαμβάνεται το πίσω καπό EASY-PACK, το οποίο ανοίγει και κλείνει άνετα με το πάτημα ενός κουμπιού: πατώντας το κουμπί στο κλειδί του οχήματος, τον διακόπτη στην πόρτα οδηγού ή τη λαβή απασφάλισης στο πίσω καπό.

Δυναμική, πανίσχυρη και αποκλειστικά με εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης.

Plug-in Hybrid GLC με ηλεκτρική αυτονομία άνω των 100 km

Η GLC έχει επίσης αποκτήσει το plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης τέταρτης γενιάς. Αξιοποιώντας τους ίδιους βασικούς κινητήρες, ο εξηλεκτρισμός έχει κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα. Με ηλεκτρική ισχύ πλέον 100 kW, ροπή στρέψης 440 Nm και συνολική ηλεκτρική αυτονομία άνω των 100 χιλιομέτρων (WLTP), οι καθημερινές διαδρομές μπορούν ουσιαστικά να γίνονται εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά. Το βελτιωμένο υβριδικό πρόγραμμα οδήγησης φροντίζει για ηλεκτρική οδήγηση στα τμήματα της διαδρομής που ενδείκνυνται περισσότερο. Για παράδειγμα, η ηλεκτρική οδήγηση έχει προτεραιότητα σε μεγαλύτερες διαδρομές εντός αστικών περιοχών. Είτε με έναν από τους δύο βενζινοκινητήρες είτε με τον πετρελαιοκινητήρα, τα plug-in υβριδικά οχήματα, δεν είναι απλώς πολύ αποδοτικά, αλλά και εξαιρετικά δυναμικά στην οδήγηση.

Εξαιρετική καθημερινή πρακτικότητα

Οι βασικές διαστάσεις της νέας GLC δίνουν έμφαση στην ακόμα πιο δυναμική και επιβλητική εμφάνιση του SUV. Με μήκος 4.716 mm, είναι 60 mm μακρύτερη και 4 mm χαμηλότερη από το προηγούμενο μοντέλο. Τα μετατρόχια έχουν αυξηθεί κατά 6 mm μπροστά (τώρα: 1627 mm) και 23 mm πίσω (τώρα: 1640 mm). Το μεγαλύτερο μήκος του οχήματος λειτουργεί προς όφελος του μεταξονίου καθώς και των μπροστινών και πίσω προβόλων. Το πλάτος οχήματος του οχήματος έχει διατηρηθεί στα 1.890 mm.

Mercedes-Benz GLC 220 d 4MATIC

Ισχύς (PS)

197

Ροπή (Nm)

440

Επιτάχυνση (sec)

8,0

Μέση κατανάλωση (lt./100 km)

5,2

Εκπομπές ρύπων CO2 (g/km)

136

Τελική ταχύτητα (km/h)

219

volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video
volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video