ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Το νέο Ford Fiesta διαθέτει νέο δυναμικό στιλ, αναβαθμισμένο τεχνολογικό πακέτο και κινείται με την ισχύ προηγμένων ήπιων υβριδικών συστημάτων κίνησης, καθιστώντας το ως το compact hatchback που έρχεται από το… μέλλον.

Έντονη παρουσία στον δρόμο

Οι τολμηρές και χαρακτηριστικές εξωτερικές επιφάνειες προάγουν την εκφραστική σχεδίαση του Fiesta σε ένα νέο επίπεδο. Το νέο Fiesta προσφέρεται σε πολλές εκδόσεις, οι οποίες διαφοροποιούνται μεταξύ τους, κάνοντας την καθεμία… μοναδική. Οι εκδόσεις Trend, Titanium, ST-Line και Active προσφέρουν στιλιστικά στοιχεία σε συνδυασμό με μία εκτεταμένη γκάμα εξωτερικών χρωμάτων, σχεδίων ζαντών και φινιρισμάτων εσωτερικού.

Με συστήματα κίνησης για το παρόν και το... μέλλον

Τεχνολογία mild hybrid

Η ήπια υβριδική τεχνολογία Ford EcoBoost Hybrid 48-volt βοηθά στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης και την ίδια στιγμή αναβαθμίζει τη δυναμική συμπεριφορά του Fiesta προσφέροντας άμεση επιτάχυνση. Παράλληλα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα παραμένει χαμηλό και -αξίζει να σημειωθεί ότι- οι υβριδικές εκδόσεις είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αυξημένη οικονομία καυσίμου έως και 10% σε αστικές συνθήκες οδήγησης σε σύγκριση με εκείνες που κινούνται από έναν μη υβριδικό κινητήρα.

Γκάμα κινητήρων

To νέο Ford Fiesta εφοδιάζεται με τον βραβευμένο 1.0 Ecoboost κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 100, 125 και 155 ίππους. Μόνο στην περίπτωση της ισχύς των 125 PS, το Fiesta συνδυάζεται με το προηγμένο αυτόματο κιβώτιο Powershift. Η μέση κατανάλωση καυσίμου ξεκινούν από 4,9 λτ./100 χλμ. και οι εκπεμπόμενοι ρύποι CO2 είναι μόλις 111 γρ./χλμ.

Αυτόματο κιβώτιο Powershift

Με το κιβώτιο Powershift, ο κινητήρας λειτουργεί στις βέλτιστες στροφές προς όφελος της απόδοσης, και την ίδια στιγμή επιτρέπει στο Auto Start-Stop να λειτουργεί κάτω από τα 12 km/h για μικρότερη κατανάλωση καυσίμου σε αστικές συνθήκες οδήγησης. Η οδηγική απόλαυση επιτείνεται με το αυτόματο κιβώτιο, το οποίο προσφέρει δυνατότητα κατεβάσματος έως και τριών σχέσεων, για ταχύτερες προσπεράσεις όταν οι οδηγοί χρειάζονται μέγιστη επιτάχυνση.

Εσωτερικό και συνδεσιμότητα

Η ευχάριστη καμπίνα του νέου Ford Fiesta φιλοξενεί άνετα πέντε ενήλικες. Ο οδηγός συναντά πίσω από το τιμόνι τη ψηφιακή οθόνη TFT 12.3” πλήρως προσαρμοζόμενη. Σε αυτή, οι οδηγοί μπορούν να εξατομικεύουν το περιεχόμενο και να θέτουν προτεραιότητες στην απεικόνιση πληροφοριών, όπως και στις ειδοποιήσεις πλοήγησης. Η οθόνη περιλαμβάνει θεματικές ενδείξεις που αντιστοιχούν στα επιλεγμένα Drive Modes, καθώς και μία ανεξάρτητη περιοχή για πληροφορίες υψηλής προτεραιότητας όπως οι τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης.

Τεχνολογίες για υψηλή αυτοπεποίθηση

Το νέο Ford Fiesta εξοπλίζεται στάνταρ με προβολείς LED, καθώς και με προηγμένους προβολείς Matrix LED, που προσαρμόζουν τις δέσμες τους ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας. Οι λειτουργίες Manoeuvring Light και Bad-Weather Light ενεργοποιούνται όταν οι αισθητήρες του οχήματος ανιχνεύσουν απόπειρα ελιγμού με χαμηλή ταχύτητα κίνησης ή ενεργοποίηση των καθαριστήρων, και προσαρμόζουν αυτόματα το μοτίβο της δέσμης έτσι ώστε ο οδηγός να βλέπει πιο καθαρά. Η λειτουργία Glare-Free High Beam χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη μπροστά για να ανιχνεύει επερχόμενα οχήματα και δημιουργεί ένα “glare-free spot” στο μοτίβο της δέσμης αποτρέποντας την ενοχλητική αντανάκλαση για τους υπόλοιπους οδηγούς. Ακόμα, -μεταξύ άλλων- στο Fiesta προτίθενται τα Wrong Way Alert, Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Speed Sign Recognition.

Μέσω της εφαρμογής FordPass, ο χρήστης μπορεί να ελέγχει πολλές λειτουργίες του νέου Fiesta από απόσταση και μέσα από το smartphone του.

Νέο Ford Fiesta ST σε Mean Green απόχρωση

Το Ford Fiesta ST είναι το μοντέλο που έχει εξελιχθεί από την Ford Performance. Ξεχωρίζει εξωτερικά σε σχέση με τις “απλές” εκδόσεις, ενώ πατάει πάνω σε 17 ιντσών (στάνταρ) τροχοί και προαιρετικά προσφέρονται οι 18 ιντσών ζάντες αλουμινίου. Το… πολεμικό εσωτερικό είναι έτοιμο για “μάχη” και παράλληλα χαρίζει μια αίσθηση πολυτέλειας. Ο κινητήρας 1.5 EcoBoost προσφέρει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 230 km/h, αποδίδοντας ισχύ 200 ίππων και μέγιστη ροπή  320 Nm.

SYNC(χρονισμός) 3

Με το SYNC 3, όλες οι λειτουργίες του ηχοσυστήματος και του συστήματος πλοήγησης καθώς και τα συνδεδεμένα smartphones, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με απλές φωνητικές εντολές. Το σύστημα προσφέρει συμβατότητα Apple CarPlay και Android Auto™ και υποστηρίζεται από μία κεντρική οθόνη αφής 8 ιντσών που ελέγχεται με απλές κινήσεις των δακτύλων (pinch & swipe), ενώ μπορεί να προβάλλει μία εικόνα 180 μοιρών από την προαιρετική κάμερα οπισθοπορείας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 155

Ισχύς (PS)

155

Ροπή (Nm)

190

Επιτάχυνση (sec)

8,9

Εκπομπές CO2 (gr/km)

111

Κατανάλωση (lt/100km)

4,9

Τελική ταχύτητα (km/h)

219

volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video
volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video