ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Mercedes EQB

Mercedes EQB

Η νέα Mercedes EQB είναι ένα εμβληματικό ηλεκτρικό SUV, το οποίο υιοθετεί τις έντονες γωνίες των off-road οχημάτων και παράλληλα χαρίζει τεράστια ευρυχωρία τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές, ενώ με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» υπάρχει όφελος που ξεκινά από 8.000 ευρώ.

Προοδευτική Πολυτέλεια

Η σχεδιαστική γραμμή της Mercedes EQB χαρακτηρίζεται ως «προοδευτική πολυτέλεια». Διαθέτει τη χαρακτηριστική μαύρη μάσκα «black panel» της Mercedes-EQ με το αστέρι στο κέντρο, ενώ δεν μπορούσε να λείπει ακόμα ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της σχεδίασης των εξολοκλήρου ηλεκτρικών οχημάτων Mercedes-EQ που είναι η ενιαία φωτεινή λωρίδα LED μπροστά και πίσω.

EQB, ευρύχωρη και τετρακίνητη

Δύο τετρακίνητες επιλογές

Η σειρά αρχικά περιλαμβάνει την EQB 300 4MATIC (συνολική ηλεκτρική κατανάλωση κατά WLTP 18.1 kWh/ 100 χλμ.) με 168 kW (229 PS), και την EQB 350 4MATIC (συνολική ηλεκτρική κατανάλωση κατά WLTP 18,1 kWh/ 100 χλμ.) με 215 kW (293 PS). Θα ακολουθήσει και ένα μοντέλο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, ενώ στο άμεσο μέλλον θα προσφέρεται και έκδοση μεγάλης αυτονομίας.

Μικρές διαστάσεις εξωτερικά, μεγάλοι χώροι εσωτερικά

Η EQB (μήκος/πλάτος/ύψος: 4.684/1.834/1.667 χιλιοστά) διαθέτει γενναιόδωρους χώρους χάρη το μακρύ μεταξόνιο που δανείζεται από την GLB (2.829 χιλιοστά). Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ κυμαίνεται από 495 έως 1.710 ή 465 έως 1.620 λίτρα (στοιχεία για το πενταθέσιο ή το επταθέσιο μοντέλο, αντίστοιχα). Οι πλάτες των καθισμάτων στη δεύτερη σειρά διαθέτουν ρύθμιση της κλίσης σε διάφορες θέσεις ως βασικό εξοπλισμό, ενώ προαιρετικά αυτή η σειρά μπορεί να μετακινείται και κατά μήκος έως 140 χιλιοστά.

Επιδόσεις και αυτονομίες

Η Mercedes EQB προσφέρεται σε δύο διαφορετικές αποδόσεις, 229 και 293 ίππους και η ροπή τους αγγίζει τα 390 και 520 Nm αντίστοιχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το οικογενειακό ηλεκτρικό SUV μπορεί να επιταχύνει από στάση και να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα (για την ισχυρή έκδοση). Και στις δύο περιπτώσεις EQB 300 4MATIC και 350 4MATIC εξοπλίζεται με μπαταρία 66,5 kWh και η αυτονομία είναι στα 415 χιλιόμετρα (WLTP).

Χώρος για επτά

Η EQB προσφέρει πέντε θέσεις ως βασικό εξοπλισμό, αλλά διατίθεται προαιρετικά και ως επταθέσιο μοντέλο. Συνεπώς, μπορεί να φιλοξενεί σχεδόν κάθε μέγεθος οικογένειας και να καλύπτει σχεδόν κάθε είδος μεταφορικής ανάγκης. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά μια ξεχωριστή θέση στην κατηγορία των compact ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στις δύο θέσεις της τρίτης σειράς μπορούν να κάθονται άτομα ύψους έως 1,65 μέτρων και, βέβαια, να τοποθετούνται παιδικά καθίσματα.

Αεροδυναμική σιλουέτα

Η EQB επιτυγχάνει μια πολύ καλή τιμή αεροδυναμικής Cd που ξεκινά από 0,28, χάρη στη μετωπική επιφάνεια που ανέρχεται σε 2,53 τμ. Στα σημαντικότερα μέτρα αεροδυναμικής συγκαταλέγονται το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, η αεροδυναμική μπροστινή και πίσω ποδιά, το πολύ ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς.

Με γωνίες, έντονο χαρακτήρα, χώρο για εφτά επιβάτες και… ηλεκτρική. Η νέα Mercedes EQB συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής.

Υπερσύγχρονη τεχνολογία φόρτισης

Στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η EQB μπορεί να φορτίζεται πολύ εύκολα με εναλλασσόμενο ρεύμα AC) έως 11 kW χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου. Φυσικά είναι ακόμα πιο γρήγορο στους σταθμούς ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC). Ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης (State of Charge, SoC ) και τη θερμοκρασία της μπαταρίας υψηλής τάσης, η EQB φορτίζει σε αντίστοιχο σταθμό φόρτισης με μέγιστη ισχύ έως 100 kW. Ο χρόνος φόρτισης σε αυτή την περίπτωση είναι περίπου 30 λεπτά για κατάσταση φόρτισης από 10% σε 80%. Και μετά από μόλις 15 λεπτά, έχει φορτιστεί με επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για άλλα 150 χιλιόμετρα (WLTP).

Πανέξυπνη πλοήγηση

Η πλοήγηση με Electric Intelligence του βασικού εξοπλισμού διευκολύνει τον χειρισμό της EQB στην καθημερινότητα, καθώς υπολογίζει την ταχύτερη διαδρομή προς τον εκάστοτε προορισμό. Με βάση συνεχείς προσομοιώσεις αυτονομίας, το σύστημα προβλέπει πιθανές αναγκαίες στάσεις για φόρτιση καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως την τοπογραφία της διαδρομής και τις καιρικές συνθήκες.

EQB 350 4MATIC

Ισχύς (PS)

293

Ροπή (Nm)

520

Επιτάχυνση 0-100 (sec)

6,2

Αυτονομία (km)

419

Χώρος αποσκευών (lt.)

Έως 1.710

Τελική ταχύτητα (km/h)

160

volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video
volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video