ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Mercedes EQA

Mercedes EQA

Κομψή και, ταυτόχρονα, σπορ. Cool αλλά και δυναμική. Η νέα EQA συνδυάζει ιδανικά τα αντίθετα και φέρνει το “ηλεκτρικό” design της Mercedes-Benz στη νέα εποχή. Φυσικά υπόκειται στις επιδοτήσεις του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» με το όφελος να είναι τουλάχιστον 8.000 ευρώ.

Μοντέρνο και σύγχρονο

H νέα EQA δείχνει αμέσως τις προθέσεις της δημιουργώντας ένα design που συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον, σε ένα συνολικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα αρμονικό και μοντέρνο που δεν περνά πουθενά απαρατήρητο και κερδίζει παντού τα βλέμματα. Τα high-tech εμπρός φωτιστικά σώματα ενώνονται με μία πολύ εντυπωσιακή φωτιζόμενη LED μπάρα, η οποία κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο το αυτοκίνητο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η πολυτέλεια στην εποχή της ηλεκτροκίνησης έχει την εικόνα της EQA

Δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις

Μετά την προσθιοκίνητη EQA 250, η Mercedes προσφέρει το premium ηλεκτρικό μοντέλο της με δύο τετρακίνητες εκδόσεις. Ο λόγος για τις EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC οι οποίες συνδυάζονται με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 66,5 kWh – ίδια με αυτήν της EQA 250. Πέρα από τον ηλεκτρικό ασύγχρονο κινητήρα (ASM) που είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα, οι 4WD εκδοχές της EQA ενσωματώνουν στον πίσω άξονα και ένα πρόσθετο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS).

Αεροδυναμική σχεδίαση

Δόθηκε τεράστια σημασία και στην αεροδυναμική σχεδίαση, τομέας ιδιαίτερα σημαντικός για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την μεγιστοποίηση της αυτονομίας τους. Η EQA είναι το πρώτο μοντέλο της Mercedes-EQ, η αεροδυναμική του οποίου εξελίχθηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αεροδυναμική σήραγγα κατέδειξαν μία τιμή Cd 0,28, επιβεβαιώνοντας έτσι την υψηλή ποιότητα των ψηφιακών προσομοιώσεων. Η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,47 m2.

Αποδόσεις και αυτονομία

Η EQA 250 (ηλεκτρική κατανάλωση σε μικτό κύκλο: 15,7 kWh/100 km) με 140 kW και αυτονομία κατά 429 χιλιόμετρα (WLTP). Η «διπλή» μπαταρία ιόντων λιθίου, προσαρμοσμένη ως δομικό στοιχείο στο υποδάπεδο του αυτοκινήτου, είναι χωρητικότητας 66,5 kWh. Η EQA 300 4MATIC αποδίδει 228 PS και 390 Nm ροπής, στην 350 4MATIC η απόδοση φτάνει τα 292 PS και 520 Nm ροπής, με την αυτονομία να κυμαίνεται αμφότερες από 411 έως 438 χλμ. Η λιγότερο ισχυρή τετρακίνητη έκδοση επιταχύνει από στάση έως τα 100 km/h σε 7,7 sec, όταν η πιο ισχυρή δεν χρειάζεται πάνω από 6,0 sec.

 

Κορυφαία άνεση

Η στάνταρ ανάρτηση της νέας EQA εφοδιασμένη με αμορτισέρ και ελατήρια ενώ όλες οι εκδόσεις έχουν μία διάταξη πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα. Η προαιρετική ανάρτηση με Adaptive Damping System προσφέρει στον οδηγό τη δυνατότητα να επιλέξει αυτός τη λειτουργία της, και με το πάτημα ενός κουμπιού να την προσαρμόζει είτε προς την σπορ οδήγηση είτε προς την άνετη μετακίνηση.

MBUX με πλοήγηση “Electric Intelligence”

Το Navigation με Electric Intelligence λαμβάνει υπόψη στοιχεία από την ηλεκτρική αυτονομία, την τρέχουσα κατανάλωση τη δεδομένη στιγμή του ταξιδιού, την τοπογραφία της υπολογισμένης διαδρομής (για λόγους κατανάλωσης ενέργειας) και την θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής, καθώς οι μεταβολές της θερμοκρασίας επιδρούν και στην απόδοση της μπαταρίας.

H έξυπνη μπαταρία της EQA είναι σε δύο επίπεδα, αποτελείται από 5 ξεχωριστά στοιχεία και είναι αρκετά compact σε διαστάσεις και με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα.

Φόρτιση σε ακαριαίο χρόνο

Χάρη στον ισχυρό εσωτερικό φορτιστή των 11 kW και την δυνατότητα φόρτισης έως και 100 kW σε ρεύμα DC, η φόρτισή της είναι πολύ γρήγορη. Απαιτούνται μόλις 30 λεπτά για να πάει από το 10 στο 80% σε ταχυφορτιστή DC ή 5 ώρες και 45 λεπτά σε οικιακό wallbox των 11 kW. Όπως και σε όλες τις ηλεκτρικές EQ η Mercedes-Benz παρέχει εγγύηση καλής λειτουργίας της μπαταρίας για 8 έτη ή 160.000 χιλιόμετρα.

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός της EQA 250

Ο στάνταρ εξοπλισμός της EQA 250 περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως οι προβολείς LED high Performance με σύστημα Adaptive High beam Assist, τη λειτουργία EASY-PACK για το χώρο φόρτωσης με ηλεκτρικό σύστημα ανοίγματος και κλεισίματος, ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, εσωτερικό ατμοσφαιρικό φωτισμό 64 χρωμάτων, καθίσματα άνεσης με υποστήριξη μέσης 4 σημείων, κάμερα οπισθοπορείας για αυξημένη άνεση και καλύτερη οπτική στην όπισθεν και ένα σπορτιφ, δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι. Επίσης περιλαμβάνει το προηγμένο σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) με δυνατότητα εκμάθησης και 2 οθόνες 7,0 ιντσών.

Mercedes EQA 250

Ισχύς (PS)

190

Ροπή (Nm)

375

Επιτάχυνση (sec)

8,9

Τελική ταχύτητα (km/h)

160

Μπαταρία (kWh)

66,5

Ηλεκτρική αυτονομία (km)

426

volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video
volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video