ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Mercedes-Benz GLB

Mercedes-Benz GLB

Δυναμικές αναλογίες με κοντούς προβόλους, σχεδίαση που παραπέμπει σε εκτός δρόμου οδήγηση, προαιρετικό σύστημα τετρακίνησης 4MATIC και ειδικός φωτισμός offroad – αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία της νέας GLB της Mercedes-Benz.

Μελετημένη από όλες τις απόψεις

Είναι η πρώτη Mercedes-Benz αυτής της κατηγορίας που διατίθεται κατ’ επιλογή με επτά θέσεις. Εφοδιάζεται με ισχυρούς και αποδοτικούς τετρακύλινδρους κινητήρες, τα πιο σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με συνεργατική υποστήριξη του οδηγού, το σύστημα infotainment MBUX με διαισθητικό χειρισμό, καθώς και το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ανέσεων ENERGIZING Comfort.

Η GLB είναι έτοιμη για περιπέτειες

Αρχοντική άνεση

Με 2829 χιλιοστά, το μεταξόνιο της GLB είναι δέκα εκατοστά μακρύτερο σε σύγκριση με τη νέα B-Class, γεγονός καθοριστικό για την αίσθηση ευρυχωρίας, ιδίως σε συνδυασμό με το λειτουργικό πίσω μέρος καμπίνας. Το εσωτερικό ύψος στην πρώτη σειρά καθισμάτων είναι 1069 χιλιοστά, από τα μεγαλύτερα σε αυτή την κατηγορία. Με 967 χιλιοστά, ο ωφέλιμος χώρος ποδιών στα πίσω καθίσματα του πενταθέσιου μοντέλου εξασφαλίζει ιδιαίτερη άνεση.

Έως 7 θέσεις

Η GLB είναι το πρώτο compact μοντέλο της Mercedes-Benz που προσφέρει προαιρετικά μια τρίτη σειρά καθισμάτων με δύο επιπλέον ανεξάρτητα καθίσματα, τα οποία εξασφαλίζουν ευρυχωρία σε άτομα ύψους έως 1,68 μέτρων. Ο πλούσιος εξοπλισμός ασφάλειας περιλαμβάνει πτυσσόμενα προσκέφαλα, ζώνες ασφαλείας με προεντατήρες, αερόσακο παραθύρων που προστατεύει και τους επιβάτες της τρίτης σειράς καθισμάτων, καθώς και εξαρτήματα στερέωσης ISOFIX και TOP-Tether για κατάλληλα παιδικά καθίσματα.

Με 11 κινητήρες

Η νέα GLB εμπιστεύεται τους τετρακύλινδρους πετρελαιοκινητήρες και βενζινοκινητήρες που έχουν ανανεωθεί πλήρως για την compact κατηγορία αυτοκινήτων της μάρκας. Συγκριτικά με την περασμένη γενιά, είναι σαφώς πιο ισχυροί και ταυτόχρονα πιο αποδοτικοί ενώ εκπέμπουν χαμηλότερους ρύπους. Χάρη στην ακόμα εκτενέστερη μετεπεξεργασία καυσαερίων, ο δίλιτρος πετρελαιοκινητήρας (OM 654q) πληροί ήδη το δεύτερο στάδιο του κύκλου δοκιμής εκπομπών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης RDE (Real Driving Emissions) και έχει λάβει πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο Euro 6d. Πιο συγκεκριμένα, η βασική έκδοση εφοδιάζεται με τον 1,33 των 136 ίππων και το χειροκίνητο κιβώτιο, ενώ φτάνει έως και τον 2.0 των 306 ίππων στην έκδοση AMG GLB 35 4MATIC.

Κομψή και επιβλητική

Οι δυναμικές αναλογίες της GLB υπογραμμίζουν τη σχεδίαση που παραπέμπει στην εκτός δρόμου οδήγηση: έχουν τονιστεί οι επιφάνειες, ενώ εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά είναι οι λιγότερες ακμές και οι ακριβείς συναρμογές. Το κάθετο μπροστινό τμήμα με τους εντυπωσιακούς προβολείς εκφράζει με σαφήνεια τα off-road γονίδια, όπως άλλωστε και οι κοντοί πρόβολοι μπροστά και πίσω. Οι μυώδεις ώμοι με τα έντονα καμπύλα περιγράμματα κυριαρχούν στο προφίλ του αυτοκινήτου στο ύψος της κολώνας C και ενισχύονται από την ανοδική γραμμή οροφής. Οι πόρτες εκτείνονται μέχρι την πλευρική μπάρα, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την είσοδο και έξοδο, και προστατεύουν τα ανοίγματα των θυρών από τη βρωμιά, ενώ αυξάνουν και την προστασία σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Οι εξωτερικές προστατευτικές επενδύσεις κατανέμουν ομοιόμορφα τις συνολικές αναλογίες και εντείνουν τον off-road χαρακτήρα του αυτοκινήτου, όπως και το οπτικό προστατευτικό υποδαπέδου στο μπροστινό και στο πίσω μέρος.

Άπλετος χώρος

Η χωρητικότητα των 570 έως 1805 λίτρων του χώρου φόρτωσης (στοιχεία για το πενταθέσιο μοντέλο) είναι αντίστοιχη ενός μοντέλου στέισον-βάγκον. Η πλάτη των εμπρός καθισμάτων ρυθμίζεται σε διάφορες βαθμίδες (βασικός εξοπλισμός) ενώ η δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορεί κατ’ επιλογή να μετακινείται κατά μήκος. Με αυτόν τον τρόπο, ο χώρος φόρτωσης μπορεί να μεγαλώνει κατά έως 190 λίτρα και να αξιοποιείται με διάφορους τρόπους.

Από τα πιο κύρια χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι: το πρόγραμμα offroad, το downhill Speed Regulation, καθώς και το πακέτο υποβοήθησης οδήγησης.

Η ασφάλεια στο προσκήνιο

Τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με συνεργατική υποστήριξη του οδηγού και λειτουργίες δανεισμένες από την S-Class κάνουν το γερμανικό SUV ένα από τα ασφαλέστερα της κατηγορίας. Χάρη στα βελτιωμένα συστήματα κάμερας και ραντάρ, η GLB μπορεί να «βλέπει» έως 500 μέτρα μπροστά και να οδηγεί μερικώς αυτόνομα υπό ορισμένες συνθήκες, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας το Active Distance Assist DISTRONIC και αξιοποιώντας δεδομένα χαρτών και πλοήγησης, για να προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα πριν από στροφές, διασταυρώσεις ή κυκλικούς κόμβους. Το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια νέα λειτουργία, το διαισθητικό ενεργό σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας. Εάν προστεθεί και το ενεργό σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης με PARKTRONIC, η GLB προσφέρει επίσης λειτουργία διευρυμένης αυτόματης επανεκκίνησης σε αυτοκινητοδρόμους.

Σαλόνι που σας... αναζωογονεί

Το ENERGIZING comfort control συνδέει διάφορα συστήματα άνεσης στο όχημα και χρησιμοποιεί φώτα και ήχους καθώς και διαφορετικά είδη μασάζ για τα διάφορα προγράμματα ευεξίας που προσφέρει. Το σύστημα ENERGIZING COACH προτείνει το ανάλογο πρόγραμμα, σύμφωνα με την κατάσταση. Εάν είναι συνδεδεμένο το «έξυπνο» ρολόι Mercedes-Benz vivoactive® 3 smartwatch ή κάποια άλλη συμβατή συσκευή Garmin® wearable, τότε οι ατομικές τιμές (όπως το επίπεδο άγχους ή η ποιότητα ύπνου) συνυπολογίζονται για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις προτάσεις του συστήματος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Mercedes-Benz GLB 180

Ισχύς (PS)

136

Ροπή (Nm)

200

Επιτάχυνση (sec)

9,9

Μέση κατανάλωση (lt./100 km)

6,9

Χώρος αποσκευών (lt.)

570

Τελική ταχύτητα (km/h)

197

volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video
volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video