ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Audi Q8 TFSI e quattro

Audi Q8 TFSI e quattro

Με σπορ DNA, δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά και καθημερινή χρηστικότητα, το Audi Q8 TFSI e quattro προσφέρει έναν καινοτόμο συνδυασμό απόδοσης και ισχύος, σε μια ολοκληρωμένη ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης που χαρακτηρίζεται από εύκολη διαχείριση της φόρτισης.

Επιβλητική σχεδίαση

Η χαρακτηριστική μάσκα είναι κάθετη και μαζί με ένα spoiler με έμφαση στο εμπρός τμήμα και τους μεγάλους αεραγωγούς, δημιουργούν ένα πολύ ισχυρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση παρουσιαστικό. Η κομψή οροφή καταλήγει αέρινα στις ελαφρά κεκλιμένες πίσω κολόνες D του αμαξώματος και συνδυάζεται ιδανικά με τους τονισμένους θόλους, που φιλοξενούν τροχούς έως και 22 ιντσών.

Κινητήριο σύστημα με συνδυασμό ενός 3.0 TFSI V6 και ενός ισχυρού ηλεκτροκινητήρα

Σε δύο εκδόσεις ισχύος

Το SUV Coupe θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις ισχύος. Το Q8 55 TFSI e quattro έχει συνδυαστική ισχύ 381 PS, ενώ το Q8 60 TFSI e quattro έχει συνδυαστική ισχύ 462 PS. Σε καθαρά ηλεκτρική λειτουργία, το Q8 60 TFSI e quattro, επιτυγχάνει αυτονομία έως 56 χιλιόμετρα (NEDC). Το Q8 55 TFSI e quattro επιτυγχάνει ηλεκτρική αυτονομία έως 59 χιλιόμετρα (NEDC). Μέχρι ταχύτητες 135 χλμ./ώρα το Q8 TFSI e quattro μπορεί να κινείται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση.

Επιδόσεις

Το Q8 60 TFSI e quattro έχει συνδυαστική ισχύ 462 PS και ροπή συστήματος 700 Nm. Σε πλήρη λειτουργία και των δύο κινητήριων συστημάτων, η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε 5,4 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα ρυθμίζεται ηλεκτρονικά στα 240 χλμ./ώρα. Το Q8 55 TFSI e quattro έχει συνδυαστική ισχύ 381 PS και 600 Nm ροπής ενώ επιταχύνει 0-100 χλμ./ώρα σε 5,8 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα επίσης στα 240 χλμ./ώρα.

Τα προγράμματα οδήγησης

Η λειτουργία “Hybrid”, που είναι η κύρια στη στρατηγική του Audi Q8 TFSI e quattro, περιλαμβάνει τρεις επιμέρους θέσεις, προς επιλογή από τον οδηγό τις “Auto”, “Hold” και “Charge”. Στη θέση “Auto”, το υβριδικό σύστημα επιλέγει αυτόματα τον βέλτιστο τύπο κίνησης: πλήρως ηλεκτρικό σε χαμηλές ταχύτητες, τον κινητήρα εσωτερικής καύσης σε υψηλότερες ταχύτητες και συχνά συνδυασμό των δύο. Οι πληροφορίες από το άμεσο περιβάλλον που παρέχονται από το MMI λαμβάνονται υπόψη ακόμη και όταν η πλοήγηση είναι απενεργοποιημένη. Στη θέση “Hold”, η στρατηγική λειτουργίας επιδιώκει ένα διαφορετικό στόχο: Διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας στο τρέχον επίπεδο με μικρές αποκλίσεις. Στη λειτουργία “Charge”, ο στόχος είναι η φόρτιση της μπαταρίας όσο το δυνατόν περισσότερο κατά την οδήγηση.

Άπλετοι χώροι και υψηλή πρακτικότητα

Το Audi Q8 55 TFSI e quattro και το Q8 60 TFSI e quattro εντυπωσιάζουν με υψηλό επίπεδο καθημερινής χρήσης. Προσφέρουν άφθονους χώρους για πέντε άτομα, και οι χώροι αποσκευών τους με το ομοιόμορφο δάπεδο φόρτωσης που είναι εύκολο να φορτωθούν παρέχουν όγκο 505 λίτρων ακόμη και στη στάνταρ διαμόρφωση, με τον όγκο να αυξάνεται στα 1.625 λίτρα όταν το πίσω κάθισμα είναι πλήρως αναδιπλωμένο. Ανάλογα με τον εξοπλισμό, μπορούν να έλξουν ρυμουλκούμενα βάρους έως 3,5 τόνους (με πέδηση, κλίση έως 12%). Η τετρακίνηση quattro εγγυάται ιδανική λειτουργία όσον αφορά στην πρόσφυση.

Το Audi Q8 μπορεί να γυρίσει τους πίσω τροχούς έως και 5 μοίρες – αντίθετα με την κατεύθυνση της στροφής στις χαμηλές ταχύτητες και προς την κατεύθυνση της στροφής στις υψηλές, μικραίνοντας αντίστοιχα τον κύκλο στροφής και βελτιώνοντας την κατευθυντικότητα.

Φόρτιση

Τα νέα υβριδικά μοντέλα plug-in διαθέτουν καλώδιο φόρτισης για πρίζες οικιακού και βιομηχανικού τύπου. To Audi Q8 TFSI e εξοπλίζεται με νέα μπαταρία 17,8 kWh και η μέγιστη ισχύς φόρτισης φτάνει έως και τα 7,4 kW. Συνεπώς, μια άδεια μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε περίπου δυόμισι ώρες.

"Έξυπνη" τετρακίνηση

Το μόνιμο σύστημα τετρακίνησης quattro, χρησιμοποιεί κεντρικό διαφορικό με καθαρά μηχανική ρύθμιση. Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας οδήγησης, το 40% της ροπής κατανέμεται στο μπροστινό άξονα και το 60% στον πίσω. Αν χρειαστεί, το μεγαλύτερο ποσοστό ισχύος κατευθύνεται στον άξονα με την καλύτερη πρόσφυση (μέχρι 85% στον μπροστινό άξονα και έως 70% στον πίσω).

Audi Q8 60 TFSI e quattro

Ισχύς (PS)

462

Ροπή (Nm)

700

Επιτάχυνση (sec)

5,4

Εκπομπές CO2 (gr/km)

34

Χώρος αποσκευών (lt.)

Από 505

Ηλεκτρική αυτονομία (km)

59

volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video
volume_up Toggle video full width
play_arrow pause
Παρουσίαση Video