Menu
LIVE η κίνηση | Τιμές αυτοκινήτων newsautoCHOICE: EV | LR Defender

Car Gadget

Τech: Σύστημα φωνητικού ελέγχου από τη Mercedes-Benz

  • newsautoteam

Ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε και επικοινωνούμε με το αυτοκίνητο αλλάζει.

(Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη)

H Mercedes-Benz είναι από τις πρώτες που χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερα προηγμένη πλατφόρμα διεπαφής χρήστη/οχήματος, ξεκινώντας μάλιστα από τη μικρή A-Class. Μετά από τέσσερα χρόνια εξέλιξης σε συνεργασία με τη Samsung-Harman το σύστημα πολυμέσων Mercedes-Benz User Experience (MBUX) θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο εξελιγμένα του είδους. Ο έλεγχος του MBUX μπορεί να γίνει με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: μέσω της οθόνης αφής, μέσω του χειριστηρίου αφής στο τιμόνι ή αυτού στην κεντρική κονσόλα και, τέλος, μέσω φωνητικών εντολών.

Λέγοντας «Hi Mercedes», μια σχετική ένδειξη ότι το σύστημα έχει ενεργοποιηθεί εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη. Δίνοντας εντολές -στα αγγλικά- του τύπου «κρυώνω» το σύστημα θα ανακοινώσει τη θερμοκρασία στην οποία εκείνη τη στιγμή είναι ρυθμισμένος ο κλιματισμός και αυτόματα θα την ανεβάσει κατά έναν βαθμό. Υπάρχει μια πολύ καλή ανταπόκριση σε εντολές με σχετικά ακριβές περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα η εντολή για καθοδήγηση σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση που ενεργοποιεί την πλοήγηση ή η εντολή για επιλογή ενός σταθμού στο ραδιόφωνο και η αύξηση ή μείωση της έντασης της μουσικής.

Το σύστημα δείχνει να ανταποκρίνεται αρκετά καλά στην ομιλία ακόμα και όταν ξεφεύγει από την αυστηρή ακρίβεια προκαθορισμένων εντολών. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμο για να αντιδρά σε εντελώς ελεύθερη ομιλία. Έτσι, είναι πολύ πιθανό σε φράσεις χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο να αντιδράσει με βάση κάποια από τις λέξεις που θα θεωρήσει πιο σημαντική.

Εντούτοις είναι ένα από τα πιο λειτουργικά συστήματα φωνητικού ελέγχου που υπάρχουν σήμερα, ειδικά αν αναφερόμαστε σε μικρότερες κατηγορίες όπως αυτή της A-Class. Εκτός από αυτό το στοιχείο, το MBUX προσφέρει και μια ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία ψηφιακής απεικόνισης. Οι δύο οθόνες υψηλής ευκρίνειας έχουν εξαιρετική ποιότητα γραφικών αλλά και πολύ γρήγορη λειτουργία και πλοήγηση μεταξύ των μενού. Η βασική έκδοση με τις οθόνες 7’’ σου αφήνει την αίσθηση μια συγκρατημένης δυναμικής, κάτι που καθιστά σχεδόν επιβεβλημένη την προσθήκη των προαιρετικών οθονών 10’’ που ξεκλειδώνουν το πλήρες πακέτο των δυνατοτήτων του MBUX.

Τελικά, δουλεύει;
Ο φωνητικός έλεγχος του MBuX δεν είναι ακόμα τέλειος. Μια αδυναμία είναι ότι το σύστημα δείχνει αμήχανο όταν δεν υπάρχει καλή τηλεπικοινωνιακή κάλυψη και δεν μπορεί να ανατρέξει στο Διαδίκτυο για οδηγίες. Επίσης, αν κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους συνεπιβάτες αναφερθεί η λέξη «Mercedes», το MBuX θα ενεργοποιήσει τις φωνητικές εντολές. Πάντως, χάρη και στην τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει το MBuX, γίνεται μέσω της χρήσης όλο και πιο λειτουργικό και χρήσιμο για τον οδηγό.

Τρεις τρόποι χειροκίνητης επικοινωνίας..

• Χειριστήρια στο τιμόνι. Τα χειριστήρια αφής στη δεξιά πλευρά του τιμονιού ελέγχουν το σύστημα πολυμέσων, ενώ αυτά στην αριστερή τις ενδείξεις την οθόνη του οδηγού.

• Κεντρικό χειριστήριο αφής. Έχει τη λογική ποντικιού υπολογιστή και διαθέτει ανάδραση με «κλικ» ώστε να αντιλαμβάνεσαι την κίνηση στης διάφορες περιοχές του μενού.

Οθόνη αφής. Η λειτουργιά έχει λογική αρκετά κοντά σε αυτή των κινητών τηλεφώνων με πλοήγηση μέσω κίνησης του δακτύλου επάνω στην οθόνη.

Πηγή: Car

Δημοφιλή στο Protothema.gr