Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Ελαστικά που παράγουν ηλεκτρισμό

Ελλάδα 23:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελαστικά που παράγουν ηλεκτρισμό

Car Gadget

Ελαστικά που παράγουν ηλεκτρισμό

Car Gadget

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης φέρνει μαζί της και την ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών όπως αυτή για την παραγωγή ηλεκτρισμού από τα ελαστικά του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρισμού από τα ελαστικά με στόχο την τροφοδοσία με ενέργεια κάποιως υποσυστημάτων του αυτοκινήτου. Η πρόταση έρχεται από την εταιρία Sumitomo Rubber Industries – στην οποία ανήκει και η Falken – η οποία συνεργάζεται επάνω στο συγκεκριμένο project με τον καθηγητή Hiroshi Tani του πανεπιστημίου Kansai στην Osaka.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο θα εκμεταλλεύεται τον στατικό ηλεκτρισμό που δημιουργείται στο εσωτερικό του ελαστικού κατά την κύλισή του και με τον κατάλληλο μηχανισμό την παραγωγή ενέργειας από αυτό.

Advertisement
Advertisement

Το πρωτότυπο σύστημα που έχει αναπτυχθεί και βρίσκεται σε φάση δοκιμών αποτελείται από δύο στρώματα ελαστικού, με καθένα από αυτά αν είναι καλυμμένο με ηλεκτρόδια σε συνδυασμό με ένα αρνητικά φορτισμένο φιλμ, το οποίο έρχεται σε επαφή με ένα θετικά φορτισμένο φιλμ. Όταν η παραπάνω διάταξη τοποθετηθεί στο εσωτερικό ενός ελαστικού προκύπτει παραγωγή ηλεκτρισμού από την παραμόρφωση του ελαστικού κατά την κύλιση.

Η ομάδα εξέλιξης του συστήματος πιστεύει πως ο ηλεκτρισμός που παράγεται είναι αρκετός για την τροφοδοσία ενός ή και περισσότερων βοηθητικών υποσυστημάτων του αυτοκινήτου.

Advertisement

 

 

Advertisement