Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Bose: Νέο σύστημα ακύρωσης ήχου, για πιο ήσυχα αυτοκίνητα (+Video)

Ελλάδα 7:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Bose: Νέο σύστημα ακύρωσης ήχου, για πιο ήσυχα αυτοκίνητα (+Video)

Car Gadget

Bose: Νέο σύστημα ακύρωσης ήχου, για πιο ήσυχα αυτοκίνητα (+Video)

Car Gadget

Η Bose, γνωστή και για τις προτάσεις της στην ακύρωση του ήχου, δημιουργεί ένα νέο ενεργό σύστημα το οποίο περιορίζει τον θόρυβο που φτάνει στα αυτιά των επιβατών ο οποίος προέρχεται από την επαφή των τροχών με τον δρόμο. ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

QuietComfort Road Noise Control ονομάζεται το νέο ενεργό σύστημα της Bοse, η οποία μας είναι γνωστή για τα κορυφαία συστήματα ήχου που παράγει αλλά και τα αντίστοιχου επιπέδου συστήματα ακύρωσης ήχου που διαθέτει. Η τελευταία της δημιουργία έχει σκοπό να κάνει τις καμπίνες των αυτοκινήτων πιο ήσυχες επικεντρώνοντας τη λειτουργία της όχι στους αεροδυναμικούς θορύβους αλλά σε εκείνους που προέρχονται από τον δρόμο. Πώς λειτουργεί;

Αισθητήρες επιτάχυνσης που είναι τοποθετημένοι στις τέσσερις γωνίες του αμαξώματος, κοντά στους τροχούς, μετρούν τις δονήσεις που λαμβάνουν από τους τροχούς και την ανάρτηση του αυτοκινήτου. Υπό κανονικές συνθήκες και σύμφωνα με την Bose αυτές οι δονήσεις θα έφταναν ως ήχος στην καμπίνα του αυτοκινήτου με τη νέα της τεχνολογία να φροντίζει φυσικά για το αντίθετο.

bose-sound-cancelation-system-2

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα το σύστημα της Bose αφότου ανιχνεύσει μια δόνηση από αυτά τα σημεία, προχωρά στην δημιουργία ενός ηχητικού κύματος ίσου σε μήκος αλλά αλλά με αντίθετη κυματομορφή. Η διαδικασία διαρκεί ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, χάρη στον αλγόριθμο που έχε δημιουργήσει η εταιρία και έπειτα αυτό το ηχητικό κύμα μεταδίδεται μέσω των ηχείων μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Την ίδια στιγμή μικρόφωνα τοποθετημένα στην καμπίνα μετρούν εκεί τα επίπεδα θορύβου που υπάρχουν, ώστε το τελικό σήμα που θα φτάσει στα ηχεία να έχει την ένταση που χρειάζεται ακριβώς.

Έτσι ουσιαστικά ακυρώνεται και ο ήχος που θα έφτανε στα αυτιά των επιβατών από τη ανάρτηση και τους τροχούς με την Bose να κάνει λόγο για ήσυχους “θύλακες” που δημιουργούνται όχι σε ολόκληρη την καμπίνα αλλά γύρω από κάθε επιβάτη.

Advertisement

Η Bose έχει πολλούς καλούς λόγους για τη δημιουργία αυτού του συστήματος. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι το βάρος και η ηλεκτροκίνηση αυτή καθαυτή. Η άνθρωποι της εταιρίας υποστηρίζουν ότι με τη χρήση του συστήματός τους το βάρος ενός αυτοκινήτου μπορεί να δεχτεί αξιόλογη μείωση καθώς μειώνονται σε σημαντικό βαθμό και τα ηχομονωτικά υλικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές.

Από την άλλη, η ηλεκτροκίνηση από μόνη της κάνει τα αυτοκίνητα πιο ήσυχα και έτσι αρκετός θόρυβος, που τώρα δεν γίνεται αντιληπτός στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου με συμβατικό μοτέρ εσωτερικής καύσης (λόγω της λειτουργίας του τελευταίου), θα “ακουγόταν” στο εσωτερικό ενός ηλεκτροκίνητου χωρίς την… λήψη μέτρων όπως είναι η πρόταση της Bose. 

Advertisement