Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

MBUX: Άλλαξαν τα δεδομένα…

Ελλάδα 20:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

MBUX: Άλλαξαν τα δεδομένα…

ΝΕΑ

MBUX: Άλλαξαν τα δεδομένα…

ΝΕΑ

Αλήθεια, για σκεφτείτε ποια είναι η καθημερινή επαφή μας με το αυτοκίνητο. Οι πιο συμβατικοί, απλώς μπαίνουν μέσα σε αυτό, γυρνάνε το κλειδί, ανοίγουν το κλιματιστικό και το ηχοσύστημα και οδηγούν.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Οι πιο συναισθηματικοί -όπως είναι οι περισσότεροι από εμάς- καλημερίζουν το αυτοκίνητό τους όπως έκαναν λίγο πριν με τα παιδιά και τη γυναίκα τους, ίσως και λίγο πιο… παθιασμένα από τη γυναίκα τους! Μπαίνουν μέσα, χαμογελούν… πονηρά και νωχελικά, γυρνάνε το κλειδί ή πατάνε το «start» – στα πιο καινούρια. Από εκεί και πέρα οι διαδικασίες είναι περίπου οι ίδιες με του… ξενέρωτου «ανοίγω το κλιματιστικό και το ηχοσύστημα και απλά οδηγώ».

Αυτά όλα μέχρι σήμερα, γιατί από αύριο θα αρχίσει η συνομιλία με το αυτοκίνητό μας.

Advertisement
Advertisement

Προσέξτε, όχι ο μονόλογος, αλά κατά μόνας… λεκτικές ηδονές. Ο διάλογος, αφού το αυτοκίνητο θα μας απαντά κανονικά. Το είδα με τα μάτια μου και το άκουσα με τα αυτιά μου προ δύο μηνών στο Λας Βέγκας μέσα σε μια καινούρια A-Class. Εκεί, στο πλαίσιο της μεγάλης Έκθεσης Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Προγραμματισμού, η Mercedes παρουσίασε το νέο multimedia-infotainment σύστημά της, το MBUX. Λεπτομέρειες γι’ αυτό θα διαβάσετε και στη δοκιμή που έχουμε κάνει στην Κροατία (klik ΕΔΩ) στις επόμενες σελίδες. Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι αυτό το σύστημα, το οποίο θα το πρωτοδούμε στη νέα A-Class, είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αυτοκίνηση. Ετσι απλά.


Ολοιhey Mercedes
Ξέρετε την κυρία Mercedes; Είναι η κόρη ενός Αυστριακού επιχειρηματία (και οδηγού αγώνων) Εμίλ Γιέλινεκ, αυτού που αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο από την τότε DMG των Καρλ Μπενζ, Γκότλιμπ Ντάιμλερ.

Ο συγκεκριμένος κύριος είναι ο βαφτιστήρας της Mercedes, δίνοντας το όνομα της κόρης του στα 36 αυτοκίνητα που κατασκεύασε η DMG, στην αγωνιστική ομάδα που είχε και αμέσως μετά σε μια ολόκληρη αυτοκινητοβιομηχανία. Το όνομα της θυγατέρας του Γιέλινεκ θα αναφωνούν πλέον χιλιάδες κόσμου κάθε ημέρα, αφού με την έκφραση «hey Mercedes» θα ενεργοποιείται το σύστημα MBUX και θα ξεκινάει ο διάλογος.

Advertisement

Κινούμενος, λοιπόν, με μια καμουφλαρισμένη A-Class στους δρόμους τους Βέγκας, έχοντας από πίσω μου δύο νταγλαράδες Γερμανούς προσέχοντάς με να μην τολμήσω να φωτογραφίσω το εσωτερικό της, ρωτάω το σύστημα: «Hey Mercedes, θα χρειαστώ ομπρέλα σήμερα;». Η απάντηση από το… κορίτσι (μπορείτε να βάλετε και αγόρι) ήρθε αμέσως: «Σήμερα ο καιρός στο Λας Βέγκας προβλέπεται αίθριος και η πιθανότητα βροχής είναι μηδενική». Παράλληλα, στην τεράστια οθόνη που είχα μπροστά μου απεικονίζεται η πρόβλεψη του καιρού της πόλης που βρισκόμουν. Προσέξτε, το σύστημα θα σου απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σου, αρκεί αυτές να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια… 

Οπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, ο ουσιαστικός διάλογος με το αυτοκίνητό μας ήδη ξεκινά. Και κανείς δε ξέρει σε ποιο επίπεδο θα φτάσει, αφού το σύστημα θα αναβαθμίζεται συνεχώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καθηγητές Ψυχιατρικής θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα να μελετούν μια νέα υπο-εξειδίκευση της επιστήμης τους: αυτήν της ανάπτυξης έντονων συναισθημάτων του ανθρώπου με το αυτοκίνητό του… 

Advertisement