Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αλέξη καν’το όπως ο Obama, επιτέλους…

Ελλάδα 7:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλέξη καν’το όπως ο Obama, επιτέλους…

ΝΕΑ

Αλέξη καν’το όπως ο Obama, επιτέλους…

ΝΕΑ

Το αυτοκίνητο είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες πολλών οικονομιών, κρατών αλλά και πόλεων. Από αυτό, είτε ως παραγωγή, είτε ως μεταπώληση, στηρίζονται αρκετές οικονομίες στον πλανήτη και ζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Ακόμα και στη χώρα μας, που δεν υπάρχουν παραγωγικές μονάδες, όταν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων άγγιζαν τις 280.000 ετησίως, τα δημοσιονομικά έσοδα άγγιζαν το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το νούμερο αυτό υπερδιπλασιάζονταν όταν στα ποσά έμπαιναν και οι φόροι από τη χρήση των αυτοκινήτων αυτών. Στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ λοιπόν, κατασκευαζόταν σχεδόν το 80% των πωληθέντων αυτοκινήτων στην αμερικανική ήπειρο.

Εκεί έχουν τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες οι GM, Chrysler, Ford. Η αμερικανική κρίση του 2007, που συρρίκνωσε σχεδόν κατά 60% την παραγωγή, κατέστρεψε την πόλη. Οι χιλιάδες απολύσεις από τα εργοστάσια οδήγησαν σχεδόν το 60% των κατοίκων της να μετακινηθεί σε άλλες πόλεις. Ο πληθυσμός της σήμερα είναι κάτω από τις 700.000, ενώ πριν από περίπου 15 χρόνια ξεπερνούσε το 1.500.000. Το σύμβολο της αμερικανικής αυτοκίνησης έχει πεθάνει. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διαφορετική άποψη, θέλοντας να αναστήσει άμεσα το Ντιτρόιτ. Είχε βάλει ένα προσωπικό στοίχημα να ζωντανέψουν και πάλι οι εκεί παραγωγικές μονάδες και το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.

Advertisement
Advertisement

Δημιούργησε φορολογικά κίνητρα στις αυτοκινητοβιομηχανίες για να επιστρέψουν στο Ντιτρόιτ, ενώ υπάρχουν πιέσεις και στο μεγαθήριο Apple, το οποίο ετοιμάζεται να μπει στην αγορά αυτοκινήτου, να στήσει την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκεί. Την ίδια πολιτική ακολουθεί ήδη ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος πιέζςι -ακόμα και με περίεργες… τακτικές- για αύξηση της παραγωης αυτοκινήτων εντός ΗΠΑ.

Πραγματικά, πόσο ζηλευτό είναι να βλέπουν οι υπόλοιποι λαοί τις προσωπικές προσπάθειες ενός ηγέτη, να φέρει την ανάπτυξη σε μία πόλη που χαροπαλεύει. Και πόσο απόμακρες για όλους μας φαντάζουν τέτοιες ενέργειες από Ελληνες πολιτικούς, που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι ιδεοληψίες, ενώ οι ουσιαστικές ενέργειές τους έχουν ως σκοπό να υπηρετήσουν πιστά τις πελατειακές σχέσεις τους, πιστεύοντας ότι αυτές θα τους κρατήσουν στην εξουσία. Τα δεδομένα αλλάζουν όμως και ο Ελληνας -αν και άργησε- δείχνει να ξυπνάει…