Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νοθεία & λαθρεμπόριο καυσίμων «σκοτώνουν» τα κρατικά ταμεία

Ελλάδα 9:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοθεία & λαθρεμπόριο καυσίμων «σκοτώνουν» τα κρατικά ταμεία

ΝΕΑ

Νοθεία & λαθρεμπόριο καυσίμων «σκοτώνουν» τα κρατικά ταμεία

ΝΕΑ

Με το σύστημα εισροών-εκροών να βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, οι αρμόδιοι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί ομολογούν πως η παραβατικότητα στα καύσιμα συνεχίζει να «χτυπάει» κόκκινα!

Advertisement
Advertisement

Κώστας Φούζας (kf@newsauto.gr)

Άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα ευρήματα της έρευνας που παρουσίασε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις προηγούμενες μέρες. Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην καθολική εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών και οι σημαντικές ελλείψεις σε θεσμικό πλαίσιο & ανθρώπινο δυναμικό έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην αγορά καυσίμων. Έτσι, η πτώση της ζήτησης που επέφερε η οικονομική κρίση (πάνω από 40%), σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία που αγγίζει ακόμη και το 75%, έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά νοθείας και λαθρεμπορίας σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) αναφέρουν πως κάθε χρόνο τα κρατικά ταμεία χάνουν έως και 255 εκατομμύρια ευρώ από φόρους, ενώ και οι ίδιες οι εταιρείες συμπιέζονται μέρα με τη μέρα. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις πρατηρίων που πωλούν ποσότητες υπερδιπλάσιες από αυτές αγοράζουν νόμιμα και έτσι υπολογίζεται πως 650.000 τόνοι έχουν διατεθεί στην αγορά χωρίς να φορολογηθούν. Επίσης, τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας παρατηρούνται στο ντίζελ κίνησης & στο υγραέριο.

Advertisement
Advertisement

Καλά πληροφορημένες πηγές από την αγορά καυσίμων υποστηρίζουν πως οι παραβάτες είναι γνωστοί και λειτουργούν με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και ορισμένων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών που, στην προσπάθειά τους να καταστήσουν βιώσιμο το δίκτυο…κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Τέλος, να σημειώσουμε πως οι βασικοί τρόποι για να φοροδιαφεύγουν όσοι ασχολούνται με την λαθρεμπορία είναι οι εικονικές εξαγωγές καυσίμων και η διάθεση ναυτιλιακού πετρελαίου για κίνηση και θέρμανση με «συνεργαζόμενα» πλοία που κινούνται στον Αργοσαρωνικού…