Live Κίνηση
Περισσότερα
Audi Electric & Plug-in

Τα PHEV μοντέλα της Audi ανακτούν την ενέργεια


Ελλάδα 0:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα PHEV μοντέλα της Audi ανακτούν την ενέργεια

Audi Electric & Plug-in

Τα PHEV μοντέλα της Audi ανακτούν την ενέργεια

Audi Electric & Plug-in

Συμβατικός κινητήρας εσωτερικής καύσης ή ηλεκτρικός κινητήρας; Βενζίνη, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από τη μία ή ηλεκτρισμός, από την άλλη; Υπάρχει μια τρίτη απάντηση σε αυτό το θεμελιώδες ερώτημα…

Advertisement
Advertisement

Τα plug-in υβριδικά οχήματα ή εν συντομία PHEV, συνδυάζουν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα, με τον δεύτερο να τροφοδοτείται με ενέργεια από μια μπαταρία ιόντων λιθίου στο πίσω μέρος του οχήματος, με δυνατότητα φόρτισης σε πρίζα (plug-in).

Τα PHEV μοντέλα της Audi ξεχωρίζουν και ο λόγος είναι γιατί διαθέτουν σημαντικά συστήματα Predictive Efficiency Assistant (PEA) και Predictive Operating Strategy (POS), που εξυπηρετούν το σκοπό της μεγιστοποίησης της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία ιόντων λιθίου μέσω της προβλέψιμης διαχείρισης κίνησης και ανάκτησης, τροφοδοτώντας μια ποσότητα κινητικής ενέργειας πίσω στην μπαταρία.

Advertisement
Advertisement

Παράμετροι και δεδομένα του συστήματος πλοήγησης και της προγνωστικής διαδρομής, όπως επερχόμενα σήματα ορίων πόλης, διασταυρώσεις, κυκλικοί κόμβοι, στροφές στο δρόμο, ανοδικά και κατηφορικά τμήματα, γνωστά όρια ταχύτητας καθώς και προηγούμενα οχήματα που συλλαμβάνονται από τον αισθητήρα ραντάρ, τροφοδοτούνται στο σύστημα με στόχο την επίτευξη ομαλής κίνησης και τη μεγιστοποίηση χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, που θεωρείται πιο «πράσινη», προκειμένου να φτάσει στον προορισμό με σχεδόν άδεια μπαταρία. Σχετικές πληροφορίες εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων και με απτική ώθηση στο πεντάλ γκαζιού, υπενθυμίζεται στον οδηγό να σηκώσει το πόδι από το γκάζι ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Παρέχοντας απτική ανάδραση, ουσιαστικά μία στιγμιαία ανάδραση από το πεντάλ προς το πόδι του οδηγού, το ενεργό πεντάλ γκαζιού βοηθά τον οδηγό να μεγιστοποιήσει την απόδοση του στυλ οδήγησης, ενημερώνοντάς τον όταν αυτός δεν λειτουργεί το όχημα στο ηλεκτρικό φάσμα οδήγησης. Με βάση τις πληροφορίες από το Predictive Efficiency Assistant, ζητά επίσης από τον οδηγό να σηκώσει το πόδι από το γκάζι ώστε να επιτευχθεί είτε ρολάρισμα (ελεύθερη κίνηση του οχήματος) είτε ανάκτηση ενέργειας.

Advertisement

Πώς λειτουργεί η ανάκτηση;
Το σύστημα κίνησης του PHEV μοιάζει με αυτό του νέου, πλήρως ηλεκτρικού Audi e-tron. Κατά τη διάρκεια της πέδησης, τα μοντέλα PHEV της Audi επανακτούν έως και 80 kW ενέργειας. Ο ηλεκτροκινητήρας χειρίζεται όλες τις μικρές επιβραδύνσεις – με άλλα λόγια, την πλειονότητα των γεγονότων φρεναρίσματος στην καθημερινή οδήγηση. Σε μέτρια γεγονότα φρεναρίσματος, ο ηλεκτροκινητήρας μοιράζεται καθήκοντα επιβράδυνσης με τα υδραυλικά φρένα τροχών, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνα τους μόνο μετά από ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιβράδυνσης 0,4 g. Υπάρχει σχεδόν ανεπαίσθητη μετάβαση μεταξύ της πέδησης του ηλεκτροκινητήρα και αυτής των συμβατικών φρένων στους τροχούς, χωρίς να μεταβάλλεται η αίσθηση πίεσης στο πεντάλ φρένου.