Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Κia Soul 1,6 diesel

Ελλάδα 11:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Κia Soul 1,6 diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Κia Soul 1,6 diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μια και στην Ελλάδα το καλοκαίρι κρατάει… πολύ, οι εξορμήσεις σε προορισμούς μέσων αποστάσεων από την Αθήνα δελεάζουν. Κάπως έτσι, βάλαμε πλώρη για την Κάρυστο, με συνοδοιπόρο μας το Kia Soul 1.6 diesel 7-DCT.

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (twitter.com/PanosSeitanidis)

Οι τρόπο πρόσβασης στην όμορφη παραλιακή πόλη της Νότιας Εύβοιας είναι τρεις:

– ο πρώτος πηγαίνοντας οδικώς μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας και κάνοντας μετά μία ώρα διαδρομή με το καράβι προς Μαρμάρι

Advertisement
Advertisement

– ο δεύτερος από το μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας απ’ όπου μπορείτε να περάσετε απέναντι στα Νέα Στύρα

– και ο τρίτος οδικώς, μέσω Χαλκίδας

Παρότι η εκδρομή ήταν… οικογενειακή και η λογική θα ήθελε να κάνουμε την πιο εύκολη διαδρομή, ως συντάκτης αυτοκινήτου «πάτησα πόδι», αποφασίζοντας να «πατήσω γκάζι». Έτσι λοιπόν από την Αθήνα ξεκινήσαμε με προορισμό τη Χαλκίδα, ενώ μετά θα έπρεπε να διανύσουμε άλλα 120 χιλιόμετρα.

Advertisement

kia-soul-karystos-n640

Στα χέρια μου είχα το νέο Kia Soul, ένα μοντέλο που εξευγενίστηκε σε αυτή τη γενιά, ακολούθησε το θεωρητικό δόγμα που λέει να «στρογγυλοποιήσουμε τον κύβο», πράγμα που χάρισε πόντους στον τομέα της εμφάνισης. Οι καμπύλες, καθώς επίσης η διχρωμία με τη μαύρη οροφή, τους προφυλακτήρες και τις μαύρες λεπτομέρειες στο πλάι και περιμετρικά των πίσω φωτιστικών σωμάτων και της πίσω θύρας που τονίζει ακόμα περισσότερο το φανταχτερό κόκκινο του υπόλοιπου αμαξώματος, χαρίζει «ψυχή» στο Soul.

Advertisement

kia-soul-karystos-anemo-a640

Ένα όχημα της συγκεκριμένης σχεδιαστική φιλοσοφίας και πρακτικότητας, είναι δύσκολο να γίνει ελκυστικό. Όμως οι Κορεάτες που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα προόδου στον τομέα της αισθητικής των μοντέλων τους, εδώ παίρνουν πολύ καλό βαθμό. Στις αλλαγές συναντάμε ακόμα στο σχήμα των φαναριών αλλά και στις νέες ζάντες αλουμινίου.

soul-interior-b640

Advertisement

Πάμε και στην πρακτικότητα. Ανοίγοντας την πίσω θύρα έχεις στη διάθεσή σου 354 lt, που μπορούν να μοιραστούν σε δυο διαφορετικά διαμερίσματα για καλύτερη κατανομή (αν δεν έχεις παιδιά, σκυλιά, γατιά και ρίξεις και τα πίσω καθίσματα, φτάνει τα 1367lt). Αρωγός και το ψηλό αμάξωμα που εξασφαλίζει άνεση για όλους τους επιβάτες. Όχι μόνο για τα κεφάλια αλλά και τα πόδια. Στρίμωξα πίσω παιδικό ποδήλατο, μπαγκάζια και λοιπά απαραίτητα κάθε ελληνικής οικογένειας που μετατρέπει τριήμερο σε πλήρη αποστολή οικιακού εξοπλισμού ικανού να ανταποκριθεί σε ημιμόνιμη μετακόμιση. To μοναδικό ψεγάδι εκεί ήταν πως το κατώφλι του χώρου αποσκευών είναι λίγο ψηλό. Ειδικά για τα δικά μου 169 εκατοστά.

soul-interior-a640short

Όσο για την εικόνα του εσωτερικού, είναι σύγχρονη, ακολουθώντας το γενικότερο νεανικό χαρακτήρα. Με καλύτερα υλικά, καλή συναρμογή, glossy στοιχεία, «ιδιαίτερο» τιμόνι με χειριστήρια επιμέρους λειτουργιών, εργονομικά τοποθετημένους διακόπτες και κουμπιά στην κεντρική κονσόλα, οθόνη αφής να δεσπόζει σε αυτή ενώ αναμφίβολα την παράσταση κλέβει ο σχεδιασμός των ακροβολισμένων ηχείων που εξέχουν. Οι δυνατότητες συνδεσιμότητας είναι εναρμονισμένες με τις απαιτήσεις του σήμερα ενώ το στάνταρ σύστημα πλοήγησης έλαβε την απαραίτητη οδηγία για να μας κατευθύνει στον προορισμό μας (η ελληνική αντιπροσωπεία έχει «γεμίσει» το Soul με εξοπλισμό).

kia-soul-karystos-map-c640tall

Όλα καλά, όλα ανθηρά λοιπόν και ξεκινάμε το ταξίδι, με τη διαδρομή μέχρι τη Χαλκίδα να είναι αρκετή για να εκτιμήσεις τον ροπάτο 1600άρη diesel που με τα30.6 kgm ροπής και τα 136 του άλογα, σβήνει από το μυαλό όποιον προβληματισμό για την κίνηση ενός οχήματος με βάρος 1492 kg + δυόμιση επιβάτες + ένα νοικοκυριό. Κι αυτό με την καμπίνα ήσυχη αφού η ηχομόνωσή της αποτελεί ένα από τα θετικά του ανανεωμένου Kia Soul. Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη μπορεί να μην είναι το καλύτερο εκεί έξω, συνεργάζεται όμως αρμονικά με το κινητήριο σύνολο, με τις αλλαγές σχέσεων να γίνονται έγκαιρα. Μάλιστα υπάρχει και η επιλογή λειτουργίας σε Eco, Normal ή Sport, με την πρώτη να μας επιτρέπει να κρατήσουμε την κατανάλωση κάτω από τα 7 lt/100 km. Τις εργοστασιακές τιμές δεν τις πλησιάσαμε αλλά και πάλι, ο παραπάνω αριθμός κρίνεται λογικός.

kia-soul-act-a640short

Όσο για τη διαδρομή από τη Χαλκίδα μέχρι την Κάρυστο, είχα λάβει προειδοποιήσεις για στροφές, για ταλαιπωρία και λοιπά σχετικά. Όντας ευλογημένος να έχω μία μικρή κόρη που δεν ζαλίζεται ακόμα κι αν κάνεις «ντόνατ» με το αυτοκίνητο, αποδείχθηκε πως έκανα ιδανική επιλογή. Η διαδρομή μέχρι τον Πολυπόταμο αποδείχθηκε εύκολη και όμορφη, κατά το ήμισυ παραλιακή. Και μετά, το κομμάτι με τις στροφές που ήταν όμως σε λογικά επίπεδα, ήταν πριν και μετά τα Στύρα.

kia-soul-karystos-detail-e640

Η ευχάριστη έκπληξη σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής ήταν πως παρά το ύψος του Soul, οι κλίσεις ήταν ελάχιστες και η μετακίνηση χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Η ανάρτηση (γόνατα MacPherson εμπρός, ημιάκαμπτος άξονας πίσω) ήταν σφιχτή εξασφαλίζοντας άνετη μετακίνηση ακόμα και στο κακό ελληνικό δίκτυο, παρότι οι 18άρες ζάντες δεν βοηθούσαν.

kia-soul-karystos-anemo-d640

Φτάσαμε λοιπόν στον προορισμό με άνεση, ασφάλεια και σχετική οικονομία, καθώς πήραμε από το ανανεωμένο Soul ότι θα ήθελε ένας οικογενειάρχης. Οκ, νέος σε ηλικία οικογενειάρχης μιας και η εμφάνιση του εν λόγω μοντέλου σίγουρα είναι αντισυμβατική. Όμως είναι ιδιαιτερότητες που σε κάνουν να ξεχωρίζεις, έτσι δεν είναι;

kia-soul-karystos-detail-b640

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1582 cc
Ισχύς: 136 PS/4000 rpm
Ροπή: 30.6 kgm/1750-2500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 11,1 sec
Τελική ταχύτητα: 182 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5,0 l/100 km
Εκπομπές CO2: 130 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 156 €
Βάρος: 1492 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.140/1.800/1.605 mm
Χώρος αποσκευών: 354 lt
Τιμή: από 17.490€, δοκιμής 21.490€

kia-soul-karystos-k640Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καρύστου, είναι το Μπούρτζι, στο ανατολικό άκρο του λιμανιού. Πρόκειται για έναν εξαγωνικό προμαχώνα  που φιλοξενεί συχνά εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις

kia-soul-karystos-rearview640kia-soul-karystos-instagram-a640tall