Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην Πορτογαλία το νέο Jeep Compass

Ελλάδα 20:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγούμε στην Πορτογαλία το νέο Jeep Compass

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην Πορτογαλία το νέο Jeep Compass

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το νέο Jeep Compass αλλάζει πρόσωπο και έρχεται να τοποθετηθεί στη hot κατηγορία των μικρομεσαίων SUV. Ταξιδέψαμε στη Λισαβόνα για την πανευρωπαϊκή παρουσίαση του μοντέλου.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΖΑΣ

H Jeep μάς παρουσιάζει τη νέα γενιά του Compass που καταφτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά με αξιώσεις, καθώς έρχεται με υψηλή ποιότητα κατασκευής, ενδιαφέρουσα σχεδίαση και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά μηχανικά σύνολα. Το μοντέλο τοποθετείται στην γκάμα της φίρμας ανάμεσα στα Renegade και Cherokee και είναι ένα παγκόσμιο SUV, αφού θα πωληθεί σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως.

Με επιβλητική σχεδίαση
Το νέο Compass διατηρεί στο ακέραιο τον σχεδιαστικό χαρακτήρα των υπόλοιπων μοντέλων στην γκάμα της Jeep. Κυρίαρχο στοιχείο εδώ η μεγάλη εμπρόσθια μάσκα, αλλά και τα έντονα φουσκώματα κατά μήκος του αμαξώματος. Μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών υπάρχουν 4 εκδόσεις: Sport, Longitude, Limited και Τrailhawk. Η τελευταία έχει off road χαρακτηριστικά και, μεταξύ άλλων, διαθέτει και ειδικό mode «Rock» για την τετρακίνηση και ελαστικά για χρήση στο χώμα.

Advertisement
Advertisement

Στο εσωτερικό του νέου Jeep Compass τα πάντα είναι τοποθετημένα με γνώμονα την εργονομία. Παράλληλα, η ποιότητα κατασκευής κινείται σε υψηλά επίπεδα, με το φινίρισμα και τη συναρμογή να ικανοποιούν σε όλα τα σημεία της καμπίνας. Σχεδιαστικά το εσωτερικό του είναι αρκετά σύγχρονο, με το ταμπλό να φιλοξενεί στο κέντρο του τη μεγάλη οθόνη αφής του συστήματος infotainment U Connect νέας γενιάς, συμβατού με Apple CarPlay και Android Auto. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι της Jeep υποστηρίζουν ότι το μοντέλο εξοπλίζεται με 70 συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Τέλος, πολύ άνετοι είναι και οι παρεχόμενοι χώροι, με τους επιβάτες να μην έχουν κάποιο θέμα στα γόνατα και το κεφάλι.

Το νέο μοντέλο βασίζεται τεχνικά πάνω σε μια μακρύτερη έκδοση της πλατφόρμας του Jeep Renegade και διαθέτει μια πλήρη γκάμα μοτέρ βενζίνης και ντίζελ: στη βάση βρίσκονται ο υπερτροφοδοτούμενος 1,4 ΜultiAir2 των 140 ίππων και ο 1,6 diesel των 120 ίππων. Επίσης, υπάρχουν δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, ενώ, όπως και στο Renegade, ανάλογα με τον κινητήρα θα έχουμε μηχανικό κιβώτιο, αυτόματο 6 σχέσεων ή αυτόματο 9άρι.

Εξοπλίζεται με δύο συστήματα μόνιμης τετρακίνησης, το Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low (με 20:1 crawl ratio), τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαθέσουν το 100% της διαθέσιμης ροπής στον τροχό που τη χρειάζεται. Και τα δύο ενσωματώνουν το σύστημα διαχείρισης πρόσφυσης Jeep Selec-Terrain, που προσφέρει 5 διαφορετικές ρυθμίσεις λειτουργίας του συστήματος μετάδοσης κίνησης. Επιλέγοντας Auto, Snow, Sand, Mad ή Rock (η τελευταία μόνο στο Trailhawk) ο οδηγός θα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε έδαφος και να κινηθεί με άνεση σε όλες τις καιρικές συνθήκες.Jeep-Compass-2017-1280-2e

Advertisement

Παράλληλα, υπάρχει σύστημα άμεσης αποσύνδεσης του πίσω άξονα, το οποίο απεμπλέκει την τετρακίνηση όταν δεν απαιτείται και την επαναφέρει ακαριαία όταν χρειαστεί, ανεξαρτήτως ταχύτητας και χωρίς καμία εμπλοκή του οδηγού. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το μοντέλο στους δρόμους στης Πορτογαλίας. Καθ’ οδόν το νέο μοντέλο της Jeep παρουσιάζει συνολικά μια αρκετά ισορροπημένη οδική συμπεριφορά. Ιδιαίτερα άνετο στην άσφαλτο και με ελάχιστους αεροδυναμικούς θορύβους στον αυτοκινητόδρομο, το Compass είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να τα καταφέρει ακόμη και σε δύσκολα, off road κομμάτια.

TΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.368 cc (βενζίνη)
Ισχύς: 170/5.500 rpm
Ροπή: 25 kgm/2.500 rpm
Μετάδοση: 4×4
Κιβώτιο: Aυτόματο 9 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 9,3 sec
Τελική ταχύτητα: 204 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 8,7 l/100 km
Εκπομπές CO2: 160 gr/km
Βάρος: 1.615 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.394/1.819/1.629 mm
Χώρος αποσκευών: 438 lt
Τιμή: (εκτίμηση) από 27.000€

Advertisement