Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

LIVE από Λισαβόνα: Οδηγούμε το Lexus RX

Ελλάδα 21:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

LIVE από Λισαβόνα: Οδηγούμε το Lexus RX

ΔΟΚΙΜΕΣ

LIVE από Λισαβόνα: Οδηγούμε το Lexus RX

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η τέταρτη γενιά του μοντέλου της Lexus έρχεται σε μία εποχή όπου τα μεγάλα και πολυτελή SUV επανακάμπτουν στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτή. Το RX κερδίζει τις εντυπώσεις με την εμφάνιση και τον εξοπλισμό του και ελπίζει να κάνει το ίδιο και όσον αφορά την ουσία, με την οδική του συμπεριφορά και την άνεση που προσφέρει. Το οδηγούμε λίγο πριν αρχίσει η διάθεσή του στη χώρα μας.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΣ

Απέναντι στους ανταγωνιστές της (μοντέλα όπως η BMW X5, η Mercedes GLE και το Volvo XC90), η Lexus εξακολουθεί να επιμένει υβριδικά. Άλλωστε και στη νέα γενιά του RX η πρόβλεψη είναι ότι παρά την παρουσία και 2λιτρης turbo έκδοσης, η πλειοψηφία των πελατών θα επιλέξει το RX 450h. Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από κινητήρα 3.5 V6 βενζίνης, απόδοσης 262 ίππων, και δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα. Η συνδυαστική ισχύς φθάνει τα 313 PS, ενώ η μετάδοση της ροπής γίνεται μέσω κιβωτίου CVT.

Οδηγήσαμε το υβριδικό Lexus RX τόσο σε επαρχιακό οδικό δίκτυο όσο και στους αυτοκινητόδρομους γύρω από τη Λισαβόνα. Το πολυτελές SUV αφήνει άριστες εντυπώσεις με την ποιότητα κύλισης, την άνεση της ανάρτησης και την απουσία εμφανών κλίσεων στις στροφές, ιδίως στην έκδοση F Sport με τη ρυθμιζόμενη ανάρτηση AVS. Η αποστολή του υβριδικού συστήματος δεν είναι εύκολη, καθώς το SUV μήκους 4,89 m. έχει βάρος που ξεπερνά τα 2.100 kg.

Advertisement
Advertisement

Θα θέλαμε καλύτερη πληροφόρηση από το τιμόνι και πιο άμεσες αλλαγές σχέσεων από το αυτόματο κιβώτιο, ιδίως στη θέση λειτουργίας Sport+, που δίνει έμφαση στη δυναμική οδήγηση. Ταξιδεύοντας με σταθερή ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο είναι εφικτή η επίτευξη κατανάλωσης κάτω από 9 lt/100 km, με γρήγορο ρυθμό όμως σε επαρχιακούς δρόμους η σχετική ένδειξη θα ξεπεράσει εύκολα τα 12 lt/100 km.

Το RX θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και στην έκδοση 200t, με το νέο 2.0 turbo της Lexus, που εδώ αποδίδει 238 ίππους. Συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, τόσο ως προσθιοκίνητο όσο και ως 4×4. Προς το παρόν όμως δεν θα έρθει στην Ελλάδα, αν και θα ταίριαζε περισσότερο με το υπάρχον φορολογικό καθεστώς.

Advertisement

Το Lexus RX 450h είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με τιμές που αρχίζουν από τα 79.900 ευρώ για το επίπεδο εξοπλισμού Dynamic, ενώ το κορυφαίο F Sport θα φθάνει τα 103.900 ευρώ.

Advertisement