Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

LIVE από Ισπανία: Οδηγούμε το νέο Volvo XC60

Ελλάδα 8:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

LIVE από Ισπανία: Οδηγούμε το νέο Volvo XC60

ΔΟΚΙΜΕΣ

LIVE από Ισπανία: Οδηγούμε το νέο Volvo XC60

ΔΟΚΙΜΕΣ

Mε έναν απόλυτα διακριτικό, αλλά ιδιαίτερα εμφανή… αέρα, οι Σουηδοί μας παρουσιάζουν σήμερα και αύριο το νέο μεσαίο SUV τους. Και πως να μην να μη έχουν τον «αέρα» τους όταν πλέον πατάνε σε γερές βάσεις -αυτές του XC90- και είναι σίγουροι για το αυτοκίνητο που κατασκεύασαν.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: ΤΑΚΗΣ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗΣ
φωτογραφίες: Γιώργος Καραγιωργάκης

Ναι, το XC60, είναι ένα μικρό XC90. Το διαπιστώσαμε στην Γενεύη, στο Σαλόνι αυτοκινήτου που το πρωτοσυναντήσαμε, το επιβεβαιώσαμε επι Ισπανικού εδάφους στα πρώτα χιλιόμετρα δοκιμής που κάναμε με αυτό.

Το νέο μοντέλο της Volvo λαμβάνει τον τίτλο του πιο πολυτελούς SUV της μεσαίας κατηγορίας, με τους Σουηδούς να τα έχουν δώσει όλα για την καμπίνα των επιβατών, η οποία είναι σα να αναπαύεσαι σε ένα άνετο, ζεστό πολυτελές Σουηδικό σαλόνι, σε σπίτι στην Στοκχόλμη, με θέα στην επιβλητική Μέραλεν.

Advertisement
Advertisement

Θα τολμούσα να πώ ότι σε ότι αφορά την σχεδίαση, την επιλογή των υλικών και γενικότερα την πολυτέλεια, το XC60, είναι ένα «κλικ» επάνω από το μεγάλο XC90!

 

Και πώς να μην «τα δώσουν όλα» αφού μιλάμε ίσως για το σημαντικότερο μοντέλο της Volvo, καθώς η πρώτη γενιά του μοντέλου που παρουσιάστηκε πριν από 9 χρόνια, αντιπροσώπευε το 30% των συνολικών πωλήσεων της φίρμας.

Advertisement

VOLVO XC60_3

Οι Σουηδοί το τονίζουν και αναμένουν τα αποτελέσματα του EuroNCAP, πως το νέο Volvo XC60, είναι ίσως το ασφαλέστερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ. Μεταξύ άλλων, ενσωματώνει τέσσερις νέες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας που ανήκουν στο βασικό του εξοπλισμό. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης. Αυτά είναι το πρωτοποριακό σύστημα αποφυγής συγκρούσεων City Safety, ( ενεργό πλέον για σχετική έως 60 χλμ./ώρα και συνοδεύεται από υποβοήθηση τιμονιού, το Oncoming Lane Mitigation (Σύστημα Αποφυγής Οδήγησης στο Αντίθετο Ρεύμα), η νεα γενιά  BLIS, του γνωστού συστήματος επιτήρησης τυφλών σημείων, αλλά και το Pilot Assist, το προηγμένο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης της Volvo, ενεργό σε δρόμους με καλή σήμανση και μέχρι τα 130 km/h.

Advertisement

Volvo-XC60-2

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
Κάτω από το καπό του νέου μοντέλου συναντάμε τα γνώριμα mabe by Volvo 2λιτρα μηχανικά σύνολα. Στην κορυφή βρίσκεται το… καυτό 2λιτρο plug-in υβριδικό σύνολο με συνολική απόδοση στους 407 ίππους και επιτάχυνση 0-100 σε 5,3 sec. Αυτή την έκδοση δεν την… γευτήκαμε εδώ στην Βαρκελώνη, Δοκιμάσαμε όμως τον πετρελαιοκινητήρα των 2.000 κυβικών απόδοσης 235 ίππους (θα υπάρχει και με 190PS), αλλά και τον βενζίνης των 320 ίππων και των 40,0 kgm ροπής. Δύο κινητήρες που… διδάσκουν, δύναμη, γραμμική λειτουργία, αλλά και ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση που όπως και να το κάνουμε δε συνάδει με την πολυτελή αύρα του αυτοκινήτου!

Advertisement

Στο δρόμο, η ποιότητα κύλισης και η άνεση που προσφέρει στους επιβάτες είναι μοναδική. Βρίσκεσαι σε ένα μοναδικό , prive περιβάλλον και δε σε απασχολεί η έξω βαβούρα, με την ηχομόνωση του XC60 να φιλτράρει τα πάντα. Το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων συνεργάζεται απόλυτα με τους δύο κινητήρες (δοκιμασμένη συνταγή στη Σειρά 90), ενώ η ανάρτηση είναι υπεράνω κριτικής (όμοια με το μεγάλο XC90).

Περισσότερα για το νέο Volvo XC60 θα έχουμε τον Ιούλιο, που αναμένουμε το μοντέλο στην Ελλάδα. Το αυτοκίνητο αυτή την περίοδο παράγεται ήδη, στο εργοστάσιο της Volvo στην Τορσλάντα, στη Σουηδία και οι τιμές όπως αναφέρει η Volvo Car Ελλάς θα είναι «πολύ ανταγωνιστικές και θα ανακοινωθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο.».

Μείνετε συντονισμένοι!

VOLVO XC60_4