Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Renault Captur 1.5 dCi 110 PS

Ελλάδα 9:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Renault Captur 1.5 dCi 110 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Renault Captur 1.5 dCi 110 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το Renault Captur είναι το πρώτο σε πωλήσεις μικρό SUV στην Ευρώπη, το οποίο ανανεώνεται για να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία αυτή του την πορεία. Εμείς δοκιμάζουμε την κορυφαία του έκδοση με τον 1.500άρη diesel κινητήρα των 110 ίππων. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr), ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

Advertisement
Advertisement

 

Για τη Renault το Captur είναι ένα πολύ σημαντικό μοντέλο αφού έχει καταφέρει να ηγείται πανευρωπαϊκά στις πωλήσεις μιας από τις πιο «hot» κατηγορίες αυτοκινήτων της εποχής. Μάλιστα, η επιτυχία αυτή του γαλλικού SUV ήρθε λίγο πριν την ανανέωσή του, κατά την οποία η Renault προέβει σε αρκετές αλλαγές που βελτιώνουν ουσιαστικά τμήματα του αυτοκινήτου.

Πλέον, το ανανεωμένο μοντέλο είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας, σε τιμές που ξεκινούν από τα 14.780 ευρώ για την βενζινοκίνητη επιλογή με τον 0.9 turbo κινητήρα. Το κορυφαίο μοντέλο με τον 1.5 dCi πετρελαιοκινητήρα των 110 ίππων της δοκιμής μας κοστίζει από 19.670 ευρώ και συνδυάζεται με την πολύ καλή εξοπλισμένη έκδοση Expression (στάνταρ ESP, Hill Start Assist, 6 αερόσακοι, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικοί καθρέπτες, cruise control, air condition, Σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 7 ιντσών και πλοήγηση, ζάντες αλουμινίου κ.α.).

Advertisement
Advertisement

Πιο πολυτελές αισθητικά

Ξεκινώντας με τις αισθητικές αλλαγές, θα πρέπει να τονιστεί ότι το ανανεωμένο Captur έχει κερδίσει σε προσωπικότητα αποκτώντας ένα πιο πολυτελές εμπρόσθιο τμήμα με LED φώτα ημέρας νέας σχεδίασης χαμηλά στον προφυλακτήρα, χρώμιο στη μάσκα και αλουμινένια «ποδιά». Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουμε τα φρεσκαρισμένα φώτα, αλλά και πάλι την αλουμινένια επένδυση στον προφυλακτήρα. Οι αλλαγές του ανανεωμένου Captur ολοκληρώνονται με τις νέες ζάντες αλουμινίου σε 16 ή 17 ιντσών, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το παρών δίνουν και πάλι οι πολλαπλοί συνδυασμοί εξατομίκευσης του εξωτερικού, με δυνατότητα διχρωμίας για οροφή-αμάξωμα.

Advertisement

Captur fl test 640a

Ποιοτική αναβάθμιση στο εσωτερικό

Advertisement

Στην καμπίνα των επιβατών του Captur η Renault φρόντισε ώστε να τονίσει την απτή ποιότητα, προσφέροντας για πρώτη φορά και σε ένα μεγάλο τμήμα του ταμπλό και του εσωτερικού των θυρών, μαλακό και αφρώδες στην υφή πλαστικό. Παράλληλα, αναβαθμισμένη είναι και η συναρμογή, αλλά και το φινίρισμα όλων των επιφανειών. Από εκεί και πέρα, το ανανεωμένο Captur έρχεται με τη νεότερη γενιά συστημάτων infotainment της Renault, ενώ ο πίνακας οργάνων διατηρεί τη μοντέρνα του εικόνα με το κεντρικά τοποθετημένο ψηφιακό ταχύμετρο.

Captur fl test 640b

Χαρακτηριστικό στοιχείο του θαλάμου των επιβατών του Captur αποτελούν και οι πολλές θήκες για μικροαντικείμενα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το μη εργονομικό, αλλά τουλάχιστον μεγάλο σε χωρητικότητα, συρόμενο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Επίσης, το παρών δίνουν και πάλι οι επενδύσεις των καθισμάτων που αφαιρούνται εύκολα με φερμουάρ, ώστε να πλυθούν και καθαριστούν. Οι χώροι παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα για 4 ενήλικες, ενώ το πορτ-μπαγκάζ μπορεί να διαμορφώσει τη χωρητικότητά του μεταξύ 377 και 455 λίτρων ανάλογα με τη θέση του στάνταρ συρόμενου κατά 160 χλστ. πίσω καθίσματος.

Advertisement

Diesel μοτέρ με πολύ καλή απόδοση

Ο ισχυρότερος 1.500άρης diesel των 110 ίππων τοποθετείται στο Renault Captur, ώστε να δημιουργήσει την κορυφαία πετρελαιοκίνητη έκδοση της γκάμας. Το μοτέρ αυτό με τα 26.5 kgm ροπής συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και κινεί με άνεση το Captur, παρέχοντάς του έναν πιο «αεράτο» χαρακτήρα που αποκαλύπτεται κυρίως στο μεσαίο φάσμα περιστροφής του, σε σχέση με την έκδοση του κινητήρα αυτού με τους 90 ίππους. Παράλληλα, στα χαρακτηριστικά του μοτέρ συγκαταλέγεται και η άκρως πολιτισμένη και χωρίς πολύ θόρυβο λειτουργία του. Στο πεδίο της οικονομίας, εφόσον ο οδηγός κάνει χρήση και της επιλογής «ECO» (αλλάζει τη χαρτογράφηση του κινητήρα και την απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού, θέτει σε πιο οικονομική λειτουργία το air condition/θέρμανση) τότε μπορεί να μειώσει την κατανάλωση. Στην πράξη και κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, η μέση τιμή που είδαμε ήταν 5,7 λτ./100 χλμ.

Captur fl test 640c

Ευκολοδήγητο στην πόλη, ευχάριστο εκτός

H Renault δεν προχώρησε σε αλλαγές στο στήσιμο του Captur και έτσι, το γαλλικό μικρό SUV ξεχωρίζει και πάλι για την ευκολία στην οδήγηση που προσφέρει, αλλά και την πολύ καλή άνεση από την ανάρτηση με τη σχετικά μακριά διαδρομή στην πόλη. Εκτός αυτής, το Captur παραμένει σταθερό και ευχάριστο στην οδήγηση, με τις αναμενόμενες κλίσεις από το αμάξωμα στις στροφές. Το τιμόνι παρέχει την πληροφόρηση που απαιτείται χωρίς να είναι κορυφαίο σε αίσθηση. Δυνατά και αποτελεσματικά έδειξαν τα φρένα. Εκτός δρόμου, τα 170 χλστ. της απόστασης από το έδαφος και η μαλακή ανάρτηση δίνουν μια σχετική άνεση σε πατημένο χώμα, όμως η απουσία τετρακίνησης ορίζει σε κάθε περίπτωση τα όρια της off road αναζήτησης.

Captur fl test 640d

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.461 cc
Ισχύς: 110 PS/4.000 rpm
Ροπή: 26.5 kgm/1.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 11.4 sec
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 3.7 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 98 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 88,2 €
Βάρος: 1.290 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.122/1.778/1.556 mm
Μεταξόνιο: 2.606 mm
Χώρος αποσκευών: 377-455 lt
Τιμή: 19.670€