Live Κίνηση
Περισσότερα
Suzuki

Δοκιμή: Νέο Suzuki Swift 1,2 Hybrid

Ελλάδα 12:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Νέο Suzuki Swift 1,2 Hybrid

Suzuki

Δοκιμή: Νέο Suzuki Swift 1,2 Hybrid

Suzuki

Κατασκευασμένο πλέον στην Ιαπωνία, το νέο Swift κλείνει ενδεικτικά το μάτι σε όσους ψάχνουν ένα μικρό και αξιόπιστο αυτοκίνητο, μελετημένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Η ιαπωνική φίρμα έχει παρελθόν και μέλλον στην κατασκευή μικρών και λειτουργικών οχημάτων που… δεν πίνουν και δεν καπνίζουν.

Advertisement
Advertisement

Δοκιμή: Γιάννης Τσιρογιάννης (gt@newsauto.gr)

Είναι ευρέως γνωστό ότι το Swift είναι αρκετά δημοφιλές στην ελληνική αγορά, είναι δε χαρακτηριστικό ότι πέρσι το προηγούμενο μοντέλο πούλησε πάνω από 1.000 αυτοκίνητα παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο τέλος της εμπορικής καριέρας του. Το νέο μοντέλο δεν ακολουθεί τη μόδα του «φουσκώματος» των εξωτερικών διαστάσεων, αλλά έχει γίνει προσπάθεια καλύτερης εκμετάλλευσης των εσωτερικών χώρων ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός ευελιξίας και ευρυχωρίας.

Ετσι, έχει μικρότερο μήκος κατά 10 mm από το προηγούμενο (3,840 m), αλλά μεγαλύτερο πλάτος κατά 40 mm και μεταξόνιο αυξημένο κατά 20 mm. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερους χώρους για τους επιβάτες και ταυτόχρονα μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, που φτάνει τα 265 lt. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη συγκράτηση του βάρους και στην αύξηση της ακαμψίας. Το νέο μοντέλο είναι βασισμένο στη νέα -ελαφρύτερη και πιο άκαμπτη- πλατφόρμα Heartect της εταιρείας (το βάρος ξεκινά από τα 840 kg ανάλογα με την έκδοση).

Advertisement
Advertisement

Στα… ενδότερα
Το νέο Swift χρησιμοποιεί τον πρόθυμο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.2 Dualjet των 90 ίππων, ο οποίος εδώ συνδυάζεται με το ήπιο υβριδικό σύστημα SHVS της Suzuki που μειώνει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση στην πόλη (συνδυάζεται με σύστημα Start-Stop) και διαθέτει το σημαντικό γνώρισμα ότι δεν ακούγεται ιδιαίτερα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο κύκλος στροφής του νέου Swift έχει μειωθεί κατά 40 εκατοστά, γεγονός που ενισχύει βεβαίως την ευελιξία του μικρού ιαπωνικού αυτοκινήτου. Το νέο Suzuki διαθέτει αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και οδηγικά βοηθήματα (συστήματα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας και προειδοποίησης εκτροπής, αυτόματη λειτουργία προβολέων, προσαρμοζόμενο Cruise Control κ.λπ.), μεταξύ των οποίων και ένα νέο σύστημα ανίχνευσης εμποδίων εμπρός, όπως και αυτόματου φρεναρίσματος για την αποφυγή σύγκρουσης.

Advertisement

Στον δρόμο τα σπουδαία
Δεν αποτέλεσε έκπληξη ο ομοιογενής χαρακτήρας, το καλό κράτημα, η προοδευτική συμπεριφορά και οι προβλέψιμες αντιδράσεις. Παράλληλα το νέο Swift, εκτός από τις ενέσεις ραφιναρίσματος που δέχτηκε σε εκτεταμένο βαθμό, αλλά και το φίμωμα ήχων και κραδασμών, παρουσιάζεται εξίσου ευχάριστο, ασφαλές και ευκολοδήγητο στον δρόμο. Η ακαμψία και η συνολική ποιότητα κατασκευής έχουν ανέβει σκαλιά. Οικονομικό, αθόρυβο και με καλή κύλιση, θέτει υποψηφιότητα για μια αξιόλογη και τίμια πρόταση στην κατηγορία των super mini. Δεν χρειάστηκε να ξεχειλώσει σε διαστάσεις προκειμένου να επιδείξει προσόντα, γεγονός που το αποστασιοποιεί από τον ανταγωνισμό – εγχώριο ή μη.

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.242 cc
Ισχύς: 90 PS/6.000 rpm
Ροπή: 12,2 kgm/4.400 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο μηχανικό 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 11,9 sec
Μεικτή κατανάλωση: 5,9 lt /100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 95 g/km
Βάρος: 850 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.840/1.735/1.495 mm
Χώρος αποσκευών: 265 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ
Τιμή: 15.080 ευρώ

 

 

Advertisement