Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Fiat Fullback Cross

Ελλάδα 1:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Fiat Fullback Cross

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Fiat Fullback Cross

ΔΟΚΙΜΕΣ

Είχαμε στα χέρια μας για εκτενή δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες, την πολυτελή, καλαίσθητη έκδοση Cross του Fiat Fullback.ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Advertisement
Advertisement

Δεν κρύβουμε ότι μας αρέσει ιδιαίτερα η συγκεκριμένη κατηγορία των μεγάλων pick – up. Μια κατηγορία που έχει κληρονομήσει όλα τα τεχνολογικά προσόντα των σκληροπυρηνικών 4κινητων SUV, όπως το Toyota Land Cruiser και το Mitsubishi Pajero. Το Fiat Fullback της δοκιμής μας ήταν η 4πορτη έκδοση Double Cab, που έχει άδεια πενταθέσιου ήτοι μεταφέρει 4 επιβάτες εκτός του οδηγού. Το μήκος του είναι 5,28 μ., το πλάτος 1,81 μ. και το ύψος 1,78 μ. Το μεταξόνιο του φτάνει τα 3 μ. και παρά τις διαστάσεις του, το μεγάλο αγροτικό μανουβράρει με εντυπωσιακή άνεση όταν έχεις επιλέξει κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς (διάμετρο κύκλου στροφής 11.8 μ.). Υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξεις κίνηση στους πίσω τροχούς, ή στους 4 τροχούς και επιπλέον κλείδωμα κεντρικού διαφορικού αλλά και υποπολλαπλασιασμό σχέσεων. Τέλος κλείδωμα και του πίσω διαφορικού για δύσκολες καταστάσεις.

O συνδυασμός όλων των παραπάνω με το αυτόματο 5αρι κιβώτιο είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μηχανολογική άσκηση που στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει εκτελεστεί άριστα. Η κάμερα οπισθοπορείας που διατίθεται στον βασικό εξοπλισμό μεγιστοποιεί την άνεση στις μανούβρες και στο παρκάρισμα. Το Fullback Cross μπορεί να φέρει φορτίο 1.000kg στην καρότσα και να ρυμουλκήσει 3.000kg.

15 4d1

Advertisement
Advertisement

Το Fullback Cross φέρει τον ισχυρότερο υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα της γκάμας, χωρητικότητας 2.4lt με απόδοση 180PS και μέγιστη ροπή 44kgm στις 2500rpm. To μοντέλο δοκιμής μας διέθετε το αυτόματο κιβώτιο 5 σχέσεων που συνδυάζονταν με paddles πίσω από το τιμόνι. Η λειτουργία του είναι απολαυστική, άνετη και ταιριάζει γάντι με το αέρα πολυτέλειας του αυτοκινήτου. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Ελαφρώς αχρείαστα είναι τα paddles πίσω από το τιμόνι. Ο οδηγός με την περιστροφή ενός διακόπτη μπορεί να επιλέξει τη μετάδοση στους πίσω τροχούς για οικονομία καυσίμου. Η κατανάλωση που καταγράψαμε τις μέρες δοκιμής μας ήταν στα 8lt/100km. Βάλαμε πάνω από 1500km με το Fullback: Ταξιδέψαμε σε αυτοκινητόδρομο, προσπεράσαμε, στρίψαμε και φρενάραμε σ’ επαρχιακό δρόμο, σκαρφαλώσαμε στο βουνό μέσα από δύσβατους νεροφαγωμένους χωματόδρομους, ποδηλατήσαμε, υλοτομήσαμε χρησιμοποιώντας όλες τις εκδοχές μετάδοσης κίνησης.

15 4d2

Σε όλες τις εκφάνσεις το Fiat Fullback τα καταφέρνει άριστα. Δυνατό του σημείο η άνεση της ανάρτησης με τις μεγάλες διαδρομές, η ροπή του πετρελαιοκινητήρα, η διακριτική λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου, η απαράμιλλη δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμου, η επιβλητική του εμφάνιση. Με το cruise control ρυθμισμένο στα 120 -130 km/h ταξιδεύεις στον αυτοκινητόδρομο χωρίς να έχεις σε τίποτα να ζηλέψεις από οιοδήποτε ψηλό SUV. Σε επαρχιακό δρόμο κινείσαι σβέλτα και σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεσαι ότι οδηγείς ένα μπροστόβαρο όχημα με καρότσα. Υπό φορτίο (ξύλα) τα πίσω φύλλα σούστας πιέζονται και η άνεση βελτιώνεται ακόμη περισσότερο στο χωματόδρομο. Το Fullback Cross είναι πραγματικός οδοστρωτήρας σ’ αυτές τις συνθήκες, όντας μισοφορτωμένο.

Advertisement

15 4d3

Εξωτερικά το pickup της Fiat στην έκδοση Cross επιβάλλεται με τη μαύρη ματ απόχρωση που κυριαρχεί στους θόλους τροχών, στις καλαίσθητες 17αρες ζάντες και στα πλαϊνά σκαλοπάτια. Το Fullback Cross φέρει προβολείς Bi-Xenon που μεγιστοποιούν την ενεργητική ασφάλεια σε βραδινές μετακινήσεις καθώς φωτίζουν σε μεγάλη απόσταση,  φώτα ημέρας LED, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, cruise control, δερμάτινα καθίσματα και δερμάτινο τιμόνι. Επιπλέον τα εμπρός καθίσματα είναι θερμαινόμενα, ενώ το κάθισμα του οδηγού ρυθμίζεται ηλεκτρικά. Προαιρετικά διατίθεται το πακέτο Techno, που περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης με οθόνη αφής 7 ιντσών DAB, CD/MP3 player, Bluetooth και θύρα USB, καθώς και λειτουργία κλειδώματος πίσω διαφορικού. Εδώ σε συνδυασμό με το κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού υπάρχει η δυνατότητα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες off road η δημιουργία κάρου.

Advertisement

15 4d4

Η ύπαρξη επτά αερόσακων (συμπεριλαμβανομένου και του αερόσακου για τα γόνατα του οδηγού) συμβάλει στην παθητική ασφάλεια. Το Fullback Cross φέρει και σημαντικά στοιχεία ενεργητικής ασφάλειας όπως το ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας (ESC), το σύστημα ευστάθειας ρυμουλκούμενου TSA (για μεγαλύτερη σταθερότητα υπό ρυμουλκούμενο φορτίο), το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας (LDW) και το σύστημα σταθεροποίησης κατά την εκκίνηση σε ανηφόρα.

Το Fullback Cross είναι διαθέσιμο από 33.890 ευρώ για την έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο και 36.590 ευρώ για την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο. Υπάρχουν όμως σημαντικές προωθητικές ενέργειας από την FCA.

Advertisement

 (*) Full Back είναι ο παίκτης all around, ο λίμπερο, αυτός που τα καταφέρνει καλά σε όλες τις δουλειές.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2.4lt Fiat FullBack Cross
Κινητήρας (c.c.): 2440
Ισχύς(ps/rpm): 181/3.500
Ροπή (kgm/rpm): 43.8/2.500
Μετάδοση: Στους 4 τροχούς, υποπολλαπλασιαμός σχέσεων
Κιβώτιο: Αυτόματο 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 179 km/h
Πλήρης κύκλος στροφής: 5.9 m
Μεικτή κατανάλωση: 8,3 lt/100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 193 gr/km
Βάρος: 1895 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 5.280/1.785/1.775 mm
Φορτίο: Έως 3100kg
Τιμή: Από 36.950 ευρώ