Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το νέο Volkswagen Arteon 2.0 TDI

Ελλάδα 7:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμάζουμε το νέο Volkswagen Arteon 2.0 TDI

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το νέο Volkswagen Arteon 2.0 TDI

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δεν πέρασε πουθενά απαρατήρητο, δεν είναι τυχαίο πως είδαμε αρκετούς δείκτες χεριών να μας σημαδεύουν κάθε φορά που περνούσαμε από μπροστά τους. Εάν το στοίχημα κριθεί κυρίως από την εξωτερική εικόνα, η Volkswagen με το Arteon το έχει κερδίσει απευθείας…

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Όσες φορές και να το επεξεργαστείς οπτικά, αποδεικνύονται τελικά λίγες. Εμπρός, πίσω, προφίλ, τρία τέταρτα, το Arteon αποτελεί ένα κόσμημα από μέταλλο. Οι επιφάνειες του είναι σαν να ρέουν ιδανικά και να προσαρμόζονται με το καλημέρα σε κάθε εξωτερικό περιβάλλον. Χαμηλό, φαρδύ, αρχοντικό, αυστηρά γερμανικό με κάτι τεράστιους τροχούς οι οποίοι μας παραπέμπουν σε εντυπωσιακά πρωτότυπα έκθεσης. Αυτό τελικά είναι και το μεγαλύτερο ατού του νέου Volkswagen. Αυτή η χαρισματική φυσιογνωμική δυνατότητα να σε κάνει να το προσέξεις, να το ξανακοιτάξεις, να το ξεχωρίσεις απ οτιδήποτε άλλο, να το βάλεις σε μια διακεκριμένη θέση στο υποσυνείδητο, ακόμη κι αν δίπλα βρίσκονται ακριβά μοντέλα της Audi. Είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επιθυμείς να το έχεις για να το επιδεικνύεις. Ακόμη και αν δεν είσαι ψώνιο, στο Arteon γίνεσαι…

Το Arteon εισαγάγει το νέο σχεδιαστικό «πρόσωπο» της Volkswagen. Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η μεγάλη 3D μάσκα ψυγείου που εκτείνεται κατά πλάτος σε όλο το εμπρός τμήμα, ενσωματώνοντας τα φωτιστικά σώματα. Τα τελευταία, τοποθετημένα σχεδιαστικά πίσω από την μάσκα, προσδίδουν την τρίτη διάσταση (βάθος). Οι εγκάρσιες χρωμιωμένες γρίλιες της μάσκας με τις ενσωματωμένες φωτιστικές LED διόδους τους, «αναλαμβάνουν» λειτουργίες όπως τα φώτα ημέρας, τα φώτα θέσης και τα φλας.

Advertisement
Advertisement

Volkswagen-Arteon-tsiro-640

Εκτός από το νέο πρόσωπο της Volkswagen, στα σημαντικότερα σχεδιαστικά στοιχεία του Arteon, το οποίο διαθέτει εξαιρετικά δυναμικές αναλογίες, ανήκει σαφώς ο σχεδιασμός του εμπρός μέρους. Το χαρακτηριστικό της είναι το μεγάλο καπό του κινητήρα (κυρίαρχο γνώρισμα «καθαρόαιμων» σπορ αυτοκινήτων), που εκτείνεται σε ένα μεγάλο μήκος, από τη γρίλια του ψυγείου έως το τελείωμα των δύο μπροστινών φτερών. Οι προβολείς LED, τα φώτα ημέρας και τα φλας ενσωματώνονται στις εγκάρσιες γρίλιες του ψυγείου, που κοσμούνται από χρώμιο. Έτσι προκύπτει η σχεδίαση μίας εμπρόσθιας όψης, η οποία θα ταίριαζε ακόμα και σε σπορ πολυτελή μοντέλα. Ανάλογα σπορτίφ είναι και το πίσω μέρος του Arteon.

Εκεί κυριαρχούν τα εντυπωσιακά φώτα LED με τα δυναμικά φλάς, τα μυώδη φτερά και οι ευμεγέθεις θόλοι των τροχών, οι οποίοι φτάνουν ακόμα και τις 20 ίντσες! Με αυτά τα δεδομένα, το Arteon αποτελεί μία νέα εναλλακτική για όσους προσανατολίζονται στην απόκτηση ενός σπορτίφ 5θυρου fastback με εντυπωσιακή σχεδίαση, προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, πολύ διαφορετικό ύφος και υψηλό επίπεδο άνεσης αντί μιας κλασικής λιμουζίνας.

Advertisement

Στο νέο Arteon επιτεύχθηκε η ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε έναν καλό αεροδυναμικό συντελεστή cw 0,265 και σε καλές τιμές αρνητικής άντωσης (πίεσης του αέρα στο αμάξωμα, προς τα κάτω). Αυτό εξασφαλίζει από την μία πλευρά χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση και συνεπώς χαμηλές τιμές κατανάλωσης, και από την άλλη ένα υψηλό επίπεδο δυναμικής οδικής συμπεριφοράς. Οι τιμές αρνητικής άντωσης επιτεύχθηκαν με το συνολικό αεροδυναμικό πακέτο, στο οποίο ανήκει μεταξύ άλλων η χαρακτηριστική άκρη του πίσω μέρους, πάνω από τα πίσω φωτιστικά σώματα.

Η ισορροπία των τιμών άντωσης, που σταθεροποιούν το πίσω μέρος, βελτιστοποιεί τη ρύθμιση της ανάρτησης στον εμπρός και τον πίσω άξονα, με συνέπεια την εξαιρετική οδική συμπεριφορά και την υψηλή σταθερότητα ακόμα και σε ταχύτητες πολύ κοντά στην τελική. Έτσι το νέο Arteon δε χρειάζεται να φέρει μετακινούμενη πίσω αεροτομή, η οποία να εξέρχεται του αμαξώματος σε υψηλές ταχύτητες.

Advertisement

Το νέο Arteon βασίζεται στην πλατφόρμα MQB και χάρη στον σχεδιασμό της VW το μοντέλο είναι σε θέση να προσφέρει τους μεγαλύτερους χώρους στην κατηγορία του. Ανάμεσα στους δύο άξονες του εκτείνεται ένα μεγάλο μεταξόνιο 2.837 mm, με το συνολικό μήκος του fastback μοντέλου να φτάνει τα 4.862 mm. Το Arteon έχει πλάτος 1.871 mm (2.127mm με καθρέπτες), ενώ το ύψος του είναι 1.427 mm. Το αυξημένο μέγεθος του μεταξονίου, παρέχει κορυφαία άνεση στο εσωτερικό. Έτσι, το νέο Arteon διαθέτει τον μεγαλύτερο στην κατηγορία ελεύθερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών. Η τιμή των 1.016 mm είναι η καλύτερη στην κατηγορία.

Volkswagen-Arteon-inter-tsiro-640

Σε αυτόν τον τομέα το Arteon ανταγωνίζεται με τις λιμουζίνες της μεγάλης κατηγορίας «Ε», όπου το μήκος των αυτοκινήτων ξεπερνά τα 5 μέτρα. Χάρη στη μεγάλη σε μήκος οροφή, το διαθέσιμο ύψος στο πίσω μέρος (940 mm) είναι επίσης εντυπωσιακό. Το εσωτερικό πλάτος εμπρός είναι 1.500 mm ενώ στην πίσω σειρά καθισμάτων φτάνει τα 1.481 mm, παρέχοντας έτσι άφθονο χώρο για πέντε ενήλικες. Τέλος, παρά το αυξημένο μεταξόνιο, ο χώρος αποσκευών ξεκινά από τα 563 και φτάνει έως τα 1.557 λίτρα.

Advertisement

Κατασκευαστικά η πλατφόρμα MQB προσφέρει εξαιρετικά αυξημένη ακαμψία αμαξώματος, και έτσι ένα πολύ καλό επίπεδο οδικής συμπεριφοράς, αλλά και άνεσης. Ατσάλι πολύ υψηλής αντοχής χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στα μαρσπιέ, αλλά και στις διαμήκεις και εγκάρσιες δοκούς του αμαξώματος. Από ατσάλι επεξεργασμένο σε υψηλή θερμοκρασία κατασκευάζονται οι μεσαίες κολώνες, το κεντρικό τούνελ, το διαχωριστικό τοιχίο μεταξύ του θαλάμου επιβατών και του χώρου του κινητήρα, οι πίσω διαμήκεις άξονες και οι διαμήκεις άξονες της οροφής.

Στο δρόμο διακρίνεις το γνωστό άνετο και ασφαλές προφίλ των σύγχρονων μεγάλων Volkswagen. Χωρίς εκπλήξεις, απρόοπτα αλλά και συγκινήσεις έχεις να κάνεις με ένα ποιοτικό αυτοκίνητο που πατά γενναιόδωρα στο δρόμο, δύσκολα θα σε προδώσει ενώ ακόμη πιο δύσκολα θα σε ταλαιπωρήσει. Η κύλιση, η ηχομόνωση, η κατευθυντικότητα στις ευθείες αποτελούν τα δυνατά στοιχεία του. Εάν έχεις οδηγήσει σύγχρονο Passat έχεις μια αρκετά μεγάλη εικόνα για το πώς πηγαίνει το Arteon ή καλύτερα για το πώς νιώθεις εσύ πίσω από το τιμόνι του. Δεν κρύβει τον όγκο του, δεν αποτελεί την επιτομή της επικοινωνίας, ωστόσο, αυτό το πολιτικά ορθό feedback των ακριβών Volkswagen το κατέχει καλά. Ο δίλιτρος κινητήρας πετρελαίου (2.0 TDI) με τους 150 ίππους, προσφέρει τη ροπή και την οικονομία που περιμένεις, αναλογικά πάντα με τον κυβισμό του, ωστόσο, ένα πιο ραφιναρισμένο σε χαρακτηριστικά λειτουργίας σύνολο βενζίνης, προφανώς θα άρμοζε σαφώς καλύτερα στο εκλεπτυσμένων τρόπων και ύφους, Arteon.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας: 1.968 cc

Ισχύς: 150 PS/3.500-4.000 rpm

Ροπή: 34,7 kgm/1.750 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Επιτάχυνση 0-100 km: 9,2 sec

Τελική ταχύτητα: 220 km/h

Μικτή κατανάλωση (/100 km): 7,8 lt (δοκιμής)

Εκπομπές CO2: 116 gr/km

Κιβώτιο: Αυτόματο DSG 7 σχέσεων

Βάρος: 1.600 kg

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.862/1.871/1.427 mm

Χώρος αποσκευών: 563 lt

Τιμή: Από 42.150 ευρώ