Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Αποκλειστική συνέντευξη Karim Habib (video)

Ελλάδα 1:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκλειστική συνέντευξη Karim Habib (video)

MIRROR

Αποκλειστική συνέντευξη Karim Habib (video)

MIRROR

Η Infiniti, το πολυτελές παρακλάδι της Nissan, τράβηξε τα βλέμματα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Ντουμπάι καθώς εκεί αποκάλυψε το εκτενώς ανανεωμένο QX80. Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης, ο διευθυντής σχεδιασμού της μάρκας, Karim Habib, μίλησε στον Πάνο Σεϊτανίδη.

Advertisement
Advertisement

Ο Λιβανέζικης καταγωγής σχεδιαστής που μεγάλωσε στον Καναδά, άλλαξε πρόσφατα στρατόπεδο, αφήνοντας τη BMW και πιάνοντας δουλειά στην ιαπωνική εταιρεία τον περασμένο Ιούλιο.

Προφανώς δεν είχε συμμετοχή στη δημιουργία του QX80 αλλά του ζητήσαμε τις εντυπώσεις του από αυτό, τους λόγους που τον έφεραν στην Infiniti αλλά και τη σκοπεύει να φέρει στη μάρκα.

Ερώτηση: Πως σας φαίνεται το νέο QX80; Είναι ένα από τα τελευταία μοντέλα της μάρκας χωρίς τη δική σας υπογραφή…

Advertisement
Advertisement

Karim Habib: To καλό είναι πως μπορώ να μιλήσω αντικειμενικά για το νέο QX80 καθώς η ομάδα ανθρώπων με τους οποίους ξεκίνησα τώρα να συνεργάζομαι, δούλευε πάνω σε αυτό το μοντέλο τα τελευταία 1-2 χρόνια. Πρέπει να πω ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος. Διότι όπως μπορείτε και εσείς να αντιληφθείτε, είναι τεράστια η διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη εικόνα του συγκεκριμένου μοντέλου. Και για να είμαι ειλικρινής, το να πετύχεις κάτι τέτοιο στο πλαίσιο ενός facelift, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Τα εμπρός φωτιστικά σώματα είναι σχεδόν 100mm ψηλότερα, πράγμα που δίνει στο μοντέλο πολύ καλύτερη stance εμπρός. Του δίνει μία πιο συγκεντρωμένη, πιο ισχυρή εικόνα, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, από τεχνικής πλευράς, στο πλαίσιο ενός facelift.

QX80-2017-official-b640

Ερώτηση: Τι σας οδήγησε στην Infiniti;

Advertisement

Karim Kabib: Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν ένα αλλά πολλά αυτά που με προσέλκυσαν στην Infiniti. Ένιωσα πως υπάρχει μεγάλη προοπτική. Είναι μία εταιρεία με πολύ δυναμική παρουσία και αισθητική, αν και σχετικά νέα στον κόσμο των πολυτελών οχημάτων. Έχει όμως ήδη και αρκετή κληρονομιά για να πατήσει πάνω σε αυτή και να εξελιχθεί.

HABIB-QX80-Launch-a640

Advertisement

Ερώτηση: Μιλώντας για εξέλιξη, προφανώς αυτή σιγά-σιγά θα ενσωματώνει και νέες τεχνολογίες στα μοντέλα της μάρκας…

Karim Habib: Ένα πράγμα που με ενθουσιάζει, όπως υποθέτω θα συνέβαινε με οποιοδήποτε σχεδιαστή, είναι πως βρισκόμαστε στην απαρχή μίας νέας εποχής για την αυτοκίνηση. Την εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, των αυτόνομων οχημάτων. Νιώθω πως όλη η «συμμαχία» και ειδικά η Nissan, είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για αυτό το νέο βήμα. Και πιστεύω πως η Infiniti, ως το πολυτελές σήμα αυτής της «συμμαχίας», θα βρεθεί σε πολύ πλεονεκτική θέση, εκμεταλλευόμενη όλη αυτή την τεχνολογία για να προχωρήσει σε άλλο επίπεδο. Είναι μία μεγάλη πρόκληση για εμένα, μία μεγάλη ευκαιρία.

QX80-2017-official-c640

Advertisement

Ερώτηση: Τι διαφορετικό θα φέρετε εσείς στο σχεδιασμό των μοντέλων της Infiniti;

Karim Habib: Πάντα με συνάρπαζε η μοντέρνα ιαπωνική αρχιτεκτονική. Από καλλιτεχνικής πλευράς, στον πραγματικό αλλά και τον ψηφιακό κόσμο, συμβαίνουν πάρα πολλά αυτή την περίοδο στην Ιαπωνία και υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στην τεχνολογία και την παράδοση. Και θα ήθελα πολύ να είμαι μέλος της ομάδας που θα μεταφέρει τα παραπάνω και στον κόσμο της αυτοκίνησης. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την Infiniti.

Ερώτηση: Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τις σχεδιαστικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσετε;

Karim Habib: Το σχεδιαστικό μέλλον της Infiniti είναι άρρηκτα συνδεμένο με τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιεί στο μέλλον η μάρκα. Για εμάς τους σχεδιαστές, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είμαστε αυθεντικοί. Αλλάζουμε λοιπόν τη σχεδιαστική φιλοσοφία, επειδή αλλάζουν οι τεχνολογίες που περικλείονται στα οχήματα. Αυτό είναι το λογικό. Ο ορισμός του βιομηχανικού σχεδιασμού. Όμως από την άλλη πλευρά, αλλάζουν και οι πελάτες. Αρχίζουν να ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τις εμπειρίες που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Αυτοί λοιπόν θα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν το σχεδιαστικό μέλλον της μάρκας. Η τεχνολογία και οι πελάτες μας, οι εμπειρίες που εκείνοι θα αποζητούν, θα καθορίσουν το επόμενο βήμα μας.