Το πρώτο θύμα σε δυστύχημα με αυτόματο πιλότο | NewsAuto.gr
ΝΕΑ

Το πρώτο θύμα σε δυστύχημα με αυτόματο πιλότο

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με το πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο σε δυστύχημα που συνέβη σε καθεστώς αυτόνομης οδήγησης. Θύμα ο 40χρονος Joshua Brown, ο οποίος οδηγούσε το Tesla Model S στο Γουίλιστον της Φλόριντα στις 7 Μαΐου.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Tesla, το δυστύχημα συνέβη όταν ο αυτόματος πιλότος του μεγάλου sedan δεν αναγνώρισε το τρέιλερ του φορτηγού που έκανε στροφή μπροστά του. Αιτία, σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία ήταν ότι το σύστημα αυτόνομης οδήγησης μπέρδεψε το λευκό χρώμα του τρέιλερ με τον φωτεινό ουρανό, με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθούν αυτόματα τα φρένα. Έτσι το Model S πέρασε κάτω από το τρέιλερ, οδηγώντας τον οδηγό του στον τραγικό θάνατο.

Έτσι συνέβη το δυστύχημα, σύμφωνα με γράφημα των New York Times. To φορτηγό έκανε αριστερή στροφή και το Tesla δεν φρέναρε. Ως αποτέλεσμα πέρασε κάτω από το τρέιλερ και συνέχισε την πορεία του, αρκετά μέτρα πιο πέρα.

Έτσι συνέβη το δυστύχημα, σύμφωνα με γράφημα των New York Times. To φορτηγό έκανε αριστερή στροφή και το Tesla δεν φρέναρε. Ως αποτέλεσμα πέρασε κάτω από το τρέιλερ και συνέχισε την πορεία του, αρκετά μέτρα πιο πέρα.

Έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος πραγματοποιεί τόσο η αστυνομία όσο και η διεύθυνση NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, η οποία εξετάζει το μαύρο κουτί του Model S. Μέσα στο αυτοκίνητο του Brown βρέθηκε ένα DVD player, το οποίο ένας αυτόπτης μάρτυρας υποστηρίζει ότι έπαιζε ταινία του Harry Potter, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Η Tesla αναφέρει ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα ήταν εξαιρετικά σπάνιες και ότι η πρώτη ανθρώπινη απώλεια έγινε μετά από 130 εκατ. διανυθέντα μίλια σε καθεστώς αυτόνομης οδήγησης. Συγκριτικά, υποστηρίζει η Tesla, με το μέσο όρο ενός θανάτου στις ΗΠΑ ανά 94 εκατ. μίλια και παγκοσμίως ανά 60 εκατ. μίλια. Παράλληλα τονίζει ότι «το Autopilot είναι σύστημα υποβοήθησης και ο οδηγός θα πρέπει να έχει συνεχώς τα χέρια του πάνω στο τιμόνι».

Ο Brown, κάτοικος του Οχάιο και πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικάνικου ναυτικού, ήταν φανατικός φίλος της αυτόνομης οδήγησης και είχε αναρτήσει στο youtube δεκάδες video, ένα εκ των οποίων μπορείτε να δείτε αμέσως τώρα.

  • xxx

    Βασικα αν το autopilot ειναι συστημα υποβοηθησης ο οδηγος πρεπει να εχει τα χερια του στο τιμονι και κοντα στο φρενο μονιμα, οπως και το βλεμα του στον δρομο, οπως και με ενα συμβατικο αυτοκινητο, δεν ειναι autopilot, ειναι μια μπουρδα που αλλαζει μονη της λωριδες, φρεναρει μεν αλλα παιζει και να μπερδεψει μια καροτσα φορτηγου με τον ουρανο, γιατι ηταν βαμμενη ασπρη.

Log In or Create an account