Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Live από Βαρκελώνη: Η πρεμιέρα της νέας μάρκας CUPRA

Ελλάδα 18:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Live από Βαρκελώνη: Η πρεμιέρα της νέας μάρκας CUPRA

ΝΕΑ

Live από Βαρκελώνη: Η πρεμιέρα της νέας μάρκας CUPRA

ΝΕΑ

Το Newsauto & το Car Magazine είναι ένα από τα πολύ λίγα ελληνικά μέσα που ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για την πρώτη παρουσίαση της νέας μάρκας CUPRA της SEAT, από όπου σας μεταφέρουμε και όλες τις πρώτες πληροφορίες. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Η μάρκα CUPRA είναι ένα πολύ σημαντικό project για τη SEAT και τον Πρόεδρό της, τον Ιταλό Luca De Meo, ο οποίος γεμάτος υπερηφάνεια παρουσίασε τη νέα μάρκα σπορ μοντέλων στην ιστορική πίστα Terramar, έξω από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Στην παρουσίαση του ο Ιταλός ήταν πολύ ενθουσιώδης και με μάτια που έλαμπαν έδωσε τη σκυτάλη στον Wayne Griffiths, Αντιπρόεδρο της SEAT και στον Dr. Matthias Rabe, Vice President για το πεδίο της Έρευνας και Τεχνολογίας, οι οποίοι μας αποκάλυψαν τα πλάνα του νέου τους brand.

Μέσα στο 2018 λοιπόν η SEAT θα λανσάρει το νέο Leon CUPRA R ST, την στέισον έκδοση του κορυφαίου SEAT Leon CUPRA R, το οποίο θα εφοδιαστεί με τον 2λιτρο TSI κινητήρα των 300 ίππων της εταιρείας. Το μοντέλο αυτό θα είναι και το τελευταίο CUPRA που θα φέρει στην ονομασία του το «SEAT».

Στη συνέχεια και από εκεί και πέρα, μέσα στη χρονιά που διανύουμε θα δούμε το νέο CUPRA Ateca, το πρώτο μοντέλο της νέας μάρκας, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στην πίστα Terramar της Βαρκελώνης, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί στη γκάμα της νεοσύστατης φίρμας (στην Ελλάδα θα έρθει στο τέλος της χρονιάς).

Advertisement
Advertisement

Cupra Ateca 640

Το CUPRA Ateca βασίζεται πάνω στο SUV SEAT Ateca και για την κίνησή του θα χρησιμοποιεί μια νέα εκδοχή του 2λιτρου TSI βενζινοκινητήρα των 300 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με τετρακίνηση 4Drive, αλλά και με ένα νέο αυτόματο, 7 σχέσεων κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Η SEAT τονίζει ότι το νέο μοτέρ διαθέτει φίλτρο σωματιδίων βενζίνης, που του επιτρέπει να καλύπτει τις νεότερες νόρμες ρύπων.

Cupra Ateca 640b (2)

Advertisement

Σε ό,τι αφορά στην τετρακίνηση 4Drive, πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα που αναλύει δεδομένα από διάφορα στοιχεία του αυτοκινήτου, για να στείλει τη ροπή που απαιτείται στους τροχούς. Η τετρακίνηση συνδυάζεται με το σύστημα οδηγικών προφίλ του CUPRA Ateca, που φέρει set-up Normal, Sport, Individual, Snow, Off-Road και CUPRA. Στο τελευταίο mode, αλλάζει ο ήχος της εξάτμισης και γίνεται πιο σπορ, ενώ διαφοροποιείται και η ενεργή ανάρτηση για να προσφέρει όσο το δυνατόν πιο σπορ οδικά και οδηγικά χαρακτηριστικά.

Σχεδιαστικά το νέο CUPRA Ateca διαθέτει ένα πιο δυναμικό look σε σχέση με το SEAT Ateca, στο οποίο ξεχωρίζει βεβαίως το νέο λογότυπο σε «χάλκινο» χρωματισμό της μάρκας CUPRA στη γρίλια της μάσκας. Υπάρχουν επιπλέον πιο σπορ προφυλακτήρες, πλαϊνά σπόιλερ, πίσω διαχύτης με τετραπλές εξατμίσεις, ειδικής σχεδίασης ζάντες 19 ιντσών και πολλά άλλα σπορ στοιχεία.

Advertisement

Cupra Ateca 640b (1)

Στην καμπίνα κυριαρχεί το αλκαντάρα στο εσωτερικό των θυρών και στα πιο σπορ καθίσματα, υπάρχουν εντυπωσιακές carbon επενδύσεις στα πλαϊνά των καθισμάτων, ενώ δεν λείπουν και στοιχεία όπως το νέο σπορ τιμόνι με δέρμα και ραφές, η αλουμινένια πεταλιέρα και πολλά άλλα. Υπέρ-πλήρης σε στοιχεία άνεσης και ασφάλειας είναι και ο εξοπλισμός.

Στο πεδίο της οδικής συμπεριφοράς, η CUPRA υπόσχεται μοναδικά δυναμικά χαρακτηριστικά για το νέο της SUV των 300 ίππων. Οι επιδόσεις είναι καυτές, αφού το 0-100 χλμ./ώρα μπορεί να επιτευχθεί σε μόλις 5,4 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 245 χλμ./ώρα.

Advertisement

Εκτός πάντως από το νέο Ateca, η νέα μάρκα CUPRA σχεδιάζει να φέρει τα αμέσως επόμενα χρόνια άλλα 5 νέα μοντέλα, τα οποία θα δημιουργήσουν ουσιαστικά τη γκάμα της. Τα πρώτα εξ αυτών χρονικά θα είναι τα CUPRA Ibiza και CUPRA Arona, που θα βασιστούν στα SEAT Ibiza και Arona. Περισσότερα για την εξάπλωση της CUPRA οι Ισπανοί θα μας παρουσιάσουν σταδιακά μέσα στην επόμενη διετία.

Ολοκληρώνοντας να τονίσουμε ότι υπό τη σκέπη της νέας μάρκας CUPRA θα ενταχθούν και όλα τα αγωνιστικά μοντέλα της SEAT, με πρώτο και καλύτερο το νέο CUPRA TCR, το καινούργιο αγωνιστικό Leon, το οποίο θα συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού 2018.

Cupra TCR 640