Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρόωρο χαράτσι για εκατομμύρια οδηγούς

Ελλάδα 8:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόωρο χαράτσι για εκατομμύρια οδηγούς

ΝΕΑ

Πρόωρο χαράτσι για εκατομμύρια οδηγούς

ΝΕΑ

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν εκατομμύρια οδηγοί στην Ελλάδα…

Advertisement
Advertisement


… που απέκτησαν την πλαστική κάρτα άδεια οδήγησης είτε αντικατέστησαν την παλιά με την πλαστική λόγω απώλειας ή φθοράς.

Ξεκίνησαν λοιπόν οι διαδικασίες ανανέωσης οι οποίες μάλιστα περιλαμβάνουν  εξετάσεις από ιατρούς (του Δημοσίου οι Ιδιώτες), πληρώνοντας τα παράβολα ύψους 128 ευρώ!

Σημειώστε πως υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που επιβάλλει την υποχρεωτική αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και την διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.

Advertisement
Advertisement

Ενας οδηγός λοιπόν, που έβγαλε το δίπλωμα οδήγησης για παράδειγμα το 1992 -το ροζ χαρτόνι δηλαδή- η ημερομηνία λήξης του είναι το 2039. Ο ίδιος οδηγός αν ανανέωσε το ροζ χαρτόνι με το γνωστό πλαστικό δίπλωμα, το 2013, θα δει οτι αυτό λήξη το 2028 και όχι το 2039…

Η πρώτη «φουρνιά» των οδηγών λοιπόν που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα θα είναι όσοι έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης οι οποίες λήγουν το 2028.

Να υπενθυμίσουμε πως το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης σήμερα ανέρχεται σε 128 ευρώ καθώς περιλαμβάνει ένα παράβολο 50 ευρώ για ανανέωσης, ένα παράβολο 30 ευρώ για την έκδοση του διπλώματος και έναν παράβολο παγίου τέλους  χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων 18 ευρώ (108 ευρώ συνολικά) και δύο παράβολα των 10 ευρώ έκαστο που αφορούν στους γιατρούς.

Advertisement

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2022 η αμοιβή 10 ευρώ του γιατρού έχει καταργηθεί και ο κάθε γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτό που πιστεύει ότι αξίζει η εξέτασή του για την έκδοση του Πιστοποιητικού υγείας. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν πλέον +20 ευρώ οπότε και το κόστος της ανανέωσης μπορεί να ανέλθει πάνω από τα 150 ευρώ

Advertisement

Όσοι πάλι έχουν κρατήσει το παλαιό ροζ χάρτινο τρίπτυχο δίπλωμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουάριου του 2033 και αμέσως μετά θα πρέπει να το ανανεώσουν αποκτώντας την πλαστική κάρτα οδήγησης.

Στην Ελλάδα ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα καθώς η διοικητική αναθεώρηση των αδειών οδήγησης προβλέπει και γιατρούς αλλά και το παράβολο της ανανέωσης που κοστίζουν σήμερα 128 ευρώ.

Advertisement

Για παράδειγμα ένας νέος 18 ετών που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 θα πρέπει το 2028 να ανανεώσει το δίπλωμά του και να πληρώσει 128 ευρώ και κατόπιν το 2043 που θα είναι 48 ετών θα πρέπει να ανανεώσει και πάλι την άδεια οδήγησής του και κατόπιν το 2058 όποτε και θα είναι 63 ετών. Δηλαδή ο νέος οδηγός θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη!

Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών. Δηλαδή και ο παλαιός οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει την άδειά οδήγησής του κάθε 15 έτη ανεξάρτητα την ηλικία του έως ότου φτάσει την ηλικία των 65 ετών. Αν είχε κρατήσει το παλαιό ροζ τρίπτυχο χάρτινο δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια και για οδηγούς άνω των 80 ετών η ανανέωση περιορίζεται στα 2 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιοι οδηγοί θα χάσουν το δίπλωμά τους για πέντε χρόνια
Απίστευτο: Του κατάσχεσαν το δίπλωμα για 15 χρόνια
Υπέρβαση ορίου ταχύτητας: Ποιο είναι το πρόστιμο;