Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στο αντίθετο ρεύμα σε αυτοκινητόδρομο!

Ελλάδα 22:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στο αντίθετο ρεύμα σε αυτοκινητόδρομο!

ΝΕΑ

Στο αντίθετο ρεύμα σε αυτοκινητόδρομο!

ΝΕΑ

Πρόκειται για θρίλερ που σχεδόν ποτέ δεν έχει ευτυχή κατάληξη. Απαιτείται άμεση προσαρμογή του νομικού πλαισίου ώστε να επιτρέπεται δυναμική παρέμβαση από την Τροχαία αλλά και το προσωπικό των αυτοκινητόδρομων.

Advertisement
Advertisement

TAKHΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Τις προηγούμενες μέρες ένας συνάνθρωπός μας με ψυχολογικά προβλήματα μπήκε αντίθετα σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, στο ρεύμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, κινούμενος ανάποδα προς την Αθήνα. Διένυσε 165km μέσα σε 108 λεπτά προτού τον σταματήσουν με αυτοσχέδιο φράγμα πάνω στο οποίο σκοτώθηκε αφού δεν έκοψε ταχύτητα.

Ήταν θέλημα Θεού ότι δε θρηνήσαμε άλλα θύματα. Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα σε αυτοκινητόδρομο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη χώρα μας. Μετά το δυστύχημα που αναφέρουμε ένας 80χρονος πήγε για 40km αντίθετα στην Εθνική οδό στη Χαλκιδική. Αυτός δεν το είχε αντιληφθεί λέει…

Advertisement
Advertisement

Η εύλογη απορία όσων σοκαρίστηκαν από την πορεία επί 165km στο αντίθετο ρεύμα ενός αυτοκινήτου στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας, είναι, γιατί δεν έγινε άμεσα ανάσχεση της πορείας του οχήματος.
Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Η ασφάλεια των αυτοκινητόδρομων δεν έχει δικαίωμα να σταματήσει κανένα αυτοκίνητο. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να μπαίνει κάποιος αντίθετα. Π.χ. σε πολλές εξόδους της Αττικής Οδού θα δείτε οχήματα δίτροχα ή και τετράτροχα που ανεβαίνουν ανάποδα για να μπουν από την είσοδο στο κανονικό ρεύμα κυκλοφορίας για να γλυτώσουν τα διόδια.

Αρμοδιότητα για να σταματήσει το αντίθετα διερχόμενο αυτοκίνητο έχει μόνο η Τροχαία. Το πρόβλημα είναι όμως ότι κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Αθήνας – Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει μια ενιαία Τροχαία. Υπάρχουν αρκετά τμήματα – Διοικήσεις. Το δομικό ζήτημα φάνηκε και όταν έκλεισε ο δρόμος από τα χιόνια πριν τα Χριστούγεννα. Τότε ταλαιπωρήθηκαν πολλοί άνθρωποι, όμως ένα αντίθετα κινούμενο όχημα είναι κίνδυνος – θάνατος. Το λευκό Astra πέρασε από 3 σταθμούς διοδίων, από τούνελ που γίνονταν έργα και υπήρχε μόνο μια λωρίδα και διασταυρώθηκε με πολλά κανονικά κινούμενα αυτοκίνητα. Ευτυχώς χωρίς να γίνει κάποιο δυστύχημα που να εμπλέκονται ανυποψίαστοι πολίτες.

Οι άνδρες της Τροχαίας οπλοφορούν αλλά δεν έχουν δικαίωμα να πυροβολήσουν κάποιον άοπλο. Το ερώτημα είναι: Αποτελεί «θανατηφόρο όπλο» ένα όχημα που κινείται αντίθετα σε αυτοκινητόδρομο; Το να σημαδέψεις και να πετύχεις εν κινήσει το ελαστικό, είναι σενάριο για ταινία, απαιτείται ειδική εκπαίδευση ενώ ακόμη κι αν τα καταφέρεις θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή του οδηγού και όσων θα βρεθούν στο διάβα του ανεξέλεγκτου οχήματος.

Advertisement

Η Τροχαία μετά από λίγη ώρα έκανε ανάσχεση της κυκλοφορίας στο κεντρικό ρεύμα ροής του αυτοκινητόδρομου αλλά δεν μπορούσαν να ελέγξουν όλες τις πλάγιες εισόδους. Φοβούνταν να μπουν μπροστά στο όχημα και να το φρενάρουν γιατί κινδύνευαν με σύγκρουση με κανονικά διερχόμενο όχημα αν έκλειναν και τις δυο λωρίδες κατεύθυνσης. Επιπλέον ο σαλταρισμένος οδηγός τους τράκαρε εν κινήσει όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο. Είναι επικίνδυνη μανούβρα να φρενάρεις σταδιακά ένα αυτοκίνητο που ο οδηγός του δε συναινεί, προσωπικά δε θα το επιχειρούσα.

Δεν υπάρχει πλέγμα με καρφιά στη διάθεση των Αυτοκινητόδρομων ή της Τροχαίας. Επίσης δεν υπάρχουν εκπαιδευμένοι άνθρωποι για τη χρήση του. Ένα τέτοιο πλέγμα θα μπορούσε να στρωθεί στην έξοδο του πρώτου σταθμού διοδίων ώστε να σκάσουν τα ελαστικά του επίμαχου αυτοκινήτου και ν’ ακινητοποιηθεί χωρίς δράμα. Το πλέγμα είναι η πιο αποτελεσματική λύση σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία.

Advertisement

Φρονώ ότι απαιτείται άμεση προμήθεια πλεγμάτων με καρφιά αλλά και ειδικών οχημάτων κατάλληλα διαμορφωμένων για δυναμική ανάσχεση τέτοιων περιστατικών. Προφανώς θα πρέπει το προσωπικό των αυτοκινητόδρομων αλλά και της Τροχαίας να εκπαιδευτεί κατάλληλα. Επιπλέον καθότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους όσοι θα βρεθούν στο διάβα ενός αντίθετα κινούμενου οχήματος, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιτρέπεται στους άνδρες της Τροχαίας να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σας προτρέπω ανεπιφύλακτα αν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάτι ανάλογο να μειώσετε άμεσα δραστικά την ταχύτητα του οχήματός σας και να κάνετε όσο πιο άκρη μπορείτε προτού αρχίσετε να αντιδράτε νιώθοντας το δίκιο να σας πνίγει. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αποφύγετε τη σύγκρουση. Μετέπειτα μπορείτε να θυμώσετε όσο θέλετε. Προσωπικά θεωρώ θέμα χρόνου να συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο.