Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Shelby Cobra: Ένας θησαυρός κρυμμένος σε αχυρώνα

Ελλάδα 22:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Shelby Cobra: Ένας θησαυρός κρυμμένος σε αχυρώνα

ΝΕΑ

Shelby Cobra: Ένας θησαυρός κρυμμένος σε αχυρώνα

ΝΕΑ

Το να βρεθεί ένα σπάνιο μοντέλο σε έναν αχυρώνα, δεν είναι και μία συνηθισμένη είδηση. Εάν συνέβαινε αυτό, τότε δεν θα εξίταραν την φαντασία και την προσοχή μας, πόσο μάλλον εάν το τετράτροχο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αυθεντικής αμερικανικής κουλτούρας των 60’s.

Advertisement
Advertisement

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Advertisement
Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για το Shelby Cobra 289, ένα αμερικάνικο δημιούργημα με βρετανική τεχνογνωσία. Η βρετανική φινέτσα σε συνδυασμό με τον θηριώδη αμερικάνικο V8 κινητήρα δημιούργησε ένα μοντέλο που παράχθηκε μόνο δυστυχώς για πέντε χρόνια, αρκετά όμως για να δημιουργήσει έναν αξεπέραστο μύθο.

1963-Shelby-289-Cobra_3-copy-chariatis-530

Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε αρχικά από την Ford για διαφημιστικούς σκοπούς μέχρι το 1969, όπου βρέθηκε στα χέρια του Bryan B. Molloy, έναν γιατρό που βοήθησε στην ανάπτυξη του ηρεμιστικού χαπιού Prozac. Ο νέος του ιδιοκτήτης, μετά από αρκετά χρόνια, αποφάσισε να το ακινητοποιήσει, κρύβοντάς το στον αχυρώνα του σπιτιού του. Το θρυλικό μοντέλο παρέμεινε «εκτός λειτουργίας» για δεκαετίες, μέχρι τη στιγμή που το ανακάλυψε τυχαία ένας υπάλληλος του δήμου και το αγόρασε από τη χήρα του Molloy.

Advertisement

1963-Shelby-289-Cobra_16-copy-chariatis-640

Παρά τα αρκετά χρόνια απραξίας, δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 15 λεπτά για να εκκινήσει ξανά ο κινητήρας, με τη βοήθεια μίας νέας μπαταρίας και του απαραίτητου καυσίμου. Να σημειώσουμε ότι ένα μήνα μετά την αγορά του Shelby Cobra 289, μία ανεξέλικτη πυρκαγιά καταστρέφει ολοσχερώς τον αχυρώνα.  Μετά από αρκετούς ιδιοκτήτες, ένας εκ των οποίων ήταν και  ο συγγραφέας Tom Cotter, πλέον το συγκεκριμένο Cobra θα δημοπρατηθεί από τον οίκο RM Sotheby’s, με το ποσό να αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Advertisement