Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως η Audi εξάλειψε το turbo lag (vid)

Ελλάδα 11:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πως η Audi εξάλειψε το turbo lag (vid)

ΝΕΑ

Πως η Audi εξάλειψε το turbo lag (vid)

ΝΕΑ

Στις δεκαετίες που προηγήθηκαν οι υπερσυμπιεστές δημιούργησαν μια ξαφνική αύξηση ισχύος λίγα δευτερόλεπτα μετά την υστέρηση του γκαζιού. Ωστόσο, σήμερα οι υπερσυμπιεστές χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των καυσίμων αλλά και για να αυξήσουν την απόδοση. Δείτε πως η Audi κατέρριψε το turbo lag.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Είναι επίσης πολύ πιο προηγμένοι από ότι παλιά και έχουν γίνει τέχνασμα σε μερικά οχήματα που το turbo lag είναι τώρα στοιχείο του παρελθόντος. Μία από τις πρώτες αυτοκινητοβιομηχανίες που νίκησε εμφατικά το turbo lag ήταν η Audi με το SQ7 TDI. Το SQ7 TDI διαθέτει έναν ηλεκτρικό συμπιεστή που λειτουργεί παράλληλα με τον 4.0-λίτρων twin-turbocharged V8 βενζινοκινητήρα. Ο ηλεκτρικός συμπιεστής ενεργοποιείται σχεδόν αμέσως όταν πιέζεται το γκάζι, προσφέροντας άμεσα υπερβολική ισχύ πριν να αναλάβουν δουλειά οι κλασικοί υπερσυμπιεστές τροφοδοτώντας στο SUV τη ροπή.

Advertisement
Advertisement

Ο συμπιεστής είναι σε θέση να λειτουργήσει χάρη στο ηλεκτρικό σύστημα 48V που χρησιμοποιείται στο SQ7 και έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν απρόσκοπτη επιτάχυνση. Άλλες μάρκες έχουν το δικό τους τρόπο εξάλειψης του turbo lag. Για παράδειγμα, η Volvo έχει σχεδιάσει ένα μικρό συμπιεστή που διοχετεύει αέρα μέσω του φίλτρου σε μια δεξαμενή δύο συστατικών υπό πίεση. Αυτή η δεξαμενή στέλνει έπειτα τον αέρα στην πολλαπλή εξαγωγής για να διατηρήσει στον στροβιλοσυμπιεστή να περιστρέφεται ακόμη και σε περιπτώσεις εκτός λειτουργίας του γκαζιού.