Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πωλείται η Toleman-Hart του Senna

Ελλάδα 13:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πωλείται η Toleman-Hart του Senna

ΝΕΑ

Πωλείται η Toleman-Hart του Senna

ΝΕΑ

Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams φέρνει στο προσκήνιο το μονοθέσιο της Toleman-Hart, με το οποίο ο Ayrton Senna κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Γκραν Πρι του Μονακό, πριν από τριάντα τέσσερα ακριβώς χρόνια.

Advertisement
Advertisement

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Advertisement
Advertisement

Το 1984 ήταν μια χρονιά που κανείς δεν θα ξεχάσει, τουλάχιστον αυτοί που παρακολουθούν την πορεία της Φόρμουλα 1. Τότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  ο μεγαλύτερος οδηγός των τελευταίων δεκαετιών, Ayrton Senna, πίσω από το τιμόνι της Toleman-Hart, μίας ομάδας που διέθετε άπλετο ενθουσιασμό. Για τον τρεις φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, ο αγώνας του Πριγκιπάτου, ήταν καθοριστικός για την πορεία του στον θεσμό.

Bonhams-Senna-Toleman-Hart-TG18416-chariatis-530

Ο Senna κατάφερε στα δοκιμαστικά να φέρει την Toleman στην 13η θέση, 2,4’’ πίσω από την McLaren του Alain Prost που ήταν στη πρώτη θέση, αλλά στον αγώνα τα πράγματα άλλαξαν. Υπό καταρρακτώδη βροχή, ο Βραζιλιάνος κατόρθωσε να αναδείξει το ταλέντο του και στον 29ο γύρο να βρεθεί στη δεύτερη θέση πίσω από τον Prost. Κατόπιν, συνέβη κάτι που θα περάσει στην ιστορία της Φόρμουλα 1, ως μια από τις πιο μεγάλες αδικίες  όλων των εποχών, με τον επικεφαλής των αγωνοδικών Jacky Ickx να διατάζει την διακοπή του αγώνα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Advertisement

Bonhams-Senna-Toleman-Hart-TG18401-chariatis-640b

Ο Prost με ανακούφιση θα κόψει ρυθμό, αλλά ο Senna που δεν είχε δει τη κόκκινη/μαύρη σημαία νομίζει ότι είναι επικεφαλής. Όμως δεν ήταν, αφού πάντα προσμετρά ο προτελευταίος γύρος, όπου ήταν 0,3’’ πίσω από τον Γάλλο. Ο Ayrton Senna και η Toleman δεν θα φτάσουν ξανά τόσο κοντά στο να κερδίσουν άλλο αγώνα αν και ο Βραζιλιάνος θα ανέβει στο βάθρο στο Βρετανικό και Πορτογαλικό Γκραν Πρι.

Advertisement

Bonhams-Senna-Toleman-Hart-TG18403-chariatis-640a

Πλέον, το μονοθέσιο TG184 του αείμνηστου Βραζιλιάνου αναμένεται για 3η φορά να αλλάξει χέρια, μετά το 2012 και το 2015, τον οίκο Bonhams να εκτιμά ότι η TG184 θα πουληθεί σε ποσό που θα αγγίζει τις 900.000 ευρώ.