Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ολλανδία: Έρχονται οι θερμαινόμενοι ποδηλατόδρομοι

Ελλάδα 18:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ολλανδία: Έρχονται οι θερμαινόμενοι ποδηλατόδρομοι

ΝΕΑ

Ολλανδία: Έρχονται οι θερμαινόμενοι ποδηλατόδρομοι

ΝΕΑ

Τον πρώτο θερμαινόμενο ποδηλατόδρομο της αναμένεται να αποκτήσει στο άμεσο μέλλον η Ολλανδία, η χώρα που έχει αγκαλιάσει τη χρήση του ποδηλάτου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη. TOY ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

Πρώτη φορά που ακούστηκε κάτι τέτοιο από τους Ολλανδούς ήταν πριν από έξι περίπου χρόνια. Σύμφωνα με νέες αναφορές που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου ο πρώτος θερμαινόμενος ποδηλατοδρόμος στην χώρα αναμένεται να κατασκευαστεί στο άμεσο μέλλον και θα ενώνει τις πόλεις Wageningen and Arnhem. Ναι, καλά διαβάσατε, δεν θα βρίσκεται μέσα σε πόλη αλλά θα ενώνει δύο πόλεις, αποτελώντας έναν… Highway για ποδήλατα. Το μήκος του ποδηλατόδρομου θα είναι περίπου 17 χιλιόμετρα και θα αποτελεί τον μεγαλύτερο θερμαινόμενο ποδηλατόδρομο τουλάχιστον στην Γηραιά Ήπειρο, αφού υπάρχει και ένας τέτοιος στην Κίνα που φέρεται να είναι ακόμη μακρύτερος.

Ο λόγος που οι Ολλανδοί θέλουν να προχωρήσουν στην κατασκευή του είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τα περισσότερα από 13 εκατ. ποδήλατά τους όλο το χρόνο βρέξει-χιονίσει, έχοντας αναπτύξει ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων που φτάνει τα 35.000 χλμ.!

Ο  θερμαινόμενος ποδηλατόδρομος θα συντελέσει στη μείωση των ατυχημάτων τον χειμώνα αφού δεν θα πιάνει πάγο και τα γλιστρήματα θα λιγοστέψουν σημαντικά. Ο τρόπος που θα θερμαίνεται δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως. Εικάζεται πως θα χρησιμοποιηθεί ένα είδος ασφάλτου που θα απορροφά περισσότερη θερμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες από το κανονικό και θα την εκλύει καθ’ όλη τη διάρκεια του Χειμώνα. Αυτό σημαίνει παράλληλα ότι τις ζεστές ημέρες, η θερμοκρασία του οδοστρώματος το Καλοκαίρι θα είναι χαμηλότερη από το κανονικό εξαιτίας της απορρόφησής της με αποτέλεσμα την μικρότερη φθορά των ελαστικών.

Advertisement
Advertisement

dutch-cycling-640