Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο Πρόεδρος της Nissan τα… έψαλε στην Πρωθυπουργό της Βρετανίας

Ελλάδα 7:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Πρόεδρος της Nissan τα… έψαλε στην Πρωθυπουργό της Βρετανίας

ΝΕΑ

Ο Πρόεδρος της Nissan τα… έψαλε στην Πρωθυπουργό της Βρετανίας

ΝΕΑ

Με περιορισμό της ετήσιας παραγωγής στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, απείλησε ο επικεφαλής της Nissan – Renault την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Theresa May έκανε δεκτό τον Carlos Ghosn στην Downing Street, προκειμένου να συζητήσουν για τις συνέπειες του Brexit στις αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη Μ. Βρετανία.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Η Nissan είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στη Γηραιά Αλβιώνα, πίσω μόνο από την Jaguar Land Rover. Στα εργοστάσια αλλά και τα σχεδιαστικά της κέντρα στη Μ. Βρετανία απασχολούντα περίπου 8.000 άτομα (6.700 στο Σάντερλαντ), ενώ άλλοι 32.000 άνθρωποι εργάζονται σε αντιπροσωπείες και εταιρείες που προμηθεύουν τη Nissan με εξαρτήματα. Περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα που παράγονται κάθε χρόνο στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ (περίπου 250.000 από τα συνολικά 500.000) εξάγονται στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί κατασκευάζονται σήμερα τα Qashqai, Note, Juke, το ηλεκτρικό Leaf, αλλά πλέον και τα Infiniti Q30/QX30.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ghosn (πρόεδρος και της Renault) προειδοποίησε την κα May ότι σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Βρετανία στις χώρες της ΕΕ, τότε θα αποσύρει την παραγωγή του επόμενου Qashqai από το Σάντερλαντ. Και αυτό διότι με υψηλότερη τιμή από τους ανταγωνιστές του (π.χ. το Seat Ateca κατασκευάζεται στην Τσεχία), το SUV της Nissan δεν θα είναι τόσο πετυχημένο εμπορικά όπως σήμερα.

Advertisement
Advertisement

«Βρισκόμαστε στην αρχή μίας περίπλοκης διαδικασίας διαπραγμάτευσης καθώς η Βρετανία εξέρχεται από την ΕΕ. Έχω ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, όμως είμαι πεπεισμένη ότι θα πετύχουμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να ενισχύσει την αυτοκινητοβιομηχανία στη Μ. Βρετανία, τώρα αλλά και στο μέλλον», δήλωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

«Το εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ άρχισε να λειτουργεί πριν 30 χρόνια και από τότε έως σήμερα η εκάστοτε κυβέρνηση υποστήριζε τη δραστηριότητά μας. Έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις και κατασκευάζουμε 2.000 αυτοκίνητα τη μέρα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το εργοστάσιο θα παραμείνει ανταγωνιστικό», ανέφερε από την πλευρά του ο Ghosn.

Ο κλάδος του αυτοκινήτου αντιπροσωπεύει στη Μ. Βρετανία 800.000 θέσεις εργασίας και συμβάλλει ετησίως 15,5 δισ. λίρες στην οικονομία. Το 80% των αυτοκινήτων που παράγονται στη χώρα εξάγονται και από αυτά περισσότερα από τα μισά (57,5% προορίζονται για τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

cameron-at-nissan-uk-plant-brexit

Ο τέως Πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, κατά τη διάρκεια παλαιότερης επίσκεψής του στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ.