Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο νέος SkyactivX της Mazda θα μολύνει λιγότερο και από ηλεκτροκινητήρα

Ελλάδα 15:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο νέος SkyactivX της Mazda θα μολύνει λιγότερο και από ηλεκτροκινητήρα

ΝΕΑ

Ο νέος SkyactivX της Mazda θα μολύνει λιγότερο και από ηλεκτροκινητήρα

ΝΕΑ

Σύμφωνα με την Mazda o νέος επαναστατικός κινητήρας που θα παρουσιάσει την επόμενη χρονιά θα επιτρέπει στα μοντέλα που τον χρησιμοποιούν να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον σε όλη την διάρκεια ζωής τους, απ’ότι τα αντίστοιχα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Advertisement
Advertisement

Ο νέος SkyactivX θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα μεταβολής της συμπίεσης χάρη στο οποίο θα επιτυγχάνεται μια πολύ μικρή κατανάλωση. Σύμφωνα με την Mazda θα έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τα υπάρχοντα ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Αυτό σημαίνει πως οι εκπομπές CO2 του κινητήρα σε όλη την διάρκεια ζωής του θα είναι χαμηλότερες από αυτές που παράγονται για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένας ηλεκτροκινητήρας.

Σύμφωνα με την Mazda ένα μεσαίο ηλεκτρικό αυτοκίνητο καταναλώνει περίπου 20kW/h για κάθε 100 km, κάτι που αντιστοιχεί σε εκπομπές CO2 της τάξης των 200 g/km για ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη και περίπου 156 g/km για ενέργεια από καύση πετρελαίου. Την ίδια στιγμή η εταιρία σημειώνει πως μόλις 10% βελτίωση του ήδη υπάρχοντος κινητήρα Skyactiv-G θα αρκούσε για να ισοφαρίσει τις παραπάνω τιμές. Πολύ περισσότερο δε ο SkyactivX που θα είναι ακόμα πιο οικονομικός είναι δεδομένο πως θα μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την επίδοση των ηλεκτροκινητήρων σε αυτό το επίπεδο.

Σε μεγάλο ποσοστό οι ισχυρισμοί της Mazda φέρνουν στην επιφάνεια ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα καθώς αναπόφευκτα η αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα κάνει αναγκαία την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.  Πολλοί λοιπόν είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως είναι εσφαλμένο να θεωρούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως οχήματα μηδενικών ρύπων από την στιγμή που αυτοί παράγονται από τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας.

Advertisement
Advertisement

Η Mazda λοιπόν είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν πως είναι πραγματικά πιο σωστό για τον ίδιο τον καταναλωτή να γνωρίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του οχήματος στο σύνολο του κύκλου ζωής και χρήσης του και όχι μόνο κατά αυτές που αφορούν αποκλειστικά την οδήγησή του.

mazda-says-skyactiv-x-engine-will-have-lower-well-to-wheel-emissions-than-evs_35643harpi640