Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο Donald Trump καυχιέται ότι έσωσε εργοστάσιο της Ford στις ΗΠΑ

Ελλάδα 11:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Donald Trump καυχιέται ότι έσωσε εργοστάσιο της Ford στις ΗΠΑ

ΝΕΑ

Ο Donald Trump καυχιέται ότι έσωσε εργοστάσιο της Ford στις ΗΠΑ

ΝΕΑ

Δύο μήνες πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ και ενώ αναζητά τα στελέχη που θα συνθέσουν την κυβέρνησή του, ο Donald Trump διαμορφώνει τους άξονες της πολιτικής του. Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας είχε στηρίξει την προεκλογική του ρητορική στη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποχρεώνοντας εταιρείες να φέρουν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες τα εργοστάσια που λειτουργούν στο εξωτερικό. Είχε μάλιστα κατηγορήσει με δριμύτητα τη Ford ότι σχεδιάζει να κλείσει εργοστάσιο σε αμερικάνικο έδαφος και να μεταφέρει την παραγωγή στο Μεξικό.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Ο Trump έσπευσε να δημοσιοποιήσει μέσω twitter την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Bill Ford, Εκτελεστικό Πρόεδρο της εταιρείας και μέλος της οικογένειας Ford. «Μόλις με ενημέρωσε ο Bill Ford ότι θα διατηρήσει το εργοστάσιο στο Κεντάκι (σ.σ. με 4.700 εργαζόμενους). Δεν θα πάει στο Μεξικό. Εργάστηκα σκληρά μαζί του για να διατηρήσουμε το εργοστάσιο εδώ. Το οφείλω στην πολιτεία του Κεντάκι και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι κάτοικοί της», έγραψε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά του Trump από την Clinton έφθασε το 30% στο Κεντάκι, μία πολιτεία που τα τελευταία 16 χρόνια ψηφίζει σταθερά υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.

Έσωσε πράγματι ο Trump χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, απλά με ένα τηλεφώνημα στον Bill Ford; Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς ο νέος «πλανητάρχης» αρέσκεται στο να δημιουργεί εντυπώσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Mark Fields, είχε διαψεύσει τον Trump λέγοντας ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ford, Bill Ford

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ford, Bill Ford

Advertisement
Advertisement

Απλά η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδίαζε να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής μικρών μοντέλων στο Μεξικό, ώστε να καταστεί κερδοφόρα η κατασκευή τους και τα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ θα επικεντρώνονταν στην κατασκευή μεγαλύτερων μοντέλων.

«Το εργοστάσιο στην πόλη Λούισβιλ (σ.σ. την μεγαλύτερη της πολιτείας του Κεντάκι) δεν θα σταματούσε. Η παραγωγή του MKC (του compact crossover της θυγατρικής Lincoln) θα μεταφερόταν αλλού. Η οικονομική πολιτική του νέου Προέδρου θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και το MKC θα παραμείνει εδώ», απάντησε μέσω twitter η Ford.

Ό,τι και να γράφει στο twitter ο Trump το δεδομένο είναι ότι όλες οι βιομηχανίες (όχι μόνο αυτοκινήτου) αναζητούν χώρες όπου τα εργατικά κόστη είναι χαμηλά, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Είτε στο Μεξικό, είτε οπουδήποτε αλλού…