Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο χιονιάς ήρθε, η πρόληψη σώζει…

Ελλάδα 13:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο χιονιάς ήρθε, η πρόληψη σώζει…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο χιονιάς ήρθε, η πρόληψη σώζει…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πέντε μικρά βήματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε, προτού πάρετε τους δρόμους με τόσο κρύο και πιθανότατα χιόνι στο διάβα σας.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι σωστά εξοπλισμένο πριν φύγετε.

Κάνετε ένα γρήγορο έλεγχο του οχήματός σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας έχει αρκετό αντιψυκτικό, το παρμπρίζ είναι καθαρό και έχετε άφθονο υγρό πλύσης του παρμπρίζ, οι προβολείς είναι καθαροί και σε καλή κατάσταση λειτουργίας και τα ελαστικά έχουν πέλμα και είναι σωστά φουσκωμένα. Επίσης, φροντίστε η μπαταρία σας να είναι ζωντανή για να μην μείνετε στα κρύα του λουτρού με ένα αυτοκίνητο που δεν θα ξεκινήσει ποτέ.

Advertisement
Advertisement

Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα

Εξοπλίστε το αυτοκίνητό σας με ένα φακό και επιπλέον μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών, ζεστά ρούχα και μια κουβέρτα. Θυμηθείτε να έχουν τα γυαλιά ηλίου στο αυτοκίνητο. Η λάμψη του ήλιου μακριά από το χιόνι και ο πάγος μπορεί να είναι πιο έντονη το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι. Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να θυμάστε, ίσως το πιο σημαντικό απ ‘όλα: Το κινητό τηλέφωνο.

Οδηγείτε ομαλά

Advertisement

Είναι επίσης σημαντικό να αποφευχθεί η απότομη επιτάχυνση, το φρενάρισμα και οι απότομες κινήσεις στις στροφές. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει το όχημά σας να χάσει πρόσφυση και μπορεί να ξεκινήσει σε μια ανεξέλεγκτη ολίσθηση, που οδηγεί σε μια πιθανή σύγκρουση.

Διατηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας.

Advertisement

Αν το αυτοκίνητο μπροστά σας σταματά απότομα και εσείς ακολουθείτε πολύ κοντά, αντανακλαστικά θα πατήσετε απότομα τα φρένα που καταλήγουν σε ολίσθηση. Πολλοί σοβαροί τραυματισμοί προέρχονται από μία δεύτερη σύγκρουση από άλλο αυτοκίνητο μετά από ένα φαινομενικά ασήμαντο ατύχημα.

Μην χρησιμοποιείτε το cruise control.

Για κάποιους, η οδήγηση με το cruise control έχει γίνει σχεδόν δεύτερη φύση. Σίγουρα, σας αποτρέπει από το να κουράζετε τα πόδια σας, αλλά οδηγώντας με αυτό το σύστημα τον χειμώνα, μπορεί να αναδειχτεί ανασφαλές.

Advertisement