Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το ηλεκτρικό Tesla Model S ρυπαίνει περισσότερο από ένα αυτοκίνητο πόλης!

Ελλάδα 22:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το ηλεκτρικό Tesla Model S ρυπαίνει περισσότερο από ένα αυτοκίνητο πόλης!

ΝΕΑ

Το ηλεκτρικό Tesla Model S ρυπαίνει περισσότερο από ένα αυτοκίνητο πόλης!

ΝΕΑ

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν μηδενικές εκπομπές CO2, όμως νέα έρευνα από το MIT αποκαλύπτει ότι τελικά τα μοντέλα του είδους δεν είναι τόσο οικολογικά όσο πιστεύουμε.ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα, το MIT προχώρησε σε μια αναλυτική έρευνα κατά την οποία πήρε ως παραδείγματα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το περίφημο Tesla Model S, το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο πόλης Mitsubishi Space Star, αλλά και την υπερπολυτελή BMW 750i xDrive.

Στη συνέχεια οι ερευνητές του MIT ανέλυσαν πόσα CO2 παράγει το κάθε ένα από τα παραπάνω μοντέλα, αλλά και κυρίως πόσα CO2 παράγονται κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, όταν τελειώσει η διάρκεια «ζωής» του και οδηγηθεί στην απόσυρση, αλλά και πόσα CO2 απαιτούνται για να παραχθεί η βενζίνη ή η ηλεκτρική ενέργεια που κινεί κάθε ένα από τα παραπάνω μοντέλα.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν αρκετά εντυπωσιακό, αφού πιο οικολογικό αυτοκίνητο αναδείχθηκε το Mitsubishi Space Star το οποίο αποδείχθηκε ότι «εκπέμπει» 192 γρ. CO2/χλμ., ενώ το Tesla Model S 226 γρ./χλμ. Η BMW 750i xDrive ακολούθησε με 385 γρ./χλμ.

Advertisement
Advertisement

Η έρευνα του MIT δείχνει λοιπόν ότι σε ένα αυτοκίνητο δεν μετράνε μόνο τα CO2 που εκπέμπει, αλλά γενικότερα οι ρύποι που εκπέμπονται από την πρώτη στιγμή που θα βιδωθεί η πρώτη βίδα στο σασί του, μέχρι όταν ανακυκλωθεί και το τελευταίο κομμάτι του. Και σε αυτό το πεδίο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω βήματα για να είναι πραγματικά «ελεύθερα ρύπων».

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές του MIT δεν δηλώνουν αντίθετοι στη χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αφού τονίζουν ότι σε σχέση με αντίστοιχου μεγέθους αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης τα ηλεκτρικά είναι σαφώς πιο οικολογικά.